Wednesday, August 01, 2007

Kes Altantuya : Protes Pendakwaraya 'senior'

Kes pembunuhan warga Monggolia yang melibatkan orang kuat Najib Tun Razak (Timbalan Perdana Menteri Malaysia) dan pengawal peribadinya telah mengundang seribu satu perosalan yang amat menarik perhatian.

Terbaru telah singgah email ke cheguBard@gmail.com yang menyatakan berdasarkan maklumat dalaman Jabatan Peguam Negara, wujud protes dan rasa tidak puas hati terhadap cara Peguam Negara mengendalikan kes pembunuhan tersebut.

Berdasarkan maklumat tersebut seramai lebih 4 orang pegawai Pendakwa Raya Kanan yang ’senior’ akan meletak jawatan sebagai tanda protes terhadap cara Peguam Negara menangani kes pembunuhan Altantuya.

Sumber itu menamakan salah seorang daripada mereka ialah Ketua Jabatan Pendakwa Raya, Dato’ Mohd Yusof bin Hj Zainal Abiden.
Perkembangan terbaru Malaysiakini pula melaporkan penafian Jabatan Peguam Negara mengenai perletakan jawatan tersebut tetapi berita tersebut tidak menafikan kewujudan protes dan rasa kurang senang yang dilaporkan.
Kes ini telah mengundang komen banyak pihak, kes ini perlu dilihat bukan kes pembunuhan biasa. Kes ini merupakan kes pembunuhan yang berkemungkinan untuk menutup jenayah yang lebih besar seperti skandal pembelian senjata dan sebagainya. Namun media arus perdana dipergunakan sepenuhnya untuk mengalih perhatian rakyat untuk melihat kes ini sebagai kes pembunuhan 'skandal xxx'.

Contohnya bapa Altantuya sudah terang menafikan anaknya merupakan model dan tidak memeluk Islam. Nama atau gelaran Amina itu ialah nama timangan yang biasa di kalangan keluarga Monggolia yang diberikan terhadap anak kesayangan mereka, tetapi media terus berusaha menyakinkan rakyat bahawa ini hanya kes kahwin 'sembunyi' (skandal seks) dan ugutan wang untuk tutup mulut.

The Star contohnya antara yang menyiarkan berita gambar Altantuya kononya sebagai model.

1 comment:

 1. Anonymous8:33 AM

  Chegubard, tolong semak artikel/analisa ini. Dan tolong tulis kat MKini.com atau Harakah, apakah ada asas yang kuat? Kawan saya di AG kata Gani Patail memang nak pecat/tekan Datuk Yusuf.

  >>>Gani pula ada skendel dengan pegawai Pejabat Peguam Negara, macam skendel di Bernama seprti didedahkan di blog2.<<<

  Chegubard, AWAS ... cepat! Tolong sebarkan!


  Mungkinkah Raja Petra diperalatkan?
  Oleh Rahman Ibrahim


  Pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin, sering mendedahkan sesuatu yang "luar biasa", memukau dan sekali gus berani.

  Namun, sewaktu pendedahannya tentang dakwaan rasuah Ketua Polis Negara baru-baru ini, tokoh alam siber itu tersilap arah? Maklumatnya disogokkan oleh seseorang, atau sesuatu pihak, yang dipercayai sebagai "god father" di Bukit Aman?

  Musa Hassan sendiri sudah membuat pengakuan terbuka bahawa maklumat seumpama itu datangnya daripada orang-orangnya sendiri di Bukit Aman. Ulasan sebuah akhbar berbahasa Inggeris, The Star, bertajuk "The seat gets hot for top cop" (1 Ogos) meringkaskan percaturan politik tajam di Bukit Aman.

  Dipercayai seseorang yang menyerang Musa itu bukannya calang-calang orang; banyak pihak percaya ia datangnya daripada pucuk pimpinan atasan barisan pasukan polis sendiri. Lagi pun, polis kecil setakat jawatan "prebet" tentunya tidak berani menyerang bosnya sendiri dengan tuduhan rasuah RM2 juta!

  Tetapi siapakah orang itu dan kenapakah media massa kita tidak bersedia mendedahkannya? Apakah pegawai atasan polis yang menyerang Musa itu dilindungi oleh orang politik atau gengster tertentu?

  Ada pihak menganalisis, tuduhan kepada Musa itu sebenarnya tidak betul. Malah, pihak yang menuduh itu sendiri yang melakukan jenayah tersebut -- yakni mempunyai hubungan dengan samseng dan mengambil wang perlindungan. Pihak itu berkata, berita yang disiarkan dalam New Straits Times tentang seorang pegawai tinggi polis menyimpan RM27 juta dan kini disiasat Badan Pencegah Rasuah sebenarnya "counter-attack" pasukan pro-Musa terhadap puak yang menentangnya.

