Tuesday, June 30, 2009

Menyingkap semula sejarah yang digelapkan !

pernahkah kita melihat dua keping gambar di bawah ?

gambar 1 : Boestamam yang memperjuangkan kemerdekaan negara di iring oleh polis (anak tempatan) yang mempertahankan penjajah untuk dibawa ke penjara kerana dituduh 'pengganas dan cuba menggulingkan kerajaan'.....
Gambar 2 : Tok Janggut dibunuh dengan kejam oleh pasukan yang antaranya dianggotai anak tempatan kerana tuduhan mengetuai kegiatan keganasan cuba menggulingkan kerajaan. Selepas dibunuh jenazahnya digantung beberapa hari dengan kepala kebawah untuk menjadi pengajaran kepada orang lain supaya tidak mengganas menentang kerajaan ?

Sejarah dirakam oleh orang yang menang ! Itulah ungkapan salah seorang profesor ku di SungKongHoe University, Seoul, katanya lagi selaku ganerasi baru kita tidak seharusnya percaya 100% dengan buku sejarah yang ditulis oleh golongan yang punya kuasa dan mewarisi regim penindas terdahulu termasuk mewarisi kepentingan penjajah.

Seperti biasa ramai yang dikatakan pengganas mati ditangan regim ... mahkamah digunakan untuk kepentingan regim menghukum dan menghentikan penentangan keban gkitan rakyat.

Semua pembaca dijemput untuk membaca blog http://matamin.blogspot.com/ Tahniah atas usaha blogger tersebut kerana untuk mengungkap semula sejarah buat tontonan kepada ganerasi yang sering dikelirukan oleh media yang menjadi penyambung sejarah tulisan penjajah.

1 comment:

  1. salam saya tambah....

    negeri kelahiran sy dato maharajalela gigantung kerana menghukum penjajah/kerajaaan ketika itu.. dan yg membuat sy terkilan yang menghukum maharajalela adalah org melayu sdr.........

    ReplyDelete