Tuesday, August 09, 2011

mari fikir fakta kereta kebal


Laporan berita dari Indonesia pada 7 Ogos 2011 menyebut kerajaan Malaysia telah menempah 23 buah kereta perisai untuk kegunanaan tentera pada harga Rp 7 miliar atau RM 2.4 juta sebuah. Murah gila. Malaysia akan buat kereta perisai sendiri sebanyak 257 buah pada harga RM 8 billion atau RM31.1 juta sebuah.

Mahalnya. Kalau beli 257 buah kereta perisai dari Indonesia baru RM 620 juta. Boleh jimat RM 7.3 Billion. Bayangkan dengan RM 7.3 Billion berapa ramai veteran tentera boleh dibantu, berapa ramai balu tentera boleh dibantu. Berapa ramai anak-anak tentera dan veteran tentera boleh dapat biasiswa, tak perlu pinjam PTPTN dan sebagainya. Berapa banyak universiti untuk anak-anak tentera boleh dibina.

Kalau ada lebih RM 7.3 Billion tu boleh salurkan ke Pusat Zakat pula untuk elakkan orang Islam minta bantuan dari pihak gereja.

Nampaknya Zahid Hamidi kena jawab kenapa lebih mahal buat sendiri dari beli kereta perisai ni. Mungkin kereta perisai Malaysia lebih tebal dindingnya, lebih jimat minyak, boleh masuk lebih banyak peluru berpandu, boleh tembak jet pejuang, tayarnya lebih 2 biji.

Inilah masalahnya jika sistem keselamatan sudah jadi bahan niaga.

2 comments:

  1. Anonymous12:01 AM

    tengok dulu perbezaan spesifikasi kedua duanya..baru jatuhkan hukuman..ada rahsia senjata yg tak boleh didedahkan kepada umum bro...jngan ingat suma org kerja dia songlap duit je bro..positif skit idup ni..beli ngan turki tu ada permindahan teknologi bro..ngan indon dapat brg je..ada ler beza skit bro..nak murah je wat dr tin milo la brader

    ReplyDelete
  2. Anonymous3:26 PM

    sampai hari kiamatpun malay takkan pernah punye inovasi,hanya bisa beli,tak bisa buat ha ha ha,,,sedangkan kami lah mulai membuat MBT 70 tan rahasie sangatlah,kai boleh paham,bangsa melayu indo lebih cerdas dari kalian,ade masanye kalian kami balas,tapi batuh waktu untuk mengantisipasi kalian main keroyok,dan ingat kami akan hancurkan kalian sampai ke akar-akarnye ha ha ha,kalian bukan apa-apa bagi kami....:)

    ReplyDelete