Friday, June 10, 2011

Pengguna Telefon Prepaid Pun Kena Tax 6%.

Dulu, masa cukai yang dikenakan hanya 5%, pihak telekomunikasi berbesar hati untuk menyerap kos tersebut untuk pelanggan bagi pengguna telefon prepaid. Tapi, sejak diumumkan bahawa cukai naik 15 kepada 6%, akhirnya pihak telekomunikasi dah tak boleh nak serap lagi.Cukai tersebut sekarang dibebankan pula kepada pengguna telefon prepaid bermula Julai ini.

Untuk pengguna telefon postpaid, memang cukai tersebut dah dikenakan.Dengan pengguna yang semakin bertambah dan juga persaingan yang kompetetif, penyerapan nilai cukai untuk pengguna prepaid telahpun menjadi satu beban yang besar bagi korporat telekomunikasi.

Kita tahu bahawa, terdapat 3 syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia iaitu Digi, Celcom dan juga Maxis.Jumlah pengguna talian prepaid adalah 43%, merangkumi ketiga-tiga syarikat telekomunikasi terbabit iaitu sebanyak 13.2 juta orang..Dengan Digi mewakili hampir 83% untuk pengguna prepaid, dan cuma 23% bagi Celcom (AXIATA) dan Maxis.

Sekiranya setiap pengguna prepaid mengisi purata RM 40 setiap bulan, jualan prepaid menjangkaui RM 6.3 bilion sebulan.Memang banyak!.Dan daripada jumlah besar tersebut, selama ini syarikat telekomunikasi mensubsidi hampir RM 378 juta sebulan hanya untuk menyerap kos cukai yang dikenakan kerajaan.

Oleh kerana jumlah yang tersangat besar itu,syarikat telekomunikasi gergasi yang ada, sudah tidak mampu lagi untuk menyerap cukai tersebut setelah dinaikkan lagi sebanyak 1% oleh kerajaan bermula 1 Januari 2011 lalu.Jadi, terpaksalah sekarang, pengguna telefon prepaid menyerap kos tersebut.

Bagi yang selama ini pakai talian postpaid, mungkin dah terbiasa dengan caj cukai ini, namun kalau yang selama ini menggunakan prepaid, mungkin akan ada terasa kesannya.Yelah, selepas ini, kalau beli topup RM 10, baki yang tinggal dah jadi RM 9.40.Nampak macam sikit, tapi kalau dah 13.2 juta orang, dah berapa banyak pula.

Pertama rakyat perlu sedar bahawa negara ini dibina dari hasil cukai wang rakyat, maka rakyat harus ada hak untuk bertanya ke mana dan bagaimana wang mereka dibelanjakan ? Regim pula tidak harus menyekat kerana semua termasuk gaji menteri dibayar oleh rakyat.

Rakyat adalah tuan di dalam negara ini, maka cuba kita fikirkan adakah patut bila tuan bangun menyatakan pendapat atau menuntut hak, kuli (menteri) yang dibayar gaji oleh rakyat menghantar polis memukul tuannya.... tiba masanya kita sebagai tuan memecat kuli-kuli kita kerana mereka jejas gagal menjalankan tanggungjawab.

bila nak cukai, naik harga maka rakyat didahulukan, pemimpin capai saja apa yang dapat untung bagi mereka.

1 comment:

  1. vinnan10:28 AM

    Tulah saya sudah lama beritahu budak Melayu tentang cukai atas p-repaid inin tapi ramai tak pwercaya. Meraka bodoh-bodoh ingat prepaid inin ialah cara kerajaan UMNO tolong orang Melayu yang tidak berkemampuan. Tiub dan tayar motorsikal pun kena cukai 6% jugak. Kalau tiub ini diimpot tambah lagi eksais Kastam 10&. SEMUA sparepart motorsikal kapcai pun di tambah cukai seperti tiub dan tayar motorsikal. Minyak pelimncir pun kena cukai 6%. Paling teruk sekali bila harga motor kapcai baru 5 hingga 10& lebih mahal dari Thailand. Topi keledar pun kena 6%. Rata-rata orang yang bawa kapcai, pakai telepon prepaid pendapatan rendah. UMNO tolong tak? Banyak lagi benda yang diperlukan oleh orang pendapatan rendah kena exsais Kastam dan cukai 6%. Kalau GST dilaksanakan lagi teruk kesannya kerana lebih banyak benda yang akan kena cukai. Di SEMUA negar yang ada sistem GST SEMUA barang naik mendadak bila sistem GST dilaksanakan.

    Orang Melayu, keramaian kita dicipta Allah dengan otak sederhana tapi adakah kita mahu pakai otak kita untuk melihat macammana UMNO hisap darah rakyat untuk projek-projek kroni mereka atau kita mahu pura-pura ingat bahawa Orang Melayu istimewa dan akan selau di jaga UMNO. Pendek cakap kebodohan pun mesti ada batasannya.

    ReplyDelete