Wednesday, August 19, 2009

Orang Umno Pulau Pinang sabotaj Umno di PRK P.Pasir

Semalam cheGuBard di Permatang Pasir. Jujurnya kelihatan suhu pilihanraya kali ini masih 'sejuk'. Tiba di Tanah Liat jam 9.30 malam, sempat mengisi pentas ceramah selepas YB Senator Zailah dari PAS. Sebaik sahaja menamatkan ceramah terus ke Markas induk KEADILAN PRK Permatang Pasir. Rupanya malam tadi juga diadakan ceramah di depan Markas. Ketika sampai jam 10.45 malam kelihatan polis sedang hentikan ceramah Pakatan Rakyat atas arahan Ketua Polis Daerah.
Selepas melawat Markas Utama, teman -teman di Pulau Pinang telah membawa che'GuBard untuk satu sesi minum dengan sembang-sembang. Rupanya mereka telah 'set' pertemuan dengan seorang pemimpin Umno dalam Pulau Pinang yang bergelar Dato'.
Sembang politik selama 2 jam itu menyelusuri banyak isu. Salah satu isu yang menarik rupanya Umno Pulau Pinang tengah berdepan dengan masalah dalaman yang serius. Pemimpin Umno Pulau Pinang rupanya tidak bersetuju dengan Najib yang menurunkan Datuk Ahmad Zahid Hamidi sebagai Pengerusi Perhubungan, mereka juga ramai yang tidak setuju dengan Datuk Zainal Abidin Osman (Non Panjang). Majoriti mereka lebih suka dengan Datuk Azhar (Ketua Pembangkang DUN Pulau Pinang). Menurut pemimpin Umno yang bergelar Dato' yang ditemui semalam menyatakan Non Panjang ini kalah pilihanraya umum yang lalu kerana ditolak oleh Umno Nibong Tebal. Hujahnya ialah bukan KEADILAN kuat di Nibong Tebal tetapi orang Umno undi KEADILAN sebab tak suka dengan sikap sombong dan menunjuk kemewahan oleh Non Panjang. Dato' ini kecewa kerana isyarat ini tidak dibaca oleh Umno pusat.
che'GuBard membuat pertanyaan nakal bagaimana kalau tidak disukai Umno Non Panjang boleh menang Majlis Tertinggi..... Dato' itu menjawab bagaimana tak menang kalau perwakilan dirasuah...dia antara dua orang MT yang kem Pak Lah terlepas sebab pakai banyak duit, sama macam Khairy, hujah Dato' itu.
Zahid Hamidi pula dihantar tanpa bincang dengan pemimpin negeri. Menurut Dato' itu pemimpin Umno Pulau Pinang malu sebab macam tidak ada pemimpin layak di Pulau Pinang. Dato' itu hujahkan kenapa tidak lantik Datuk Azhar yang terbukti kredibiliti masih boleh menang dalam arus sonsang PRU ke 12 yang lalu.
Sebab itu katanya kali ini dalam PRK Permatang Pasir, pemimpin Umno negeri sengaja mendiamkan diri dengan cadangan Zahid, Non Panjang yang mencadangkan pada Muhiyuddin untuk mencalonkan Rohaizat, walaupun Umno Pulau Pinang tahu Rohaizat punya banyak masalah yang boleh dijadikan peluru kepada Pakatan Rakyat.
Pasal lesen guaman yang digantung pun mula sekali yang sebarkan ialah orang Umno sendiri. Katanya percayalah sehari dua ini banyak lagi isu mengenai calon ini akan keluar lagi. Dato' ini bawa orang kampung Rohaizat..... teman ini banyak ceritakan macam - macam cerita tambahan lagi.
Namun bagi che'GuBard isu serangan yang terlalu peribadi ini terpulang pada semua nak gunakan. Secara peribadi che'GuBard tidak akan gunakan isu serangan peribadi kerana ia mungkin tidak mendidik rakyat. Kesempatan pilihanraya ini harus digunakan untuk mendidik dan mematangkan rakyat.
Tetapi satu 'point' yang jelas semalam rupanya Umno termasuk di Pulau Pinang gagah di media tetapi punya masalah dalaman yang serius. Muhiyuddin ditipu untuk 'endorse' calon bermasalah untuk memberi isyarat yang lebih jelas pada Umno Pusat.
che'GuBard sepanjang hari ini akan berada di Permatang Pasir membantu kempen, sebelum malam bertolak ke Larut untuk berceramah dan esok malam di Pontian sebelum bertolak semula ke Pulau Pinang untuk membantu kempen sehingga hari pengundian.
baca link di bawah juga :

No comments:

Post a Comment