Thursday, November 24, 2016

Institusi Istana sendiri hilangkan hormat rakyat

Pada 2 Oktober 2016 yang lalu che'GuBard mendapat pesanan ringkas dari orang yang tidak dikenali dengan pesanan berikut "#URGENT: MOhon jasabaik Para Jemaah JIPKP siasat latar belakang penerima Pingat KeBawah DYMM Tuanku Sultan penama S.ARUMUGAM A/L SUPPIAH @ CHINNAPU KPI 740105-10-6113 (PESALAH KLANG UTARA 775/14) KETUA KUMPULAN KONGSIGELAP#36 ..TLG SAMPAIKAN PADA KU WI JUGA."

Tidak pasti adakah penghantar itu menulis sendiri pesanan tersebut atau dia sekadar memanjangkan pesanan yang dia terima dari orang lain, kerana kesibukan kerja dan sebagainya pesanan itu terbiar begitu sahaja sehingga semalam dibuka semula dan sedikit carian ringkas ditemui.

Carian nama S.Arumugam A/L Suppiah menemukan beberapa rekod, data dan gambar. Sah penama tersebut ialah penerima darjah kebesaran yang membawa gelaran dari Istana Pahang cuma persoalan timbul adakah penama yang sama merupakan penjenayah, pemimpin kongsi gelap yang dikaitkan banyak jenayah sebelum ini ?

Adakah Istana khususnya Istana Pahang tidak meneliti rekodnya dan apa jasa dia sehingga dia boleh memperolehi anugerah dari Istana ? atau adakah benar anugerah darjah kebesaran dari istana ini boleh dibeli dan maka siapa ada duit boleh beli gelaran tersebut ?
Maka kita teringat mengenai Datuk Adam budak yang jadi Pegawai Khas Zuraidah (MP Ampang) yang menjadi jutawan memiliki rumah ala Disneyland dan beberapa buah rumah mewah lain lagi. Umur 28 tahun hidup mewah dan apa 'harga' gelaran Datuk yang diperolehinya ?

Kesian kat rakyat yang sedang kira - kira wang syilling untuk belanja tambang pergi kerja atau nak beli kuih untuk anak yang sedang cuti sekolah, sedangkan ada sekelompok kecil manusia terus mewah dengan cara istimewa.....

Kepada pihak Istana khususnya Istana Pahang yang kini disebut jelas termasuk Majlis Raja - raja perlu tampil jelaskan kepada rakyat mengenai kreteria khusus perolehan kurniaan Istana ini atau semakin kuat persepsi rakyat Istana sedang berdagang dengan gelaran dan kedudukan, maka jangan salahkan hormat rakyat yang makin menghakis.

No comments:

Post a Comment