Sunday, July 26, 2015

tak siapa tahu jumlah sebenar kekayaan Daim selaku kroni (atau lebih tepat proksi) Mahathir ?

Buku telah ditulis mengenai Tun Daim Zainuddin, tetapi tidak ramai orang yang tahu yang Daim sebenar. Beliau terkenal kerana Pendiam. Semua orang tahu bahawa Daim adalah jenis senyap; begitu senyap, sebenarnya, bahawa mangsa tipu daya dan kerang-keroh beliau telah jatuh seperti 10 pin tanpa pernah mengetahui apa yang melanda mereka.
Beliau telah, yang tenang, membuat kerjaya dart racun menembak, memasang perangkap yg tersembunyi. dan knifing kawan atau musuh di belakang. Tangannya tidak dapat dilihat, tetapi tanda di mana-mana. Kebenaran untuk memberitahu, beliau telah berada pada akar krisis banyak negara, tetapi namanya tidak pernah dikotori, terima kasih kepada kekayaan dia wields dan hasil dari persahabatan dengan Dr Mahathir.
Kanser senyap
Kebanyakan ahli-ahli generasi baru Umno sedar bahawa Daim adalah jutawan gigih untuk memperoleh dan seorang lelaki macho dengan rasa wanita muda, tetapi mereka mengaku dia kelemahan – kelemahan ini kerana mereka melihat dia seorang Penasihat Ekonomi yang bersih dan cekap kepada Kerajaan. Tetapi generasi Harun Idris, Musa Hitam dan Manan Othman untuk menamakan adil beberapa tangan lama – mereka adalah orang-orang yang meminta untuk menemui yang Daim sebenar adalah, Ia adalah Datuk Harun yang dipetik Daim dari kedalaman kegagalan dalam perniagaan garam.
Isteri Daim, Mahani dan isteri Harun, Salmah adalah kawan yang baik dan pasangan yang berpengaruh pada awal tahun 1970-an. Ia adalah kuasa isteri yang berpindah kepada Harun untuk memberi Daim 160 ekar tanah perdana Kampung Pandan. Dan dengan itu Syarikat Maluri diujudkan.
Tiada penggunaan spekulasi alih berapa banyak Daim dibayar Harun. Selepas semua, kedua-duanya adalah kawan cepat. Untuk butiran ngeri, hanya meminta Bow Low Kiok atau Thamby Chik. Mereka boleh kaitkan bagaimana Daim menipu broker tanah dan digris Exco negeri Selangor dan abang dalam undang-undang Mahathir, Ahmad Razali bagi tanah yang.
Sudah tentu, Daim masih terpaksa membayar bagi tanah itu. Pada masa itu, ia tidak mudah untuk meminjam daripada bank. Oleh itu, beliau telah dipaksa untuk merosakkan Bank Bumiputra. Lorraine Osman dan Rais Saniman tahu berapa banyak beliau menghabiskan. Manan Othman tidak boleh meragui mengesahkan angka itu, beliau begitu dekat kepada Daim bahawa mereka cuba untuk berkongsi kawan perempuan, dengan Manan sering meminjam bilik tidur di pejabat Daim di Taman Maluri.
Pilihan Mahathir
Ketinggian Daim sebagai Senator dan, kemudiannya, Menteri Kewangan, adalah sebahagian daripada pelan strategik Mahathir. Pilihan Mahathir tidak sepatutnya memeranjatkan satu, selepas dua kawan intim dari kampung yang sama di Seberang Perak, Alor Setar. Apabila menjadi Perdana Menteri pada 16 Julai, 1981, perkara pertama di fikiran Mahathir adalah bagaimana untuk mengetepikan musuh, Tengku Razaleigh Hamzah.
