Thursday, September 17, 2015

SAMM raikan Parti AMANAH NEGARA

Catatan Umum

17 Sept. 2015


SAMM RAI KEWUJUDAN PARTI AMANAH NEGARA

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dengan ini mengucapkan tahniah dan meraikan kelahiran sebuah lagi parti politik iaitu Parti Amanah Negara atau ringkasnya AMANAH. Parti ini terpaksa diwujudkan dengan menjenamakan semula sebuah parti yang tidak aktif iaitu Parti Pekerja. Walaupun begitu ia masih diiktiraf parti baru kerana pengambil aih parti lama dan menjenamakan semula ialah ekoran ketakutan regim penguasa untuk menerima dan meluluskan pendaftaran parti baru ini. Ini bukti awal regim tidak senang dan ini jelas sebagai tanda kelahiran parti ini sebagai kelahiran parti melawan regim penguasa.

Namun wujud beberapa pertikaian seperti logo parti ini kononya seakan sama dengan logo sebuah organisasi di India. Isu ini diperbesarkan khususnya oleh mereka yang dikenali dari sebuah parti diluar regim yang turut merasa terancam dengan kewujudan AMANAH.

SAMM melihat isu ini sebagai isu kecil, bukan sedikit logo kgususnya dalam bentuk grafik moden yang akan berbentuk seakan malah simbol penumbuk dalam lambang SAMM juga sama dengan banyak organisasi dalam dunia. Jika hendak membawa pertikaian logo sebagai pertikaian besar maka sebuah parti yang dominan seperti PAS juga boleh dikatakan punya logo yang sama dengan bendera Jepun atau Bangladesh adakah kita hendak menyebut PAS meniru bendera negara tersebut ?

Juga jika diselusuri laman sosial beberapa pemuka dikenali sebagai parti yang rasa terancam dengan kewujudan AMANAH, amat rasa hairan bila tiba - tiba menggunakan hujah Pendaftar Pertubuhan tidak meluluskan AMANAH maka ia tidak sah digunakan. Ini sangat menyedihkan, biarlah kita bersaing tetapi adakah kita bersetuju dengan kekangan regim menggunakan kuasa mengekang hak berorganisasi melalui ROS ?

Amat sedih apabila ramai memerangkap diri membincangkan kewujudan parti AMANAH ini dengan hanya persoalan kecil seperti itu sahaja.

SAMM mengajak semua berbincang perkara lebih 'real'.

SAMM berharap kehadiran AMANAH ditengah kekecewaan rakyat dan kepayan rakyat ini mampu memberi harapan besar. SAMM berharap AMANAH boleh lari dari imej dimana persepsinya ia ialah hanya parti pecahan dari PAS dan terhasil dari kekalahan sekumpulan pemimpin dalam pemilihan parti.

SAMM juga menanti polisi ekonomi yang diambil oleh AMANAH. Adakah ia bersifat porpulis juga seperti sebelum ini ? Contohnya bila harga minyak dunia turun kita sama menyokong mansuhkan sistem harga kawalan bersubsidi dan kemudian bila harga minyak naik kita meminta mengembalikan subsidi.

SAMM juga mendesak segera diselesaikan isu pengagihan kerusi. Seharusnya pada pilihanraya depan ini semua kerusi wajib hanya ditandingi satu lawan satu. SAMM amat gusar jika tidak mampu diselesaikan maka Barisan Nasional akan menang semua kerusi Melayu apabila semua kerusi majoriti Melayu ditandingi 3 penjuru maka Umno akan menang. Hasilnya nanti akan terbentuk keadaan dimana pembangkang ialah mereka yang menang di kerusi bukan majoriti Melayu dan Kerajaan ialah mereka yang menang di kerusi majoriti Melayu. Keadaan ini amat mudah dipercik untuk membakar sentimen perkauman.

Kecuali gabungan AMANAH dan parti pembangkang lain berjaya membawa sentimen sesiapa tidak bersama gabungan yang bakal terbentuk nanti ialah sebahagian dari agenda regim untuk menggagalkan perubahan, namun sejauh mana idea ini mampu ditanam diminda pengundi.

Amanah harus segera menampilkan muka selain dari bekas PAS, AMANAH kena segera mempersiapkan sistem pengkaderanya sendiri. Masa amat mencemburui tetapi yakinlah AMANAH ini punya peranan tersendiri dan diperlukan dalam arus perubahan.

Selamat datang dan ingatlah anda memerlukan rakyat. Hadirlah dengan politik berinsip jelas bukan porpulis yang mempergunakan keadaan semata. SAMM sedia bekerjasama.

Sekian.

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia

No comments:

Post a Comment