Sunday, August 30, 2009

PEMBELIAN SISTEM PERTAHANAN NEGARA TIDAK DIBUAT SECARA TELUS

Maklumat ini diperolehi secara email dari seseorang yang terlibat dalam 'pertahanan negara'. Diperturunkan semula di sini untuk perbincangan semua...

by shahpaskal

WAKIL SENJATA KECEWA APABILA PEMBELIAN SISTEM PERTAHANAN NEGARA TIDAK DIBUAT SECARA TELUS

1. Wakil-wakil syarikat sistem pertahanan senjata di negara ini mahu KementerianPertahanan supaya lebih berhati-hati dalam urusan pemberian tender memandangkan ada syarikat yang menawarkan peralatanyang sudah ketinggalan zaman dan bakal menyebabkan kerajaan Malaysia kerugian jutaan ringgit.

2. Isu penawaran sistem latihan Air Combat Manoeuvering Instrumentation (ACMI) untuk melatih juruterbang jet pejuang menjadi "Top Gun" secara sewaan sebanyak RM20 juta selama setahun untuk jangkamasa 10 tahun telah membangkitkan rasa tidak puas hati di kalangan wakil-wakil syarikat sistem pertahanan di negara ini.

3. ACMI yang ditawarkan untuk Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) akan dipasang di pengkalan udara Kuantan dan Butterworth bakal menjimatkan wang kerajaan yang selama ini banyak dibazirkan apabila terpaksa menghantar juruterbang jet pejuang TUDM, pesawat serta kakitangan terlibat untuk berlatih di pengkalan udara Korat di Thailand pada setiap tahun.

4. Penghantaran pesawat dalam jumlah yang tidak diketahui itu sekaligus menimbulkan isu keselamatan apabila jumlah pesawat TUDM yang tinggal di dalam negara menjadi kurang bilangannya.

5. Malaysia tidak pernah mempunyai sistem ACMI sedangkan negara seperti Thailand, Singapura dan Indonesia sudah mendahului TUDM, sistem itu akan melatih juruterbang TUDM dalam pertempuran olok-olok tetapi menyerupai peperangan sebenar termasuk gangguan dari sistem pertahanan elektronik.

6. ACMI mula-mula sekali dibangunkan oleh Israel yang amat bergantung kepada
kecekapan juruterbangnya untuk menghadapi ancaman dari negara-negara Arab.

7. Kecekapan juruterbang Israel dalam menembak jatuh lebih kurang 80 pesawat Syria dengan kehilangan hanya tiga pesawat negara Yahudi itu dalam pertempuran udara di Beeka Valley, Lebanon pada tahun 1982 benar-benar membuka banyak negara sehinggakan Amerika Syarikat membangunkan sistem ACMInya sendiri.

8. Sistem ACMI terkini berdasarkan pada teknologi yang dikategorikan sebagai generasi P5, Singapura, Thailand dan kebanyakkan negara sekutu Amerika Syarikat (kecuali AS) masih menggunakan sistem ACMI yang berada dalam generasi P4.

9. Penggunakan sistem ACMI walaupun kelihatan mudah dan tidak "glamour" seperti pembelian pesawat Su-30MKM tetapi impak pada keselamatannya amat besar kerana ia membabitkan data pesawat, elektronik, taktik dan strategi TUDM serta frekuensi komunikasi sulit di antara pesawat dan bilik kawalan.

1o.Pada pertengahan tahun 2002, Kementerian Pertahanan menawarkan tender ACMI secara terbuka melalui akhbar tempatan dan tiga buah firma antarabangsa dengan diwakili oleh broker masing-masing yang berpengkalan di Kuala Lumpur membida tender itu.

11.Tender terbuka itu kemudian ditutup tanpa sebarang alasan dan ditukar menjadi rundingan terus kepada sebuah syarikat tempatan yang menawarkan sistem ACMI pada kategori teknologi generasi P4 (ketinggalan zaman dalam jarak 20 tahun dengan generasi P5) milik AS yang jelas bertentangan dengan dasar kerajaan Malaysia dan prinsip yang diamalkan oleh Kementerian Kewangan serta pemimpin tertinggi negara ini.

12.Pengerusi Kira-kira Wang Awam Datuk Shahrir Samad dalam kenyataannya pada sebuah akhbar tempatan pada Okt 2007 dahulu mengakui bahawa pemberian tender secara rundingan terus adalah amat membahayakan dan pilihan itu hanya patut dibuat jika tidak ada sebarang pilihan lain yang lebih baik.