Daim kepada semua orang dia tidak mempunyai kepentingan dalam politik, tetapi semua manakala beliau yakin mendapat pekerjaan Menteri Kewangan selepas bertugas dengan Senat. Beberapa bulan selepas menyertai Senat, Daim menjadi Pengerusi Fleet, yang memiliki akhbar New Straits Times. Pada tahun 1984, beliau akhirnya mendapat pekerjaan impiannya dan menjadi orang ketiga yang paling penting dalam Kabinet Persekutuan, selepas Perdana Menteri dan timbalannya.
Musa diperah
Musa Hitam, Timbalan Perdana Menteri, pada mulanya sedar hubungan akrab antara Mahathir dan Daim. Niat tidak jujur, beliau melahirkan untuk membimbangkan Mahathir lebih Wheeling Daim dan urus niaga, terutamanya memberikan projek-projek dan kontrak kepada rakan-rakannya sendiri dan kroni. Ia mesti terkejut dia apabila aduan itu jatuh pada telinga pekak walaupun dia adalah Timbalan Perdana Menteri, beliau tidak mempunyai berkata ketika ia datang kepada perkara-perkara ekonomi, terutamanya penswastaan ​​dan tugasan (penyokong) projek-projek ekonomi.
Bagaimana kecewa Musa mesti telah mendapati bahawa Daim tidak peduli tentang usaha untuk membantu penyokongnya mendapatkan beberapa projek atau kontrak. Daim berjaya dalam membuat jutawan kroni Wan Azmi, Halim Saad, Tajuddin Ramli, Samsuddin Hassan, Razali Rahman dan Tan Sri Basir, tetapi Musa di akhir telah dibuang sebagai miskin bekas TPM.
Musa sekali berada di mengadu kepada Mahathir bahawa Daim telah mencuri beberapa cadangan projek penyokongnya, tetapi sekali lagi Mahathir tidak mempedulikan dia. Ini adalah perbuatan yang pertama di berpecah akhirnya pentadbiran Mahathir-Musa. Sebagai kepentingan Mahathir dan Daim mengembung, Musa mendapat dihalau keluar.
Menolak Musa untuk mengikat dengan Razaleigh
Ramai ahli UMNO menganggap bahawa Razaleigh musuh nombor 1 Musa . Malah, sebab bagi perpecahan 1986 dalam Umno mesti jatuh pada Daim. Ia adalah dia yang memandu Musa ke tepi sehingga dia tidak mempunyai pilihan kecuali untuk meletakkan jawatan. Sekali lagi, manusia bernam Daim beberapa sikap dan kelebihan beliau. Beberapa tahun peranannya di sebalik tabir memecah Umno itu tidak banyak lagi yang tahu sehingga hari ini.
Satu benar-benar tidak perlu tertanya-tanya mengapa Musa dipanggil Razaleigh untuk bersatu pada Team B dan kedua-duanya memutuskan untuk bekerjasama dalam perjuangan 1987, yang akhirnya sehingga Umno akan diharamkan. Pada masa itu, Daim adalah hampir kebal, apa sokongan yang datang dari orang kuat seperti Sanusi Junid dan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Setiakawan daripada tiga batu pepejal, dan kem Musa-Razaleigh boleh berbuat apa-apa kecuali untuk membuat satu jenaka dengan memberi mereka AIDS nama samaran.
Menghilangkan Tun Salleh Abas
Penubuhan Umno baru, Daim dan Mahathir perlu terlebih dahulu untuk menyingkirkan Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas. Sekali lagi, Daim adalah plotter ketua dalam pemecatan Tun Salleh yang soleh dan dihormati, dan digantikan dengan Tun Hamid Omar, seorang penjudi playboy dan kronik, tetapi Mahathir dan rakan sekolah Daim. Perlantikan Tun Hamid Omar mencetuskan keruntuhan integriti dan kebebasan badan kehakiman.
Menteri Kewangan, Daim memujuk Mahathir untuk memberi Unit Perancang Ekonomi dan Perbendaharaan kuasa penuh dalam melaksanakan dasar penswastaan. Oleh itu, ia tidak lagi perlu untuk memanggil tender bagi projek-projek kerajaan. Sebaliknya, projek-projek yang telah diberikan secara langsung kepada syarikat-syarikat yang disukai. Dan maka bermulalah era pengumpulan kekayaan olehnya dan kroni beliau.
