Thursday, September 06, 2007

GERAK khuatir kredibeliti dan integriti Institusi Kehakiman

Gerakan demokrasi dan Anti Korupsi (GERAK) dengan ini menyatakan kegusaran dengan kebebasan dan integriti Institusi Kehakiman Negara ekoran senarai lantikan hakim yang diumum baru - baru ini.
dalam senarai lantikan terbaru itu, melibatkan Peguam terkemuka, Tan Sri Zaki Azmi menjadi orang pertama yang dilantik terus sebagai hakim Mahkamah Persekutuan, dan tidak mengikuti urutan kebiasaannya di mana seseorang itu terlebih dahulu dilantik menjadi hakim Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan.

Perlantikan beliau diragui kerana sejauh mana beliau mampu menjamin kebebasan bertindak dalam melaksanakan hukum. Ini kerana, Zaki menduduki jawatan tersebut tanpa dilantik sebagai hakim Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan, satu proses biasa dalam kenaikan pangkat hakim di negara ini.

Beliau mempunyai rekod 'yang masih segar' terlibat dengan perbagai syarikat korporat, firma guaman, parti politik malah juga masih segar dalam melakukan kesalahan secara sedar melanggar undang undang dalam perkahwinan beliau.

Peguam berusia 62 tahun itu, yang mempunyai kaitan rapat dengan Umno - pernah menjadi penasihat undang-undang parti itu - menerima watikah perlantikannya daripada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara pagi ini.

Zaki, anak kepada Tun Azmi Mohamed yang menjadi Ketua Hakim Negara dari 1966 hingga 1974, merupakan perunding kepada sebuah firma perundangan terkenal sejak September lalu.

Beliau juga pernah dilantik menganggotai Suruhanjaya Diraja Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan Polis pada 2004. Zaki juga merupakan Penasihat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia serta Majlis Sukan Negara.

Zaki juga pernah menjadi pengerusi jawatankuasa disiplin Umno, setiausaha jawatankuasa pemilihan Umno dan timbalan pengerusi lembaga rayuan disiplin Umno.

Kontroversi perceraian

Bagaimanapun, beliau melepaskan jawatan tersebut pada 2005 ekoran tercetusnya kontroversi berhubung perceraiannya dengan isterinya keduanya yang berusia 30-an.

Zaki mengahwini Nor Hayati Yahaya, 32, pada bulan Mei 2005 dan mereka berpisah selepas tiga bulan mendirikan rumahtangga.

Pasangan tersebut dikahwinkan oleh seorang kadi dari Thailand di Perlis dan kedua-duanya bersetuju untuk membakar sijil asal perkahwinan mereka bagi menyembunyikan perkara itu daripada pengetahuan isteri pertamanya.

Mereka juga mencapai persetujuan sebelum perkahwinan itu bahawa jika hubungan mereka bermasalah, mereka bersetuju untuk berpisah.

Sejak itu, Zaki mendakwa beliau menerima pelbagai ugutan dari Nor Hayati, who, termasuk dakwaan meminta RM10 juta daripadanya.

Nor Hayati juga didakwa mendesaknya supaya mendaftarkan perkahwinan mereka, jika tidak, dia didakwa mengugut untuk mencemarkan reputasi Zaki.

berikut ialah profail beliau khususnya penglibatan dengan korporat dan UMNO.

Hampir kesemua penglibatan beliau tersebut 'masih segar' dan boleh menimbulkan keraguan dalam menjamin pelaksanaan keadilan. Maka sudah tentu rakyat punya alasan kukuh untuk khuatir mengenai kredibeliti dan intrigriti badan kehakiman negara.

No comments:

Post a Comment