Saturday, August 14, 2010

Politik dalam kain tak membijakkan rakyat

Berkesempatan diperdengarkan beberapa keratan rakaman teman - teman lama yang bersama Ezam menyeberang untuk bersama regim penguasa dalam parti Umno.

Umno yang makin hilang hujah dalam mempertahankan tindakan mereka dari serangan sudah tentu seronok mempergunakan mereka ini. Garis pendekatan mereka yang sensasi, bermain politik selak kain cukup untuk menarik perhatian rakyat dan mengalihkan tumpuan terhadap isu polisi dan dasar.

Cuma selaku anak muda hendak mempertegaskan politik selak kain ini tidak mendidik rakyat sama sekali.

Ramai yang hendak cheGuBard dan beberapa teman-teman bekas Exco Pemuda Keadilan Nasional atau Exco Angkatan Muda Malaysia di bawah Ezam menjawab serangan Ezam.

Kalau hendak jawab dan berlawan politik dalam kain mudah sangat.

Ghani Haron dalam banyak siri ucapanya menumpang pentas Ezam sering menyerang Azmin dengan menyatakan akan membogelkan Azmin. Walaupun semua dalam parti tahu selepas Ghani keluar ISA dia 'dibela' oleh Azmin. Pada ketika itu ramai kelompok seperti ini dalam parti di mana dia mahu disudu kerana pada mereka, mereka hilang punca pendapatan kerana bersama perjuangan maka pemimpin utama parti harus memikirkan makan minum mereka dan keluarga.

Masih teringat dalam satu mensyuarat Pemuda Keadilan terpaksa dihentikan kerana Ghani Haron dan Zahid Md Arif bergaduh. Mesyuarat yang dipengerusikan oleh Saifuddin Nasution pada ketika itu memangku tugas Ezam Md Nor terpaksa dihentikan kerana Zahid dengan lantang menuduh Ghani ada hubungan 'luar biasa' dengan isteri Ezam.

Ramai dalam Pemuda pada ketika itu mengetahui bagaimana Ghani sering bangga kerana ke sana sini beritahu orang dia pakai pakaian Ezam dan diberi tidur rumah Ezam.

Zahid dalam mesyuarat juga menuduh Ghani pernah cuba 'try' isteri seorang tokoh Sarawak tempat dia menumpang ketika mereka ke Sarawak untuk program parti. Ghani minta Zahid menarik tuduhan itu, tetapi Zahid enggan.

Tak perlu diteruskan kisah ini. Kini Zahid, Ghani dan Ezam semuanya duduk dalam Umno dan cuba bermain dalam garis politik akhlak dengan kononya membongkarkan politik dalam kain. Kalau nak kata orang dayus tidakkah Ezam dayus kerana terus membela Ghani Haron yang pernah dikaitkan dengan hubungan istemewa bersama isterinya ? cukup............

Pasal main sumpah-sumpah pun cukuplah juga.... Ezam paksa Kak Wan sumpah.... apa kata paksa pula kak Bahirah isteri Ezam sumpah nafi tuduhan Zahid mengenai hubungan Ghani dan dia semasa Ezam dalam penjara, kemudian paksa pula Ghani atau Zahid sumpah bukan susah semua dah ada dalam Umno.... lebih lagi paksa Lokman Adam yang kini exco pemuda Umno sumpah mengenai tuduhanya terhadap Ezam iaitu mengenai harta Ezam yang disebat dari sumbangan terhadap gerakan reformasi, suruh Ezam sumpah nafi cubaan mengorat Nurul Izzah ...ops lupa Lokman dah sumpah cuma Ezam tak jawab sumpahnya.... persoalanya bila nak sudah...??

Tahun 1998 di Batu Pahat, Anwar sudah bersumpah atas nama Allah bahawa dia tak terlibat dan tuduhan liwat semua fitnah....tapi apa jadi ...... terus fitnah, tangkap , pukul...cuba dibunuh....

