Monday, April 13, 2009

Lagi mangsa polis kali ini bukan India


Selalu yang kedengaran orang India jadi mangsa dalam tahanan polis ada juga kaum lain tapi cuma jarang kedengaran.

Kali ini mangsanya seorang lelaki Melayu, Adi Anwar, 23 tahun yang ada bayi kecil.

Semalam Ibu mangsa deraan terbaru iaitu Adi Anwar Mansor, 23, telah membuat aduan terhadap polis yang didakwanya memukul anaknya sewaktu dalam tahanan. Jiknah Harun (foto), 49, mendakwa anaknya telah ditendang di bahagian belakang, dipukul di belakang kepala, dan dibelasan dengan getah air sehingga dia tidak mampu lagi menahan kesakitannya. Jiknah, seorang surirumah, membuat dakwaan tersebut dalam aduan yang dibuatnya di ibupejabat polis Klang. Dalam aduan tersebut, Jiknah juga mempertikaikan dakwaan OCPD Klang, Mohamad Mat Yusof bahawa Adi Anwar mengalami kecederaan ketika bergelut sewaktu dia ditangkap. M

enurut Jiknah, jika betulnya anak itu cedera, mengapa dia tidak terus dibawa ke hospital. Beliau diiringi oleh peguam N Surendran ketika datang membuat aduan polis pagi tadi. Dalam aduannya, Jiknah juga menggesa supaya ditubuhkan sebuah badan bebas untuk menyiasat kes tersebut, tanpa campurtangan polis Klang kerana anggotanya didakwa memukul Adi Anwar. Jiknah juga berkata beliau mahu mendapat keadilan untuk anaknya dan tindakan tegas diambil terhadap anggota polis yang didapati bersalah mencederakan anaknya itu. Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Jiknah berkata beliau berharap pihak polis akan membebaskan Adi Anwar secepat mungkin supaya dia dapat bertemu dengan anaknya perempuannya yang baru berusia tiga bulan. Adi Anwar ditahan di Jalan Kebun kerana didakwa melakukan kesalahan berkaitan dengan dadah pada 7 April, tetapi dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) selepas didakwa meminum bahan pelarut dan terus tidak sedarkan diri.

Tempoh hari dalam isu Kugan Polis kata punca kematian kerana paru paru berair sedangkan jelas menipu apa kejadah paru - paru berair tetapi badan lebam dan luka teruk.

1 comment:

 1. Anonymous6:07 PM

  sdr. saya ikuti ceramah sdr semasa pilihanraya kecil tempoh hari di dataran Nik aziz, bkt gantang...nyata saudara pemidato hebat !!

  serius dalam jenaka garang dalam gurau !

  fakta yang disampaikan cukup padat dan mengesankan.

  selepas itu saya cuba cari di kedai vcd ucapan sdr. tak ada.... harap penerangan keadilan boleh keluarkan vcd ucapan pemimpin-pemimpin keadilan seperti yang dibuat oleh PAS...

  ReplyDelete