Thursday, June 09, 2011

Bongkar Kematian Ahmad Sarbani : DUSTA dan PENIPUAN SPRM - BAHAGIAN 1

Kami dari gerakan masyarakat awam berasa sangat kecewa dengan tahap rasuah yang berleluasa di Malaysia yang boleh mengancam untuk menjerumuskan negara menjadi sebuah negara yang gagal. Tapi apa yang boleh kita lakukan selain meratapi dan mendedahkan apa yang kita ketahui? Tidak ada apa-apa yang akan dilakukan terhadap apa yang kita mendedahkan.

Hei, malah kita pernah mendedahkan bahawa Peguam Negara ada 'hubungan' dengan salah seorang Pengarahnya. Dan tahu apa? Tidak ada sebarang tindakan dilakukan tentang perkara ini dan ia masih meneruskan 'perhubungan' hingga saat ini meskipun semua orang mengetahui tentang hal itu.

"Jadi, mengapa peduli?" Mungkin ramai bertanya. Nah, tugas kita adalah hanya untuk mendedahkan kebenaran sama ada sesuatu dilakukan terhadap perkara itu atau tidak. Bahkan kami mendedahkan kesalahan pembangkang walaupun kita difitnah dan disebut sebagau pengkhianat dan dibeli.

Ini adalah apa yang kita lakukan - tidak mengapa walaupun ia membuatkan kita tidak popular. Dan jika anda tidak menyukainya, cukup! Itu masalah anda, bukan saya.

Bercakap tentang rasuah, saya masih ingat lagi pada tahun 1980 ketika saya berbual dengan Timbalan Ketua Polis, orang nombor dua Tun Haniff Omar tentang korupsi di jabatan polis dan dia mengatakan bahawa jika mereka ingin membanteras rasuah mereka harus memecat 97% dari anggota polis.

Saya tidak pula menyoal Tan Sri Amin adakah dia termasuk dalam kumpulan 3% atau 97%.

Saya juga ingat pada 1990-an ketika Pengarah BPR Terengganu yang bernama Zainal melancarkan siasatan rasuah terhadap pegawai kanan kerajaan dan para pemimpin UMNO. Nampaknya seperti 100% dari orang-orang ini, termasuk Menteri Besar Wan Mokhtar Ahmad, akan masuk penjara.

Wan Mokhtar kemudiannya menghubungi Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Zainal terus dipindahkan dalam masa 24 jam.

Jadi, ya, ada beberapa pegawai Badan Pencegah Rasuah yang baik dan berdedikasi (BPR, sekarang dikenali sebagai SPRM). Tapi jika mereka ingin melaksanakan pekerjaan yang telah diamanahkan kepada mereka, mereka akan dianiaya, dipindahkan dalam masa 24-jam, dimasukkan ke dalam 'peti sejuk' dan sebagainya. Jadi ia tidak berbaloi untuk menjalankan tugas anda. Lebih baik, sebagaimana kata salah satu Anggota Parlimen: anda 'tutup sebelah mata'.

Tutupan kedua-dua belah mata ditambah mulut dan telinga bahkan lebih baik. Maka anda akan pergi lebih jauh.

Jadi kepada siapa rakyat akan beralih ketika mereka tidak lagi gembira dan percaya kepada institusi yang sepatutnya dipercayai orang awam? Kepada polis? Pleeeeeez! Kepada SPRM? Apa? Dan lepas itu dicampak keluar jendela?

Nasib baik peguam Rosli Dahlan ditahan semalaman di penjara SPRM di Putrajaya, di aras bawah. Jika tidak ia akan juga dijumpai mati di bawah.

Bolehkah anda bayangkan tajuk utama akhbar pada hari berikutnya jika Rosli meninggal dunia?

"Peguam Rosli Dahlan ditemui mati di tingkat bawah pejabat SPRM di Putrajaya. Rosli diduga telah melompat keluar dari penjara aras bawah SPRM dan jatuh ke bawah."

Ya, seperti dalam filem 'Ghost Buster', siapa yang anda telefon? Polis? SPRM? Tidak, anda akan hubungi Ghos Buster! Anda hubungi Malaysia Today. Anda akan datang kepada Malaysia Today untuk meminta supaya kebenaran diberitahu.

Demikian juga berkaitan dengan kes SPRM. Mereka yang berada di dalam Jabatan Kastam Diraja Malaysia tidak mempunyai tempat untuk mengadu. Mereka tidak percaya kepada PDRM. Mereka tidak percaya SPRM. Tetapi mereka percaya kepada Malaysia Today. Jadi mereka telah meminta Malaysia Today untuk mendedahkan kebenaran. Dan itulah apa yang akan kami lakukan.

Jadi nantikan esok kami akan dedahkan kepada anda bahagian kedua dari cerita "Kematian Ahmad Sarbani: Dusta dan Penipuan SPRM", sebuah cerita yang akan mengejutkan anda.

Jadi bila anda berfikir selamat untuk masuk ke dalam air, seperti yang mereka kata di dalam filem 'Jaws'. Itu benar, ada banyak Jerung di Malaysia. Tetapi tidak semua Jerung berenang di dalam air. Ramai Jerung berjalan dengan dua kaki. Dan ramai Jerung mengenakan seragam. Dan banyak Jerung di bawah perlindungan UMNO.

Bahkan, banyak dari Jerung ini sebenarnya alat kepada mereka yang berjalan di dalam koridor kuasa. Mereka adalah alat untuk menjatuhkan mereka yang kritis terhadap kerajaan. Mereka adalah alat yang digunakan supaya pembangkangan diam.

Dan apa yang membimbang mereka yang berjalan di dalam koridor kuasa adalah hakikatnya ramai yang bekerja untuk kerajaan tidak lagi percaya kepada kerajaan tetapi lebih percaya kepada Malaysia Today. Dan itulah sebabnya mereka datang kepada Malaysia Today untuk menceritakan kisah mereka. Dan ini sebabnya mengapa mereka inginkan Malaysia Today untuk mendedahkan apa yang mereka ceritakan kepada kami.

Sekarang, tunggu untuk bahagian kedua di mana kita akan dedahkan apa yang 'orang dalam' Jabatan Kastam memaklumkan kepada kami.


Kredit : M2day

No comments:

Post a Comment