Saturday, May 30, 2009

Bila modal perkauman tidak laku mereka jual ketakutan Komunis pula

Bn ialah 'perkumpulan parti perkauman' yang sentiasa mendapat keuntungan dengan membakar sentimen perkauman.

Contohnya apabila Mca dan Umno mengalami masalah dalaman dan penyusutan populariti yang teruk maka Najib (pada ketika itu Pemuda Umno) dan Lim Kim Sai (pada ketika itu Pemuda Mca) telah saling mencabar dalam isu perkauman. Pemuda Mca mencabar kuasa sultan, bahasa dan seumpamanya ..... bola tanggung Pemuda Mca ini dijawab dengan Najib seperti skrip yang mereka telah setuju iaitu Pemuda Umno bangkit menghunus keris dengan mengugut membasahkan darah orang cina dengan keris.....

Pada masa itu dilancarkan operasi lalang (ISA)...malangnya Najib dan Lee Kim Sai yang mewujudkan kekacauan tidak ditahan ISA...Najib dan Lee dihantar bercuti ke luar negara sebaliknya...Mohamad Sabu,Lim Kit Siang dan ramai lagi pimpinan bukan Bn ditangkap.

Sama juga kali ini selepas kalah teruk dalam Pilihanraya Umum 8 Mac 2008 Umno dan parti dana Bn begitu giat dalam membangkitkan sentimen perkauman untuk menarik semula sokongan.

Fikiran mereka bila rakyat diancam sentimen perkauman maka rakyat akan kembali semula berlindung kepada parti perkauman. Jelas itu strategi lapuk, seiring dengan perkembangan teknologi maklumat yang memangkin media baru, rakyat yang punya maklumat menolak politik jahat. Rakyat sudah tahu isu dan fakta sebenar memalui media alternatif dan tidak mudah tertipu dengan media milik regim semata - mata.

Mungkin tak berjaya dengan membakar sentimen perkauman maka regim terpaksa mencari musuh baru menakutkan rakyat supaya kembali bersatu dalam poket parti perkauman. Dalam pencarian itu mereka terjumpa satu blog yang 'berkisah' mengenai Regimen Ke 10 PKM. Maka terus menteri - mentara menghentam blog itu dengan kononya komunis akan kembali ke dalam negara.

Sila klik sini untuk melayari blog yang dihentam pak menteri.

Huh ! letih memikirkan strategi Bn ini.... dosa Bn dan Umno yang paling besar ialah memainkan politik takut, ugut dan akhirnya menjadikan rakyat bodoh. Sejarah harus di singkap dengan jujur dan mengambil iktibar, bukan dijadikan momokan.

Negara yang maju mengangkat sejarah dengan nilai ilmiah dan jujur. Korea Selatan contohnya pada 18 May 1980 merakamkan 'regim' pemerintah melakukan pembunuhan beramai - ramai dalam menangani kebangkitan rakyat yang kononya dipengaruhi komunis. Namun selepas berbelas tahun perjuangan rakyat Gwangju itu diangkat dala m sejarah Korea malah kerajaan mewujudkan sebuah Yayasan untuk rakyat mengenang dan mengkaji sejarah tersebut untuk menjadikan bangsa Korea lebih kuat. Malah Gwangju telah menjadi 'pusat tumpuan pelancong' kerana sejarah pertembungan rakyat dan kerajaan.

No comments:

Post a Comment