Tuesday, May 29, 2007

The Red Line : Wajah - Wajah Pemimpin

Petang ini mendapat email dari seorang teman memberikan link blog RedLine dan meletakkan tulisan 'bold' - Bard hang wajib baca ini !!!.... Lantas mengenali baik penghantar email tersebut maka terus klik link tersebut dan baca...

Tersenyum membaca... dibawah petikan dari blog tersebut :

Untuk itu, saya membuat beberapa perbandingan di antara pemimpin UMNO-BN, DAP, keADILan dan PAS. Saya tatap wajah - wajah mereka dan pada masa yang sama, saya menulis persepsi yang timbul apabila wajah - wajah ini terpampang di skrin monitor komputer saya.

Saya membuat perbandingan, antaranya:-

Samy Vellu dan Dr. Xavier Jayakumar

Abdul Azeez dan Hanipa Maidin

Najib Tun Razak dan Anwar Ibrahim

Annuar Musa dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz

Adnan Yaakub dan Tuan Ibrahim Tuan Man

Khairy Jamaluddin dan Badrul Hisham Shaharin

Hishammuddin Hussein dan Salahuddin Ayub

Chua Soi Lek dan Lim Kit Siang

Pirdaus Ismail dan Badrulamin Baharon

Said Yusof dan Kamarul Baharin Alias

Akhirnya berdasarkan kepada pemerhatian dan persepsi, saya berjaya memperoleh kesimpulan seperti di bawah:-

Hampir keseluruhan wajah tokoh-tokoh pemimpin utama UMNO-BN telah menimbulkan ketidak tenangan dalam hati saya.


Apa pun amat hargai penilaian penulis blog tersebut. Cuma kalau boleh harapnya jangan terlalu emosional .....bukan apa takut ramai pembaca tak boleh terima ...hehehehee

p/s : kalau ada masa bulan Jun ini 2 minggu berada di Malaysia ingin sangat bertemu dengan penulis - penulis blog yang berjuang di alam cyber ini

9 comments:

  1. terima kasih kerana sudi mengulas

    selepas kongres saya sebenarnya ingin berehat sebentar

    hmm.. saya ucapkan terima kasih di atas surat terbuka sempena kongres karena ia benar2 memberikan kesedaran kepada saya..

    saya pun dah bosan dah dengan politiking ni tapi saya tetap menyertai keadilan kerana yakin perjuangan adalah perlaksanaan kata-kata

    setelkan pengajian master chegu bard n balik malaysia cepat2 untuk lead gerakan anak muda...

    Terima Kasih
    The Redline

    ReplyDelete
  2. shenyeeaun12:30 PM

    chui soi lek mana layak digandingkan dengan lim kit siang ? WONG NAI CHEE , ONG TEE KEAT atau sekurang - kurang nya WEE KA SIONG barulah layak.


    khairy dengan chegubard sesuai ! 2 2 memang pejuang yang unggul. ada kelebihan masing - masing !

    persoalannya shamsul iskandar hendak digandingkan dengan siapa ?

    ReplyDelete
  3. Terima kasih pada Red Line.... saya hargai pandangan saudara ...cuma khuatir ada yang terasa dan yang tak boleh terima ... :)

    then buat Shin kamu merupakan antara ribuan hero tak bernama... tahniah teruskan usaha... SAM kekal didalam 'kelas'nya

    untuk semua tujuan saya tulis open statement hari itu cuma berniat utk menjelaskan apa yang berlaku sebab saya diserang dan dipergunakan oleh kumpulan tertentu...saya bukan milik mana - mana kumpulan..saya hadir untuk berjuang...gembeling kekuatan anak muda.... dan kedua tujuan saya tulis surat tersebut ia merupakan cabaran terbuka buat anak muda malaysia

    ReplyDelete
  4. shenyeeaun2:21 AM

    shin dan shen adalah 2 orang yang berbeza tetapi merupakan sahabat handai politik yang amat rapat sekali.

    tidak menafikan shin sememangnya merupakan antara ribuan hero tak bernama.

    shen pula hanya insan biasa yang tidak dikenali.

