Monday, April 13, 2009

Mari kita ketawa dengan propaganda kabinet Najib kecil

Selepas dari pengumuman oleh Najib mengenai barisan kabinetnya maka juak-juaknya sibuk memukul propaganda mungkin tak tahu apa nak cakap lagi mana dikatakanlah Kabinet Najib ini kecil, comel dan bakal bertindak efisyen.

Haha... mari kita ketawa dengan propaganda bohong ini. Dibawah ini faktanya ;

Kabinet Abdullah Badawi saiznya 67 (32 menteri dan 35 timbalan menteri).

Kabinet Mahathir tahun 1999 saiznya 54 (27 menteri dan 27 timbalan menteri).

Kabinet Najib Razak bagaimana pula? Saiznya 68! (28 menteri dan 40 timbalan menteri).

Ertinya, walaupun dikurangkan sedikit bilangan menteri penuh sebanyak 4 saja, bilangan timbalan menteri naik sebanyak 5!

Dan dengan itu, saiz kabinet yang diwar-warkan akan dikecilkan, kononnya, adalah satu penipuan besar terhadap rakyat Malaysia. Malah, kabinet Najib adalah kabinet yang memegang rekod sebagai kabinet yang TERBESAR sekali dalam sejarah Malaysia.

Negara-negara dengan bilangan penduduk yang dua atau tiga kali ganda penduduk daripada Malaysia pun ada yang saiz kabinetnya lagi kecil daripada kabinet menteri negara kita. Bayangkanlah.

Mengikut satu kajian sains mengenai saiz kabinet yang paling efisyen, apa-apa kabinet yang lebih besar dari 20 menteri sudah kira semakin kurang efisyen (the "20-person rule" -- hukum 20 orang).

Najib sudah jauh melangkau nombor 20 itu (sudah kurang efisyen), dan lebih daripada itu menambahkan lagi bilangan timbalan menteri dengan mengisi jawatan-jawatan ini dengan orang-orang politik yang tidak semestinya layak atas merit atau kebolehan semata-matta:

-- golongan ahli politik dari Sabah ditambah ramai (kerana bimbang mereka akan menarik balik sokongan mereka kepada Barisan);

-- memberi 4 jawatan menteri kepada MCA yang kalah teruk dalam pilihanraya 2008, sama seperti bilangan jawatan menteri tahun 2004 di mana MCA menang besar;

-- Najib melantik orang politik yang telah kalah teruk dalam pilihanraya umum (iaitu orang-orang yang tidak diiktiraf oleh rakyat): Koh Tsu Koon dari Gerakan (parti yang hancur kalah ranap di pilihanraya 2008), Shahrizat Jalil,
Chew Mei Fun dan Awang Adek Hussin. Semuanya ditolak rakyat masa pilihanraya.

Ramai daripada menteri kabinet adalah sisa-sisa dari rejim Mahathir dan Abdullah Badawi juga.

Jadi, macam manaboleh tergamak nak sebut kabinet Najib ini "menarik"?

-ada fakta yang 'diculik' dari email teman dan pembaca blog, maaf dan terima kasih.

3 comments:

 1. apo kao nak sobona eh bad? nak suruh najib bagi kuaso kek anwar ko? atau nak lantik ko jadi timbalan montori?

  ReplyDelete
 2. Anonymous5:33 PM

  kalau dah pembangkang,pasti semuanya anda tak bersetuju. tulisan anda semuanya bias,melainkan anda neutral,barulah saya percaya dengan kata-kata anda. itu secara analisis tulisan anda.

  secara isi tulisan anda, bilangan kementerian memang dikurangkan,walaupon bilangan menteri dan TPM bertambah. anda fikirlah,kalau kurang dengan begitu mendadak, apakah fokus anda?Mengenai penyusunan kementerian atau ekonomi?saya rasa ekonomi,kerana PM sekarang mengutamakan rakyat. saya mendoakan agar awak menerima hidayah Allah dan insaf.


  dan ingatlah bahawa Anwar dibebaskan dari skandal seks luar tabii hanya kerana masalah teknikal. dan beliau juga tidak dibebaskan dari kes penyelewangan kuasa. beliau bersalah atas kes itu.

  DAP dan PAS bertentangan. tak sangka PAS sanggup menunda tuntutan hudud mereka. DAP pula tak mahu negara ISlam..Hurm.. Nasib baik MCA dan MIC boleh bertolak ansur.

  ReplyDelete
 3. Anonymous6:04 PM

  cikgu tahniah nampaknya blog cikgu bukan sahaja dibaca oleh orang PKR bukan pkr termasuk umno juga baca...ini dpt saya nilai melalui komen yhang diterima...

  bab saiz kabinet ini juga saya ketawa baca rupanya saiz kabinet najib juga besar dr dollah menganuk aritu hahahahaaa...

  propaganda Bn...

  ReplyDelete