Friday, April 20, 2007

MUHIYUDDIN MAHU TIPU SIAPA ?

20 April Malaysiakini.com melaporkan Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, generasi muda tidak seharusnya memandang rendah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kerana beliau masih baru memegang tampuk pemerintahan negara.

Muhiyuddin dilaporkan berkata sedemikan dalam pertemuan sesi dialog dengan kira-kira 20 pemimpin Kelab Umno New Zealand dan Australia di Formosa Auckland Country Club, di New Zealand.

Pertama sekali ingin diperingatkan berapa tempoh ‘masih baru’ bagi Muhiyiddin itu ? Adakah tempoh 2003 – 2007 itu baru. Dalam kebanyakan negara yang maju dalam meengangkat demokrasi, jawatan penting hanya dihadkan kepada 2 penggal iaitu sekitar 8 – 12 tahun. Maka Abdullah telah melalui hampir separuh tempoh pemerintahan ketua negara jika diukur dari itu.

Kedua ialah jika di ukur bezakan tempoh awal pemerintahan Abdullah dan tempoh awal pemerintahan Dr. Mahathir maka jelas Abdullah bukan sahaja jauh lebih ketinggalan dari segi pencapaian tetapi jauh lebih korup. Mahathir memerlukan 20 tahun lebih untuk mengumpul kekayaan dan korup tetapi Abdullah berjaya melakukan sejak dari tempoh awal pentadbiranya.

Dalam majlis itu Muhiyuddin menjelaskan lagi bahawa, rakyat Malaysia amat bertuah kerana kini keadaan ekonomi negara sudah bertambah baik walaupun ada pihak yang kurang yakin dengan kebolehan Abdullah membuat perancangan ekonomi negara dan memberi gambaran kononnya ekonomi negara semakin menguncup.

Seperti pada zaman pentadbiran Tun Dr Mahathir, pelbagai projek besar dilaksanakan dan agensi-agensi kerajaan diberikan peruntukan besar untuk berbelanja bagi menggalakkan ekonomi negara sebagai langkah untuk mengatasi ekonomi negara yang merundum akibat tindakan penyagak matawang.

Bagi hujah tersebut ternyata Muhiyuddin gagal mengemaskini maklumat dalam 'pita pengetahuan' beliau. Tidakkah beliau maklum bahawa Dr. Mahathir sudah pun berpeluk dengan Soros di Kuala Lumpur dan Dr.Mahathir juga mengakui bahawa penyangak Soros (penyangak matawang yang dimaksudkan ketika itu) bukanlah punca krisis ekonomi pada ketika itu.

Mungkin benar kata Muhyiddin, tindakan itu mengukuhkan lagi ekonomi negara apabila pada tahun lalu ekonomi meningkat sehingga 5.9 peratus dan tahun ini dijangka dapat mencapai sehingga enam peratus.

Tetapi sebenarnya persoalan rakyat kini ialah pembahagian ekonomi, mungkin benar pembangunan atau ekonomi atau pasaran saham meningkat tetapi apa rakyat dapat. Kapitalis besar terus mengumumkan keuntungan atau unjuran keuntungan berbilion tetapi rakyat terus dihimpit kenaikan tol, minyak dan barangan keperluan.

Masalah Malaysia ialah mengamalkan ekonomi kroni kapitalisma yang memupuk kekayaan di kelompok tertentu sahaja dan kini keadaan bertambah parah apabila tradisi ini diteruskan oleh Abdullah dengan mengecilkan jumlah kroni dengan dikalangan syarikat berkepentingan rapat keluarganya sahaja. Lebih memparahkan, Abdullah yang semakin melemah hanya mengikut telunjuk 'player - player' di kelilingnya.

No comments:

Post a Comment