Syarikat United Engineers, dibeli dengan harga RM2, berubah kepada syarikat multi-juta ringgit. Sebagai Menteri Kewangan, Daim praktikal mengarahkan bank-bank untuk memberi pinjaman kepada syarikat bahawa dia sendiri yang dimiliki. Dan tiada Daim kroni setiap mengadu kesukaran dalam mendapatkan pinjaman bank.
Sesungguhnya, pihak bank amat takut dengan Daim. Setelah dilantik Wan Azmi dan Basir untuk mengetuai Malayan Banking dan Bank Bumiputra, dia akan memberi apa-apa projek kepada mana-mana kroni beliau kerana pembiayaan bukan satu isu.
Jika projek-projek fizikal tidak mencukupi, Daim juga mengambil setiap peluang untuk mengambil kekayaan dari pasaran saham serta. Setiap kali Perbendaharaan telah meluluskan syarikat untuk penyenaraian di bursa saham, kroni Daim menerima saham singa mereka. Itu adalah bagaimana Southern Bank, Resort World, Sports Toto, Berjaya, Tanjong dan skor firma cip biru yang lain perlu berurusan dengan Daim dan Syarikatnya.

Sekali, apabila nilai saham adalah tinggi, Daim bongkaknya di kalangan rakan-rakan bahawa kekayaan dapat dilihat sahaja berjumlah RM65 bilion. Untuk menutup mulut pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN), Daim telah memberikan projek-projek yang menguntungkan (serbuk) kepada Samy Vellu dan Ling Liong Sik supaya anak-anak mereka boleh menjadi besar dan mudah bagi beliau mengarah mereka bila perlu.
Merampas dengan Percuma
Daim berjaya menipu ahli Umno untuk mempercayai bahawa Mahathir tidak akan membiarkan dia pergi walaupun beliau telah meminta untuk dilepaskan daripada jawatan Kabinet beliau pada beberapa kali. Dengan Musa dan Razaleigh keluar gambar, Daim akan dapat merampas kekayaan seberapa banyak yang dia mahu tanpa walaupun Mahathir menghentikannya. Selain itu, beliau adalah Bendahari Umno dan dia boleh membuat ia kelihatan seolah-olah syarikat-syarikat yang dikawal adalah orang-orang di mana pihak yang mempunyai kepentingan.
Ketamakan Daim rosak bukan sahaja imej sendiri sebagai Menteri Kewangan, tetapi juga Mahathir dan reputasi Malaysia dengan masyarakat antarabangsa. Dikatakan bahawa dia digunakan untuk menuntut bayaran yang terlalu tinggi untuk dirinya sendiri dalam perundingan kontrak yang melibatkan pembekal asing. Pengerusi Jepun dua bank terbesar – Bank of Tokyo dan Sanwa Bank – pernah mengadu kepada Mahathir bahawa Menteri Kewangan beliau menuntut komisen yang terlalu tinggi apabila merundingkan pinjaman yen.
Margaret Thatcher, juga telah mengadu tentang peranan Daim sebagai ejen bertauliah. Dia mempunyai atau masih mempunyai akaun di Zurich, London, Hong Kong, Tokyo, Singapura, Caymen Pulau, Pulau Channel dan Virgin Island. Malah, bukannya menjaga berbilion-bilion di Malaysia, beliau telah stashed mereka semasa di luar negara.
Walaupun berkomplot untuk merampas tanah KTM di S’pura
Dengan kekayaan beliau yang besar dan pengaruh yang meluas, Daim akhirnya menjadi beban bahawa Mahathir tidak sanggup lagi. Dalam perjanjian setiap dia dibuat, terdapat sesuatu untuk dirinya sendiri. Ia tidak di bawahnya dia pun bersubahat dengan Lee Kuan Yew untuk merampas tanah KTM di Singapura. Kabinet Malaysia tidak mempunyai pengetahuan ini. Tetapi ini isu Malaysia yang ditipu oleh Lee Kuan Yew dan Daim adalah jauh dari lebih.