  Jadi, pihak yang menuduh Musa menerima rasuah RM2 juta sebenarnya mempunyai simpanan wang RM27 juta! Tetapi jumlah wang sebesar itu, apakah untuk dirinya sendiri? Atau, untuk membiayai sekumpulan pegawai tinggi polis untuk melakukan sesuatu yang mereka suka di luar pengetahuan kerajaan, menteri dan masyarakat?

  Babak-babak ini semakin menarik. Sama-samalah kita lihat, siapakah yang akan ditamatkan kontraknya tidak lama lagi dan siapa pula yang akan dinaikkan pangkat atau ditukar.

  Menurut laporan The Star di atas, salah satu punca Musa dibenci oleh pegawai-pegawai kanannya sendiri ialah penukaran pegawai, dan beberapa langkah yang diambilnya, dalam usaha menentang rasuah. Apakah geng yang sama yang menentang pelaksanaan suruhanjaya bebas IPCMC sehingga berani mengugut Perdana Menteri, yang juga Menteri Keselamatan Dalam Negeri?

  Kita tidak tahu, setakat ini, tetapi coraknya kini makin jelas. Musa, sebagai pemegang jawatan rasmi dan tertinggi pasukan polis, dikatakan anti-rasuah seperti yang diuar-uarkan oleh Perdana Menteri.

  Tetapi terdapat beberapa pihak tertinggi di Bukit Aman tidak menyenanginya, dan mereka ini disokong oleh beberapa pihak dalam Umno, termasuk yang pro-Tun Dr Mahathir Mohamad, sehingga terang-terangan menolak IPCMC. Jadi, sebenarnya usaha menolak IPCMC ini datangnya dari Bukit Aman sendiri, dengan sokongan dan lobi dari beberapa pihak dalam Umno yang anti-Perdana Menteri.

  Apabila NST dijadikan pentas untuk mendedahkan wujud pegawai tinggi polis yang mempunyai RM27 juta, maka jelaslah bahawa pihak pro-Perdana Menteri dan pro-Musa melakukan "counter-attack" terhadap pihak yang menyerang Ketua Polis Negara.

  Dan, khabarnya, pegawai tinggi polis itu "bersalah" apabila mempunyai sebuah syarikat perladangan di Sabah. Jika Musa jujur dan berani, jika Perdana Menteri jujur dan berani, kenapa biarkan pegawai polis tersebut menguasai sebuah syarikat perladangan di Sabah?

  Tidakkah pegawai kanan perkhidmatan awam seharusnya bebas daripada kegiatan perniagaan?

  Babak kedua cerita ini belum tamat. Ada cerita, kononnya isu panas di Bukit Aman ini merebak juga ke Putrajaya melalui kes siasatan dan pendakwaan wanita Mongolia, Altantuya Sharibu. Kedua-dua puak yang bertelagah di Bukit Aman terlibat dalam siasatan.

  Pegawai polis yang pro-Musa, seperti arahan Perdana Menteri, mahu siasatan dan pendakwaan berjalan secara telus dan profesional. Tetapi ada pihak dalam polis yang tidak mahu sebab mereka ada kepentingan tertentu dengan seorang tokoh politik tertentu dan juga orang kuat Jabatan Peguam Negara.

  Kini isu panas itu sudah meletup. Akhbar Internet terkenal Malaysiakini.com (1 Ogos) melaporkan ketua bahagian pendakwaan meletakkan jawatan sebagai membantah sikap bosnya. Berita itu menyebut, Datuk Yusuf Zainal menafikannya. Tetapi berapa lama beliau boleh bertahan di bawah Tan Sri Gani Patail? Gani sudah berusaha untuk memindahkan Yusuf sebagai hakim tetapi setakat ini gagal. Ada dua, tiga usaha lagi dijalankan oleh Jabatan Peguam Negara untuk menyingkirkan Yusuf tetapi setakat ini gagal.

  Tiba-tiba bertiup kencang berita Yusuf akan meletakkan jawatan atau dipindah keluar dari Jabatan Peguam Negara. Yusuf hari ini menafikan perletakan jawatannya tetapi .... tunggulah apa akan jadi pada nasibnya, seperti yang pernah terjadi pada bekas Peguam Negara, Dato' Seri Ainum binti Mohd Saaid.

  Siapakah yang menyingkirkan Ainum? Sekarang masanya semua cerita-cerita di belakang tabir ini didedahkan kepada umum.

  Sallehuddin Saidin, timbalan pendakwa raya yang disingkirkan daripada mengendalikan kes Altantuya, telah meletakkan jawatan. Alasannya: Persaraan awal. Betulkah? Atau meninggalkan Jabatan Peguam Negara yang semakin tercemar?

  Begitu juga Yusuf Zainal -- kesian, tidak ada orang politik mahu membela nasib birokrat-birokrat yang profesional dan jujur sehingga percaturan politik di Bukit Aman dan Jabatan Peguam Negara nampaknya akan dimenangi oleh tokoh-tokoh yang dicurigai kejujurannya?

  Sumber: www.tranungkite.net

  ReplyDelete