Thursday, March 11, 2010

Polis terus jadi tunggangan Regim Bn

Polis terus jadi kuda tunggangan Regim Bn. Sebentar tadi polis telah 'lawat' Anwar kononya kerana ucapan beliau di seluruh negara.... sila klik sini untuk baca lanjut.

Sebab itulah jenayah terus meningkat kerana Polis tak fokus kerja yang seharusnya mereka lakukan...

Juga diperturunkan tulisan AngkasaNuri mengingatkan kita bagaimana aparat kerajaan begitu cepat bertindak dalam kes Nasir Safar, setiausaha Najib yang dikatakan ada di malam kejadian Altantuya dibunuh.
Sudah lebih sebulan kes hasutan melibatkan Datuk Nasir Safar orang kepercayaan Perdana Menteri 1Malaysia terhadap orang cina dan India dalam satu program di Melaka berlalu.Berpuluh laporan polis sudah dibuat. Ketua Polis Melaka sebelum ini mengumumkan polis sudah melengkapkan siasatan.

Tetapi yang peliknya kes itu kini seolah-olah cuba disenyapkan. Sehingga hari ini tidak ada perkembangan susulan kes berkenaan.

Boleh jadi Jabatan Peguam Negara sangat sibuk dengan kes liwat Dato seri Anwar Ibrahim sehingga tak sempat untuk membawa kes berkenaan ke mahkamah.

Berbeza dengan kes Blogger Aduka Taruna sepantas kilat semua pihak terlibat dari polis sehingalah Jabatan Peguam Negara membawa kes berkenaan ke mahkamah.

Apakah istimewanya Nasir Safar? Adakah mereka bimbang kes berkenaan akan memberi kesan kepada Umno atau lebih tepat lagi kepada bekas bos Nasir Safar?

Semua ini menguatkan dakwaan bahawa institusi undang-undang di negara ini hanya mengikut telunjuk pemerintah.

Jika begitu situasinya maka kita tidak boleh menyalahkan rakyat jika mereka hilang kepercayaan kepada sistem kehakiman di negara ini.

Jadi apa pilihan yang ada untuk menegakkan keadilan dan undang-undang? Pilihanraya? Jalanraya?

1 comment:

  1. Anonymous4:13 AM

    Ini adalah maklumat yang penting kepada umat Islam:

    http://citu.uitm.edu.my/index.php?option=com_ccboard&view=topiclist&forum=4&Itemid=85

    ReplyDelete