Saturday, October 03, 2009

Gilir Ketua menteri kenyataan silap Yusmadi

salinan kenyataan akhbar rasmi

KENYATAAN AKHBAR KETUA ANGKATAN MUDA CABANG –CABANG DI PULAU PINANG ISU PENGILIRAN KETUA MENTERI

Assalammukalaikum dan salam sejahtera

Merujuk kepada kenyataan YB Yusmadi Yusof (Ahli Parlimen Balik Pulau dan Ketua Angkatan Muda Pulau Pinang) di dalam akhbar perdana tempatan berita harian 29 hb Sept 2009 dan kenyataan susulan yang di petik didalam akhbar Sinar Harian bertarikh 30hb Sept 2009.

Kami mewakili Angkatan Muda Cabang-cabang di Pulau Pinang ingin menegaskan bahawa kenyataan itu dibuat di atas kapasiti individu dan tidak mewakili suara keseluruhan AMK Negeri Pulau Pinang. Tidak ada sebarang mesyuarat atau perbincangan khusus berkaitan dengan isu pengiliran ketua Menteri Pulau Pinang dibincangkan di peringkat Mesyuarat Angkatan Muda Negeri.

Kami yakin ,pemimpin yang dipilih untuk menjawat jawatan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang tidak sepatutnya melalui proses pemilihan berdasarkan rasis atau kaum. Proses ini hendaklah melalui proses persetujuan antara parti yang mendukungi kerajaan negeri tidak kira sama ada daripada kaum mana sekalipun. Yang pentingnya,calon Ketua Menteri hendaklah dipilih berdasarkan kebolehan memimpin, mempunyai integriti yang tinggi dan berasaskan kepada amanah serta bertanggung jawab pada rakyat negeri.

Jika kenyataan tersebut menggambarkan maksud sebenar beliau dengan menyentuh isu perkauman,maka PR malahan PKR sendiri tidak pernah merencanakan dasar sedemikian rupa.Kami yakin,PR mengutamakan pemimpin yang meletakkan pembangunan kemajuan Pulau Pinang serta menaikkan taraf ekonomi rakyat di negeri ini sebagai tonggak utama dalam pentadbiran.

Sekiranya akhbar berkenaan dengan sengaja menyalah petik atau memanipulasikan kenyataan tersebut seperti penafian yang telah YB Yusmadi perjelaskan,maka kami mendesak agar pembetulan segera dibuat dan kenyataan yang sebenar disiarkan. Kami juga meminta agar pimpinan parti lebih berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan. Kenyataan atau pandangan ini mungkin disalah tafsir secara sengaja dan akhbar berkenaan perlu memohon maaf secara terbuka.

Kenyataan Bersama bertarikh 2 Oct 2009

Ketua AMK Cabang Batu Kawan
YB Ong Chin Wen
Ketua AMK Cabang Bukit Mertajam
Aidi Rafizul bin Idrus
Ketua AMK Cabang Permatang Pauh
Amir bin Md Ghazali
Exco AMK Pusat
Ketua AMK Cabang Kepala Batas
Amizudin bin Ahmat

Ketua AMK Cabang Balik Pulau
Mohd Nadzri bin Ishak
Ketua AMK Cabang Tanjong
Mohd Shafiz Rahim Raja
Tim Ketua AMK Bayan Baru
Zulfadli bin Md Nordin
S/Usaha Cabang Tasek Glugor
Azhar bin Mohamad
Exco Angkatan Muda Malaysia
Zulkifli bin Ibrahim

No comments:

Post a Comment