Thursday, May 10, 2007

Adakah rakyat Malaysia tidak celik dan bisu...

Thaksin ketika menjadi Perdana Menteri Thailand telah menjual sebahagian kepentingan milik beliau Shin Corporation yang merupakan pegangan peribadi beliau dan keluarga beliau yang menguasai syarikat telekomunikasi besar negara itu kepada sebuah syarikat milik kerajaan Singapura Temasek Holding. Tindakan beliau ini dilihat sebagai pengkhianatan terhadap negara. Alasan ini telah dijadikan alasan utama menyebabkan rakyat bangkit sehingga beliau telah digulingkan.

Ingat faktanya ialah Thaksin menjual saham milik peribadi beliau dan keluarganya dan keluarganya sememangnya merupakan keluarga korporat terkenal sebelum menjadi Perdana Menteri. Namun penjualan kepentingan syarikat telekomunikasi dilihat oleh rakyat Tahiland sebagai pengkhianatan kerana kerajaan Asing boleh mengawal sebarang urusan komunikasi dalam negara.

Malangnya di Malaysia, Temasek Holding telah berjaya juga memiliki kepentingan dalam syarikat telekomunikasi negara, Telekom Malaysia. Urusniaga ini telah didalangi oleh keluarga Perdana Menteri, iaitu menantunya Khairy Jamaluddin.

Ingat faktanya Khairy (menantu Perdana Menteri) menjual saham syarikat milik negara bukan miliknya dan dari transaksi ini beliau mengaut keuntungan sehingga menjadikanya kaya raya.

Banyak laporan media (media kecil), laporan kepada polis dan BPR di buat berkenaan perkara ini. Namun rakyat membisu dan seolah buta...mendiamkan diri sahaja...

Sehinggalah semalam AFP melaporkan bahawa Temasek menjual semula 3.3% pegangan sahamnya di dalam Telekom Malaysia.

Temasek Disposes Stake In Telekom Malaysia Updated:2007-05-09 10:18:56 MYT

SINGAPORE: State-linked Singapore investment firm Temasek Holdings has sold its 3.3% stake in Telekom Malaysia, the biggest telecommunication operator in Malaysia, a company spokesperson said Tuesday.

"Temasek confirmed the sale of its stake in Telekom Malaysia," the spokesperson said but gave no further details on the transaction.

The state-linked Singapore investment firm invested in the Malaysian telecom outfit in March 2004.

Established in 1974 by the government, Temasek owns stakes in some of Asia's best-known companies including Singapore Airlines and Singapore Telecommunications.

It has stepped up its investments in Asia's emerging economies in recent years, snapping up stakes in companies in the financial, telecoms and technology sectors.

Temasek's corporate portfolio is valued at SGD129bn (USD85bn). (AFP)

Persoalanya sampai bila mereka nak jadi raja ....membabi buta menganut keuntungan negara...tapi kita diam dalam sengsara.....

Siapa pula beli saham Telekom yang dijual Temasek itu...mana maruah negara ?

baca juga Implikasi milikan asing dalam TNB

No comments:

Post a Comment