    ya. semangat berpuak - puak dalam parti tidak penting. kumpulan apa tidak penting. ideologi apa tidak penting. yang penting ialah semangat kita untuk berjuang.

    semangat kita menentang segala kezaliman. semangat kita untuk bersatu !

    anak - anak muda harus sedar dan bangkit dari trauma lama.

    pasukan baharu PKR harus membuktikkan bahawa mereka bukan sahaja berpangkat tetapi berwibawa dan berkepimpinan.

    lupakan sengketa lama. fokus pada perjuangan yang baharu.

    adil. sam harus diberi masa untuk membuktikan diri baharu dianalisis oleh ahli - ahli yang lain. setiap orang ada keistimewaan dan kehebatan mereka masing- masing.

    tahniah sekali lagi kerana berjaya menembusi pintu MPT

    ReplyDelete
  5. yer saya tahu kewujudan dua shen dan shin.... dua dua best....

    hehehe...

    ReplyDelete
  6. shenyeeaun1:51 AM

    shin la best. menjadi pengelola laman web PKR. kini ketua penerangan bahagian PJS. Ketua UPP.

    shen pula hanya merupakan remaja yang baharu sahaja mencecah angka. 20. muda dan mentah.

    hahaha...

    ReplyDelete
  7. Anonymous4:42 PM

    bagi aku itu pandangan majoriti...tokoh muda paling potensi dan sedang mendaki tangga naik dalam Umno suka atau tidak dia ialah Khairy...dan tokoh paling potensi dalam keADILan dan sedang mendaki tangga untuk naik ialah badrul..

    dua dua ada karismatik dan agresif ke depan.... cuma khairy di kelompok kekuasaan dan badrul di kelompok yang tertekan....

    Beban khairy ialah kekuasaan yang mengelilinginya dan kelebihan Badrul ialah dia bina kekuatan dari bawah..kedua dua muda dan bermula sekitar usia yang sama.

    kelompok pemerhati politik yang berada di tengah-tengah dalam diam -diam sedang memerhatikan kedua - dua tokoh ini....

    dalam maklumat lain pula mengatakan Ezam juga menyedari perkara ini maka alasan itu Ezam 'menyimpan' Badrul dalam GERAK sebagai senjata akhirnya...

    Saingan Ezam bukan Pak Lah atau Najib tetapi saingannya ialah Khairy... faktor masa bakal menjadikan Pak Lah dan Najib terlipat dalam sejarah hidup Ezam..tetapi Khairy mampu memadamkan cita -cita Ezam kerana faktor masa mereka sama...tetapi Khairy perlu tahu Ezam ada Badrul...

    Mungkin bagi umum yang membaca komen ini memikirkan tulisan saya tidak berpijak di bumi nyata...tetapi ingatlah politik ini ajaib...dunia penuh magis..macam macam boleh terjadi...

    maka berfikirlah secara magis sambil berpijak di bumi nyata....

    ReplyDelete
  8. shenyeeaun1:07 AM

    kalaulah kaedilan betul-betul demokratik dan adil chegubard sudah lama bertakhta dan berkuasa.

    bard menjadi ancaman kepada mereka yang bercita -cita tinggi maka cubaan demi cubaan untuk menyekat bard untuk bergerak.

    malangnya bard masih berjaya melepaskan diri daripada sekatan itu dan kini berjaya bertapak di MPT !

    ReplyDelete
  9. samkakibelit1:39 AM

    SAM vS ZULKIFLI ALWI (EXCO PEMUDA UMNO PALING PENDEK DAN RENDANG, BERASAL DARI TGANU DAN TERPAKSA PAKAI SONGKOK TINGGI MCM CHEF UNTUK MENYAMAKAN KETINGGIAN DENGAN EXCO2 LAIN)...OK LA TU SAMA PENDEK,SAMA RENDANG..TAPI SAM MUNGKIN ADA SEDIKIT KELEBIHAN, DIA SEDIKIT COMEL CAM TEDDY BEAR TU SBB PERWAKILAN POMPUAN PILIH DIA SBB CHUBBY DAN CUTE...KAKAKAKAKAKA KESIAN KORANG DPT KETUA AMK CAM TU...

    ReplyDelete