Sumpah ini ada kaedahnya bukan main sumpah sumpit garam belacan jer..... Mufti Perak juga pernah kata Anwar tak perlu bersumpah..... Rujuk Yusuf Qardawi......

Cuma persoalanya apa untungnya pada rakyat ? Memang ia sensasi dan menarik tetapi tidak sama sekali mendidik.

Kerana itu cheGuBard mengajak diri dan rakan - rakan untuk bermain politik yang membincangkan dasar dan polisi. Menyerang lawan politik perlu dengan fakta yang mendidik dan tersangkut rakyat bukan kerana isu sulit dan peribadi.

Kepada penyokong Pakatan Rakyat khususnya teman anak muda juga harus ditegaskan tinggalkan politik serang peribadi selak kain dan seumpamanya. Politik sensasi yang tak mendidik massa rakyat.

Dalam kes Altantuya, ramai yang suka mensensasikan isu tersebut sehingga isu itu dilihat sebagai isu seks, perempuan simpanan dan seumpamanya. Buku Misteri di Sebalik pembunuhan Altantuya dikeluarkan kerana untuk menjelaskan isu itu demi membetulkan cara rakyat melihat isu itu. Siapa juga ada hubungan seks dengan Altantuya itu seharusnya bukan keutamaan, tetapi yang seharusnya diberikan keutamaan ialah wang negara yang hilang, proses perundangan dan penguatkuasaan yang pincang.

Contohnya rekod imegresen Altantuya hilang dari simpanan, malah ketika dibangkitkan oleh Azmin dalam Dewan Rakyat mengenai isu ini jelas Menteri juga tak menjawab, maka ini sebagai bukti dan rakyat harus sedar betapa negara boleh dikawal bagi menutup kelaku jenayah orang berkepentingan tinggi.

Kes Altantuya harus dibincangkan keluar dari kerangka 'politik selak kain'.....ia harus dibincangkan dari segi kaitan dengan rakyat dan negara.

Kepada semua cukuplah politik menyerang kotor dan memasuki ruang peribadi seseorang. Kita harus jujur dengan diri. Memang ada sebuah blog milik teman yang mengaitkan nama cheGuBard dengan serangan politik peribadi terpulangnya, cheGuBard tidak mahu terlibat kerana ia jelas tidak mendidik. Maaf kepada saudara Ezam dalam hal tersebut saudara lebih kenal penulis blog tersebut dari cheGuBard.

Kepada Ezam M.Nor, saudara pernah mengajak cheGuBard membuka sebuah organisasi yang dinamakan Gerakan Demokrasi dan Anti Korupsi (GERAK), kerana kononya memberikan penumpunan mendidik rakyat mengenai demokrasi dan rasuah yang rakyat sering tidak faham. Kita pernah bersama dalam banyak program dalam dan luar negara atas nama organisasi ini menimba ilmu dan pengalaman demi mendidik rakyat.

Walaupun akhirnya GERAK mati tanpa nisan. Alhamdulillah hampir semua anak muda didikan GERAK semuanya celik pendidikan politiknya. Nazree dan teman-teman muda lain semuanya tidak bersama saudara ke dalam Umno walaupun didesak untuk bersama kerana mereka kurang yakin garis politik yang kurang mendidik massa.

Cuma cheGuBard ingin bertanya mana dokumen yang berkilo - kilo kita kumpulkan bersama dalam operasi membongkar amalan korupsi pimpinan Umno. Mana dokumen korupsi Kementerian Pertanian (dibawah Muhiyuddin Yassin), dokumen korupsi Khir Toyo, Noh Omar, Hishamuddin Tun Hussien dan paling besar dan lengkap kita pernah kumpulkan dokumen korupsi Nor Mohamed Yaakop. Ada banyak lagi butiran dokumen rasuah tersimpan di GERAK. Adakah semua dokumen ini sebagai tukaran kepada surat lantikan sebagai senator ?

