Monday, August 23, 2010

SAMM sedia gotong royong baiki kerosakan surau

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) baru selesai satu mesyuarat tergempar sebentar tadi berikutan kejadian merosakkan Surau Taman Pulai Impian, Siamat, Seremban. SAMM merlihat perkara ini ialah gerakan terancang untuk menaikkan sentimen perkauman/agama di tengah masyarakat.

1.SAMM kutuk tindakan rosakan surau di Sikamat, Seremban

2.Di seremban Gereja pernah dirosakan dan kini Suraupula, polis harus segera bertindak jangan hipokrit bila bab kutbah (PP) sanggup tubuh jkuasa khas tetapi apabila berdepan dengan persoalan yang serius hanya diam membisu.

3. SAMM melihat ini gerakan terancang bagi membakar sentimen agama/kaum, SAMM menuduh sesiapa tetapi pihak yang bertanggungjawab sudah tentu ada kaitan dengan pihak yang mendapat keuntungan apabila suhu perkauman/sentimen agama meningkat. Tahun 1969 dan 1987 contohnya dua peristiwa terancang membakar sentimen memencah belah rakyat apabila gabungan parti-parti perkauman melemah, dan apabila terjadi pergeseran kaum/agama sudah tentu yang untung ialah parti-parti perkauman dan lebih malang lagi usaha terancang ini juga berdasarkan pengalaman akhirnay memangsakan pemimpin progresif rakyat.

4.SAMM dengan segera, esok akan menemui jawatankuasa surau menyatakan kesediaan SAMM untuk membaiki semua kerosakan. SAMM telah merancang untuk bawa aktivis dari perbagai latar kaum/agama utk gotong royong baiki kerosakan. Ini secara tidak lansung hancurkan hasrat pelaku utk lihat pergaduhan.

4. SAMM yakin rakyat akan terus tenang dan matang dalam mendepani provokasi ini.

sekian

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia

No comments:

Post a Comment