Mahathir akhirnya menyedari bahawa dia terpaksa menamatkan ketuanan Daim ke atas Kementerian Kewangan. Dan sebagainya katanya kepada dia untuk berhenti.Mahathir bimbang bahawa jika Daim terus sebagai Menteri Kewangan, aduan akan datang bukan sahaja dari Vincent Tan, Ananda Krishnan, Arumugam (kroni LANGSUNG M) dan ahli-ahli lain elit perniagaan Malaysia, tetapi juga daripada para pemimpin asing.
Tanda-tanda skandal Daim berkaitan adalah tidak menyenangkan dan ia boleh pecah bila-bila masa di Jepun atau Britain, oleh itu, Daim terpaksa pergi.
Daim diatur untuk pergi
Peletakan jawatan Daim telah dirancang itu bahawa ia tidak akan muncul seolah-olah dia telah dipecat. Sesungguhnya, ia tidak masuk akal mengapa Menteri Kewangan yang kuat, kawalan yang kaya dan dalam syarikat-syarikat awam yang begitu banyak, tiba-tiba akan berhenti semata-mata kerana dia telah hilang kepentingan dalam pekerjaan. Kebenaran bahawa dia telah diarahkan untuk meletak jawatan.
Pemerhati akan ingat bahawa komen pertama Mahathir di atas tindak balas yang kononnya adalah, ‘Beliau telah meminta beberapa kali bagi mendapatkan kebenaran untuk meletak jawatan, dan saya akhirnya dibenarkan. Saya harap Daim tidak akan meninggalkan negara ini selepas meletak jawatan ‘. Bahawa kenyataan sulung dengan maknpenuh a. Mahathir tahu, Daim telah merajuk. Begitu juga Anwar dan Sanusi. Mahathir mengekalkan Daim sebagai Bendahari UMNO untuk sebab yang baik, beliau mahu memastikan keselamatan wang Umno, banyak yang mana adalah di bawah kawalan Daim.
Tetapi Daim yang memegang begitu banyak rahsia Mahathir, hanya diam-diam.
Selepas meletakkan jawatan, beliau melarikan diri untuk hidup di dalam kediamannya di San Francisco. Katanya kepada rakyat Malaysia yang mahu belajar di Harvard, tetapi sebenarnya dia mahu meninggalkan Malaysia. Mahathir, yang sudah biasa dengan telatah Daim, mengaku dengan beliau untuk kembali, berkata beliau perlu beliau untuk memberi nasihat mengenai perkara-perkara ekonomi.
Daim kembali dan mengumumkan bahawa Mahathir telah menamakan dia Penasihat Ekonomi kepada Kerajaan. Rafidah ditanya Mahathir untuk mengesahkan ini, tetapi dia tidak mendapat apa yang adalah senyap. Daim tidak pernah secara rasmi dilantik sebagai Penasihat Ekonomi, jawatan yang Tun Raja Mohar pernah diadakan. Pelantikan itu adalah prerogatif Jabatan Perkhidmatan Awam. Daim memberikan diri beliau kerja. Untuk menyimpan gembira Daim, Mahathir membenarkan beliau untuk membuka sebuah pejabat di Unit Perancang Ekonomi, dan ini mengukuhkan persepsi awam bahawa dia masih lagi dalam kawalan sejauh hal ehwal ekonomi berkenaan.
Rafidah lebih jujur ​​daripada Anwar?
Apabila beliau adalah untuk memberitahu untuk meletak jawatan sebagai Menteri Kewangan, Daim ditanya Mahathir melantik Anwar Ibrahim dengan pekerjaan. Jelas sekali, dia fikir ini akan membantu untuk memastikan bahawa rangka akan kekal bicara secara peribadi. Beliau memberi amaran Mahathir peril bahawa Rafidah akan kedua-dua mereka: rahsia mereka berkongsi akan terbongkar.