Saudara Ezam lupakah saudara dengan keputusan saudara untuk mendedahkan dokumen rasuah Rafidah Aziz dan rahim Thamby Chik yang dilabel sulit (OSA), walaupun dinasihatkan peguam agar guna cara lain kerana saudara pasti ke penjara namun saudara didik anak muda agar berani, saudara dedahkan juga..... Saudara ke penjara bukan kerana Anwar tetapi kerana keberanian saudara mendedahkan dokumen OSA yang melindungi rasuah pimpinan Umno....

Malangnya anak muda kecewa melihat saudara akhirnya sujud berkongsi pentas dengan Rafidah dan Rahim perasuah yang menyumbatkan saudara ke dalam penjara demi menyerang Anwar Ibrahim. Mana prinsip yang saudara sering laungkan dan didik anak muda ? Ketika saudara meletakan jawatan ramai yang ikut.....ketika saudara keluar parti ramai juga yang ikut ..... tetapi ketika saudara masuk Umno hanya dua tiga kerat yang ikut ......fikirkanlah..........

Satu ketika dahulu masih teringat bagaimana setia saudara dengan Anwar. Jangan kata apa pun terhadap Anwar walau bergurau sesama teman, pasti air muka saudara berubah. Pada ketika itu jangan pertikai setianya saudara kepada Anwar. Ketika parti sedikit terpesong dalam membincangkan isu, saudara mengarahkan teman - teman melancarkan Gerakan Anwar Bebas (GAB) agar semua kembali fokus isu Anwar..... bagi saudara semuanya kerana Anwar..... Kini ketika dalam Umno begitu jugalah saudara pula fokus menyerang seolah semuanya kerana Anwar....

Kerana itu anak muda harus pergi lebih jauh tinggalkan politik naungan. Anak muda harus bangkit dengan berani dan ilmu demi menerobos pintu perubahan. Perjuangan ini bukan sekadar persoalan individu tetapi ia kerana proses kemerdekaan rakyat. Perjuangan harus dilandaskan dengan kefahaman dan kesedaran bukan ikutan semata. Jika kita masuk penjara sekalipun ia kerana kesedaran diri dan amat rugilah kalau kita masuk penjara atau mati dalam perjuangan kerana hanya mengikut.............

Anwar kini ialah faktor penyatu gerakan massa yang dipersetujui bersama, itu sahaja selebihnya ia adalah kerana kita dan anak cucu kita.

Kepada anak muda yang ada dalam regim penguasa mahupun yang berada di pihak progresif, ayuh kita tekadkan bersama tinggalkan mainan politik garis 'selak kain' yang tidak mendidik lihat ke depan.....ayuh kita debatkan soal polisi, dasar dan proses penyampaian..... pertembungan biar dalam debat pengurusan dan kepimpinan. Aank muda yang ada dalam regim dicabar semarakkan politik perdebatan terbuka.

tulisan mso

6 comments:

 1. anti ezam11:20 AM

  rasanya senator boy tu baca ke tulisan chegu bard ni

  ReplyDelete
 2. Ezam tu bknnya ulat buku nk baca tulisan chegu bard nie....sape2 blh aje send link kt fb ezam tu...huhu...

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:38 AM

  ana setuju 100% dengan apa yang terpapar dan ana amat gumbira dengan tulisan ini, ana amat bersetuju dan kalau boleh keluarkan lagi sebab apa? Mat Ezzam ni dah melampau, sesat lagi menyesatkan.

  ReplyDelete
 4. jom p http://offer-hebat.blogspot.com/2010/08/jalan-ampang-sebelum-great-eastern-mall.html untuk gathering berbuka puasa...

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:59 PM

  hanya che'GuBard layak berdepan dgn Ezam.... Khairy juga khabarnya tak berani hadir debat jika che'GuBard panelnya....

  ReplyDelete
 6. Anonymous3:09 PM

  tulisan yang menarik dari pimpinan masa depan dalam pkr. tahniah

  ReplyDelete