Wednesday, November 30, 2016

Selangor punya keajaiban lebih dari gunung warna warni di 6 buah negara

tahukah kita semua salah satu surah dalam Al-Quran, tepatnya dalam Surht Al Fathir [35] ayat 27 di mana Allah Subhanahu Wata’ala telah lama mengungkap rahasia adanya gunung yang berwarna-warni.
أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ ثَمَرَاتٍ مُّخْتَلِفاً أَلْوَانُهَا وَمِنَ الْجِبَالِ جُدَدٌ بِيضٌ وَحُمْرٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهَا وَغَرَابِيبُ سُودٌ
“Tidakkah kamu melihat bahwasanya Allah menurunkan hujan dari langit lalu Kami hasilkan dengan hujan itu buah-buahan yang beraneka macam jenisnya. Dan di antara gunung-gunung itu ada garis-garis putih dan merah yang beraneka macam warnanya dan ada (pula) yang hitam pekat.” [QS: Al Fathir [35]: 27]

Terlintas sahaja gunung berwarna-warni, sudah tentunya anda akan terbayangkan pergunungan Zhangye Danxia, di China bukan? Ya, itu mungkin yang paling polular. Tetapi tahukan anda ada juga negara lain yang mempunyai gunung berwarna-warni semulajadi?


Di sini kami senaraikan 5 lagi negara yang mempunyai gunung berwarna-warni. Buat yang suka berkelana, destinasi ini mungkin boleh dimasukan dalam senarai impian anda nanti. Memang cantik sungguh!.
1. Zhangye Danxia, China
Tidak asing lagi, gunung Zhangye Danxia yang terletak di daerah Gansu, di China ini antara yang paling tersohor di dunia. Warna-warni dipergununan ini adalah campuran pasir merah dan mineral yang terbentuk sejak 24 juta tahun dahulu.
Gunung Zhangye Danxia merupakan salah satu tempat tarikan pelancongan yang unik ada di China. Tempat ini juga turut disenaraikan dalam senarai warisan dunia UNESCO.

2. Brennisteinsalda, Iceland
Gunung Brennisteinsalda yang terletak Landmannalaugar ini dinobatkan sebagai gunung paling cantik yang ada di Iceland. Jika anda datang ke sini, jangan lepaskan peluang melihat sendiri keindahan Brennisteinsalda.
Warna hitam dan biru yang terdapat pada gunung ini terhasil dari kesan abu dan lava, manakala warna merah pula berupa kandungan besi dan warna hijau adalah lapisan lumut yang meliputan kawasan berbatu.

3. Rainbow Mountain, Peru
Mungkin ramai yang tidak tahu kewujudan Gunung Pelangi di Peru ini, namun kecantikan gunung ini tidak terkalah hebatnya. Rainbow Mountain atau dikenali dengan nama Vinicunca atau Yauricunca ini terletak di kawasan kawasan Pegunungan Andes.  Untuk sampai ke sini, anda terpaksa melalui trek yang mencabar dan mengambil masa selama beberapa hari.
Yang suka pengembaraan ekstrim boleh cuba jejak gunung ini jika berkunjung ke Peru.

4. Painted Hills Oregon, Amerika Syarikat
Dinamakan sebagai Painted Hill adalah disebabkan warna gunungnya yang kelihatan seperti dicat. Menurut Amusing Planet, kemungkinan besar Painted Hills terbentuk lebih dari 35 juta tahun yang lalu terkesan hasil dari lapisan abu vulkanik ketika daerah tersebut masih berupa dataran sungai.
Sekarang, tempat ini menjadi kebanggan buat penduduk di Wheeler County, Oregon.

5. Cerro de los Siete Colores, Argentina
Susah benar mahu sebut nama gunung yang satu ini. Gunung Cerro de los Siete Colores atau dalam bahasa inggeris disebut The Hill of Seven Colors. Terletak di daerah Quebrada de Purmamarca, gunung ini mempunyai 7 lapisan warna yang berbeza.6. Seven Coloured Earths of Chamarel, Mauritius
Jika di Argentina ada gunung 7 warna, di Mauritius pun ada juga. Seven Coloured Earths atau dipanggil dengan nama Terres des Sept Couleurs ini terletak di daerah Chamarel, Distrik Rivire Noire, iaitu disebelah barat daya Mauritius.
Tidak hanya unik, malah pasir di sini juga sangat ajaib. Ia boleh dilihat apabila anda cuba mencampurkan pasir di Seven Coloured Earths. Secara automatik, pasir ini akan perlahan-lahan mengasingkan diri sesuai mengikut warnanya.

Setelah membaca artikel ini kita di Malaysia khususnya di Selangor tidak harus merasa kerdil kerana dengan jasa YAB Menteri Besar bijak sana sini kita sudah punya keajaiban lebih dari gunung ganang yang seolah bercat tersebut. Jika diluar negara mereka melihat gunung ganang seolah dicat walaupun tidak dicat tetapidDengan berbelanja hampir RM10 juta, rakyat disajikan sebuah pintu gerbang yang diubah suai tetapi nampak tak berubah.


4 comments:

 1. Anonymous12:07 AM

  Kalu amnoo buat lagi mahal tu

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:43 AM

  RM 10 juta?...anggaran saya paling mahal pun bawah RM 100 ribu kebawah jer. Mungkin banyak tangan-tangan ghaib yg mendapat habuan atas angin dalam projek mengecat ini...kerajan yang cekap katakan!

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:28 PM

  kita pun kalau jadi ahli politik tak kira umno, pkr atau dap..serupa saja.. mesti markup lebih.. yg tak pandai markup orang pas. sebab sumber tak cukup :-)

  ReplyDelete
 4. Almost politicians nowday are stupid daamm..

  ReplyDelete