Monday, August 16, 2010

Bukan tangguh tapi batal saman ekor sebabkan senarai hitam

Pada tahun 2009 Lenonard Lim Yaw Chiang telah disenarai hitamkan kenderaannya oleh JPJ di Sarawak berikutan saman ekor. Beliau telah membawa kes tersebut ke Mahkamah dan Hakim mahkamah tinggi Sarawak, YA Hakim Datuk Abd Aziz Rahim dalam penghakimannya te3rhadap kes Leonard Lim Yaw Chiang lawan Pengarah JPJ Sarwak (2009) 6 CLJ 280 telah memberikan kemenangan kepada Lim.

Hakim mengambil asas Perlembagaan persekutuan Perkara 13 yang menjamin tiada seorang pun boleh dilucutkan hak menggunakan hartanya sendiri. Dalam penghakiman bertulis hakim secara panjang lebar telah memberikan komen terhadap saman ekor dan kegiatan senarai hitam oleh JPJ yang jelas ada salahnya.

Jesteru itu Datuk Mahfuz Omar, ahli Parlimen Pokok Sena telah menngetuai sebuah jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (KASE). Jawatankuasa yang dianggotai orang dari perbagai latar belakang termasuk aktivis masyarakat, ahli politik dan peguam dengan jelas membuat desakan :
  • JPJ harus keluarkan dan perbaharui lesen kenderaan tanpa sekatan selaras dgn peruntukan seksyen 15 Akta Pengangkutan jalan 1987 dan bukan sekat perbaharui lesen kenderaan
  • PDRM harus batal semua saman yang tidak atau gagal diserahkan
  • PDRM harus ikut prosedur spt peruntukan Seksyen 53 Akta pengakutan Jalan 1987
  • JPJ atau PDRm tak boleh senartai hitam selagi kesalahan tak terbukti
  • semua pihak harus hormat keputusan mahkamah yang putuskan senarai hitam pemilik kenderaan adalah salah di sisi perlembagaan
KASE telah memulakan kempen dan pertemuan di bawah bersama mangsa-mangsa senarai hitam saman ekor. Responya cukup memberansangkan ketika pertemuan di Pusat Khidmat Dun Paroi dalam Parlimen Rembau petang menjelang Ramadhan ada ahli Umno dikenali juga datang dan mengeluh kerana teraniaya dengan sistem senarai hitam kemderaan oleh JPJ dan PDRM.

Mulanya regim sombong, Muhiyuddin (TPM) kononya bertegas untuk teruskan senarai hitam dan saman ekor kerana kononya ia ikut undang - undang, kenyataan ini jelas menghina Mahakamh Tinggi Sarawak yang membuat keputusan sebaliknya. Namun setelah menyedari respon rakyat terhadap aktiviti KASE maka regim telah tewas untuk pusingan pertama dengan desakan massa dengan menangguhkan semua senarai hitam, saman ekor sehingga Febuari tahun depan.

Ini bukan sasaran KASE, kami bukan mahu tangguh.....jelas ia salah maka batal sahaja.

Ini semua membuktikan betapa banyak yang regim ini lakukan tidak menghormati undang - undang dan hak rakyat. Dalam perkara ini asasnya seseorang tidak boleh dihukum tanpa dibuktikan bersalah. Pemilik kenderaan dihukum dengan senarai hitam sebelum dibuktikan bersalah. Banyak benda lain yang regim ini buat salah tapi sudah jadi kebiasaan.

Semua ini hanya boleh diperbetulkan dan hak rakyat dikembalikan dengan menjatuhkan sahaja regim ini.


cheGuBard berucap ketika dalam satu pertemuan dengan mangsa senarai hitam , saman ekor

No comments:

Post a Comment