Monday, June 27, 2016

Jika tak percaya institusi maka lebih baik salur terus ke asnaf atau pertubuhan diyakini

Kenyataan Umum
27 Jun 2016
Lebih Baik Bayar Zakat Terus Kepada Asnaf, Jika Ragui Institusi Zakat
Zakat merupakan tuntutan wajib Rukun Islam ke 4. Wajib ke atas umat islam yang memenuhi syarat dan perlu disampaikan kepada lapan ketegori asnaf (Penerima Zakat) yang dinama dalam Al-quran termasuk golongan fakir miskin.
Bagi melaksanakan tuntutan agama islam ini tidak semestinya hanya melalui institusi zakat. Ada yang memilih untuk terus bayar zakat kepada asnaf kerana mahu memastikan wang zakat itu tidak disalahgunakan. Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) sendiri memilih untuk bayar zakat terus kepada asnaf.
Banyak cerita kita dengar mengenai betapa sukarnya golongan asnaf memohon zakat daripada pihak berwajib. Malah ada mendakwa berlaku penyelewengan, Duit zakat digunakan untuk tujuan lain dan pelbagai cerita buruk mengenai istituti zakat.
Kalau dilihat dari sebuah negara besar, SAMM bersetuju supaya zakat diserahkan kepada amil dan amil serahkan kepada asnaf. Namun realitinya hari ini istitusi zakat dinegara ini diragui.
Hujung minggu lalu, SAMM peringkat akar umbi di seluruh negara peringkat Hulu Selangor, Sungai Besar, Meru, Kuala Terangganu dan beberapa lagi kawasan telah mengerakkan sendiri pemberian zakat secara terus kepada asnaf. Atas inesiatif kesedaran anak muda tuntut perubahan komrad SAMM berkerjasama dengan beberapa organanisi lain telah mengambil langkah itu.
SAMM menyarankan supaya Istitusi Zakat dinegara ini direformasikan semula, Bermula dari peringkat tertinggi pentadbiran sehingga ke peringkat akar umbi pentabdiran. Selagi institusi ini tidak direformasikan selagi itulah rakyat akan meragui Institusi zakat di negara ini.
Sekian,
Faisal Zainal
Penyelaras Muda
Solidari Anak Muda Malaysia (SAMM)

No comments:

Post a Comment