Wednesday, October 14, 2009

Apa jadi zon ajaib Bukit Pelanduk?

Orang politik, tak kira parti apa pun, memang pandai mencipta alasan. Saya seronok membaca alasan Mentori Bosa Negori Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan. Bila orang bising sangat tentang projek terbengkalai di Port Dickson, pantainya yang kotor serta sebahagian penduduknya yang hidup dengan pendapatan yang begitu kecil, sedap sungguh dia jawab. Memang cara jawapan yang out of the box, yo lah tu!

Port Dickson akan dibangunkan mengikut zon seperti pelancongan dan industri agar pembangunannya lebih tersusun dan terancang, kata beliau. Mak aih! Sodap jawapan ekau, Mat!

Cuma kita nak tanya, apa jadi tanah estet seluas 1520 ekar dan 2045 ekar lagi milik penternak babi tradisonal yang katanya hendak dijadikan kawasan penternakan babi berpusat di Bukit Pelanduk yang pernah disebut oleh Menteri Kesihatan sebagai kawasan ternakan babi yang terpadat dan terbesar di Asia Tenggara?

Zon yang bagaimana di situ sehingga tanah yang sepatutnya dijual kepada penternak babi dengan harga RM8,500 tiba-tiba dijual pula kepada syarikat berkaitan MCA (atau MLC - selalu kita sebuat GLC atau syarikat berkaitan kerajaan, kali ni MLC la pulak) dengan harga RM145,000?

Zon apakah sebenarnya di situ sehingga tidak boleh diketahui umum sehingga semua rekod dan dokumen mengenai penukaran status tanah zon ajaib itu tidak boleh diketahui umum?

Rakyat nak tanya siapa? Nak tanya Datuk Seri Mentori Bosa atau bekas Menteri Besar Negeri Sembilan yang kini menjadi calon Barisan Nasional dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad (orang Port Dickson tak sebut Mentori Bosa sebab mereka tidak bercakap loghat utama Negeri Sembilan macam keluarga orang rumah den, orang Rembau) atau nak tanya bekas Exco Kerajaan Negeri Sembilan, Datuk Dr Yeow Chai Thiam?

Atau nak tanya Pengarah Urusan Brem Holding, Datuk Khoo Chai Kaa?

Datuk Seri Mentori Bosa kono jawab fasal zon ajaib di Bukit Pelanduk tu. Kalau tak nanti, dituduh lak bersubahat! (Posting ini ditulis dengan ucapan terima kasih kepada Tun Dr Mahathir Mohamad kerana membangkitkan isu babi)

No comments:

Post a Comment