13.Seorang wakil sistem pertahanan dari Jerman yang enggan dikenali memberitahu, tawaran itu tiba-tiba ditutup dan diberikan kepada sebuah syarikat lain tanpa sebarang alasan yang kukuh, syarikat terbabit menawarkan sistem ACMI generasi lama buatan AS iaitu P4

14."ACMI P4 milik AS tidak serasi dengan pesawat TUDM yang kebanyakkannya dari buatan Russia. Tidak mungkin orang Russia mahu bekerjasama dengan jurutera AS untuk mengintegrasikan sistem pesawat MIG dan Sukhoi dengan perisian AS kerana ini secara tidak langsung akan mendedahkan Source Code pesawat mereka kepada AS," katanya.

15.Beliau berasa kesal kerana pihak TUDM memilih sistem ACMI milik AS sedangkan sistem ACMI buatan Jerman yang ditawarkan olehnya merupakan dari kategori P5 dan tentera udara Jerman yang turut menggunakan pesawat MIG-29 sudah pun mengeluarkan kenyataan bahawa sistem ACMI buatan mereka boleh dipasang pada pesawat buatan Russia, AS dan British yang TUDM pakai.

16."Persoalan sekarang mengapa TUDM sengaja memilih sistem yang ketinggalan zaman. Ia juga lebih mahal berbanding dengan sistem terkini yang ditawarkan oleh Jerman. Perlu diingatkan pembelian ini tidak melibatkan tawaran timbal balas seperti perpindahan teknologi dari negara pembuat...jadi tidak ada alasan untuk menjadi mahal," katanya lagi.

17.Beliau mendedahkan negara seperti AS tidak akan bermurah hati untuk memberikan Malaysia teknologi terkini berbanding dengan negara sekutunya dan ini sudah terbukti dalam pembelian pesawat F/A 18-Hornet buatan Boeing, di mana AS tidak mahu memberikan "Source Code" pesawat itu kepada TUDM.

18.Kata-kata beliau mempunyai kebenarannya apabila mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam satu ucapannya pernah mendedahkan bahawa kuasa besar itu tidak mahu memberikan "Souce Code" pesawat Hornet dan ini menyebabkan TUDM tidak dapat mengoptimumkan kuasa tempur pesawat Hornet kepada tahap 100 peratus.

19.Katanya lagi, pemakaian ACMI pada pesawat AS dan stesyen kawalan darat membabitkankeselamatan negara kerana ia akan merekodkan komunikasi sulit, taktik dan strategi TUDM, ada baiknya jika TUDM mendapatkan sistem ACMI yang turut menawarkan "Source Code"nya sekali supaya ia mampu dikendalikan oleh anak tempatan.

20.Seorang lagi wakil syarikat dari Korea Selatan yang menawarkan sistem yang sama dari negara itu turut melahirkan rasa kesal dengan sesetengah pegawai TUDM dan Kementerian Pertahanan termasuk juga syarikat yang mewakili sistem keluaran AS itu yang seolah-olah mengenepikan aspek keselamatan dan kepentingan negara dalam hal ini.

21.Teknologi ACMI pada kategori P5 buatan Korea Selatan itu adalah yang paling murah berbanding dengan dua pesaingnya iaitu sistem ACMI dari Jerman dan AS tetapi merupakan teknologi yang dibangunkan secara "Reverse Engineering" dari sistem milik Israel yang pernah dipakai oleh tentera udara republik itu.

22."Bukan soal untung rugi yang dipertikaikan di sini tetapi sampai bila soal ketelusan dan kepentingan orang-orang tertentu dalam TUDM dan Kementerian Pertahanan mahu kita sembunyikan," katanya.

23."Bayangkan jika TUDM menggunakan teknologi P4, sampai masa kita kena upgrade kepada P5. Syarikat terbabit mendapat dua kali untung. Tidakkah ini membabitkan pembaziran wang, janganlah abaikan kepentingan negara di atasfaktor yang berdasarkan soal keuntungan," katanya.

24.Beliau mendedahkan pucuk pimpinan TUDM mengetahui akan perkara itu dan tahu TUDMmempunyai pilihan yang lebih baik tetapi atas sebab-sebab tertentu cuba mendiamkan isu terbabit dan pada masa yang sama memastikan firma lain tidak memenangi bidaan itu.

25."Saya pernah melihat surat yang ditandatangani oleh seorang pegawai tinggi kerajaan di Kementerian Pertahanan, surat itu menyebut, rundingan terus terpaksa dibuat memandangkan TUDM tidak mempunyai pilihan lain yang lebih baik," katanya.

3 comments:

 1. Anonymous11:23 PM

  Eurocopter mereka cuba tipu rakyat, ACMI pun nak tipu rakyat, Lantik Panglima Tentera Udara (PTU) yang kaki arak dan non performing ke jawatan Panglima Angkatan Tentera pun agenda nak tipu rakyat. Alahai Zahid Hamidi!!! muka kamu pun blurrr. ada telinga tak nak dengar dan ada mata tak mahu lihat.
  Apa yang saudara terima hanya sedikit sahaja dan sekira nya saudara tahu berapa lemah nya pertahanan negara maka saudara akan merasakan diri tidak selamat. Nasib baik isu AMBALAT terus diam kalau tidak pasti Malaysia kecundang kerana pimpinan yang berfikir macam orang BN/UMNO juga.
  Eurokopter kenapa terus di diamkan tiada tindakan? ACMI perlu disiasat kerana ada agenda di antara KSU, PTU yang dilantik sebagai PAT dan PTU yang baru di lantik dan kontrektor yang berasal dari Kuantan Pahang Malahan sistem pertahanan udara yang ingin di wujudkan di Kuching juga perlu di siasat kerana berita nya below par procurement- nak tahu tanya sama ketua projek!!!Masalah Sukhoi juga masih tidak selesai dan rata rata persiapan pertahanan udara terlalu lemah tetapi PTU nya di lantik jadi PAT. Ahaaa...apa agenda mereka.
  Ini lah slogan BN/UMNO 1Malaysia, people first and performance now untuk tipu rakyat. Dalam ATM/TUDM macam macam ada.....nanti kita sambung semula brother, kalau nak tahu banyak kita bolih jumpa tetapi rasa nya kita suruh YB Saifuddin Nasution bawa ke Parlimen oktober ini untuk kita dedahkan kelemahan pertahanan negara.

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:50 PM

  keh keh keh

  ni mcm artikel PS 1 lawan PS 2 jer bunyi nye!

  kalo betul la camni keadaan sebenar dlm negara, disarankan agar penulis menukar warganegara. pasal malaysia dah tak aman, malaysia dlm bahaya, malaysia dah tak selamat.

  propaganda mcm ni hanya blh mempengaruhi org yg bodoh. maka jika anda bukan seorg yg bodoh jgn terpengaruh dgn propaganda bangang camni!

  apa kejadah mendedahkan perkara2 keselamatan negara dlm internet ni? ni yg dikatakan bodoh sombong! sudah la bodoh sombong pula.

  teruskanlah kebangangang anda mempercayai artikel ni! keh keh keh

  ReplyDelete
 3. Anonymous1:54 AM

  Chegu,

  Tolong update sedikit tentang rampasan kuasa yang dikatakan bakal berlaku di Selangor sejajar dengan janji Najib secara terbuka baru-baru ini yang beliau yakin Umno akan rampas Selangor dari Pakatan Rakyat.

  Sedia maklum baru-baru ini sekumpulan blogger yang dikenali sebagai Patriot telah lancarkan perang habis-habisan dlm usaha menawan Sgor.

  Antaranya parpukari, darulehsan, anti pkr.

  Laporan Msiakini pd mlm , katanya adun Pel Kelang, Badrul Hisham tidak dapat dikesan.

  modus operandi mcm kes adun2 perak jer.

  tp nk tanya mcm mana pkr sgor leh lepaskan calon adun mcm badrul tu?

  Difahamkan pd mlm pengundian pru 12, beliau bantai tido kat umah dia.sampailah pnykng pkr lari ke rumah bg tahu, br lah dia tahu yg dia menang.

  Tu dah tahap kpl tk betul yg kronik.camner kepimpinan leh trlps pandang mcm tu sekali seorang calon yg mempunyai masalah mental?

  Apakah langkah yg telah dimabil oleh pucuk pimpinan pr utk sgor ini.

  saya yakin umno dah plan sesuatu.

  tunggu masa je lagi.

  masa tajol rosli kata dulu yg kjaan perak akan tumbang pd 31 ogos 2008, ramai gelakkan dia.

  termasuk pemimpin pr.terutama selepas deadline tu habis.akhirnya benda tu berlaku.

  kini apakah sgor hanya menunggu masa utk tumbang?

  harap chegu dapat kupas isu ni dlm posting akan datang.

  sy difahamkan jika berlaku lompatan, dun akan dibubarkan.

  betul ker?

  ReplyDelete