Daim juga memujuk Mahathir untuk melantik Mustapha Mohammad sebagai timbalannya Anwar kerana kedua-dua ini boleh bergantung kepada untuk mengisi lubang beliau telah meninggalkan ternganga. Anwar bodoh tiada siapa, tetapi dia mengorbankan idealisme beliau untuk melindungi Towkay.
Sebagaimana yang kita tahu, tiada Minster Kewangan di dunia ini telah bersara jutawan, kecuali Daim.
Dalam Diam buku yang Daim: Sebuah Biographi (Daim Senyap: Biografi A), Daim menjelaskan beliau bersara: ‘Saya gembira dalam persaraan. Ia adalah terlalu berat tanggungjawab. Dengan sebenar-benarnya, saya suka dunia perniagaan. Perniagaan adalah dalam darah saya. Saya suka untuk membuat wang. Saya tahu bagaimana untuk melakukannya. Saya boleh melakukannya dengan hanya duduk di kerusi ini. Pada hari yang bertuah, saya boleh membuat berjuta-juta. ‘
Kawan daripada Soros
Menurut analisis bank dalaman, bekerjasama dengan komuniti korporat, dan dari Daim kroni Amin Shah, kekayaan Daim, dalam mata wang ringgit dan asing yang disimpan di luar negara kini berjumlah RM20 bilion.
Dengan begitu banyak wang di pelupusan itu, Daim boleh memanipulasi Bursa Saham Kuala Lumpur. Beliau menunjukkan tangannya pada tahun 1991, hanya untuk membuktikan berapa banyak mempengaruhi beliau mempunyai dan menggunakan. Selepas menjual stok beliau, beliau telah membuat satu kenyataan yang bermaksud bahawa pasaran akan berlanggar. Dan crash ia lakukan.
Seperti yang kita semua ingat, walaupun Mahathir tidak dapat membantu tetapi membuat kenyataan Masam apabila Daim dengan bongkaknya bahawa dia melabur di BSKL hanya untuk wang saku. Tetapi kepada kawan baik, Daim berkata beliau boleh bertukar dalam keuntungan pada RM90 juta sehari apabila pasaran meningkat. Apabila pasaran menjunam pada bulan Oktober 1991 Daim membeli balik saham pada murah. Apabila pasaran menjadi bulis lagi tahun 1995 dan 1996, Daim membuat berbilion-bilion ringgit daripada ia. Ini, maka, apa yang kerja satu jumlah penasihat ekonomi kepada.
Jadi ia ternyata bahawa Soros tidak manipulator masa besar pasaran sahaja dan peniaga mata wang. Daim bertemu Soros dua kali di London apabila ringgit sedang hangat diniagakan. Bagaimanapun, apabila ringgit jatuh di bawah paras RM4 kepada dolar Amerika Syarikat (AS), Dr Mahathir ditanya Daim untuk bantuan dan mengikut sumber di Singapura, dia kehilangan RM1 bilion cuba untuk memangkin mata wang Malaysia. Kehilangan yang banyak dalam perdagangan mata wang, bayangkan berapa banyak wang yang dia telah pada pelupusan itu.
Mahathir panik
Jatuh dalam mata wang dan nilai saham meletakkan Mahathir dalam keadaan panik dan demam. Dia tahu polisi dan sikap sendiri berperang adalah sebahagiannya untuk menyalahkan. Melihat Mahathir dalam keadaan yang penuh kegilaan, Daim mencadangkan bahawa dia mengisytiharkan darurat untuk membolehkan beliau untuk memulihkan ekonomi dan pada masa yang sama, mengebumikan mayat-mayat yang telah mula berbau busuk.
Kami berasal Ketua Setiausaha Kerajaan dan Peguam Cara Negara bagi membantah langkah itu. Jika pelan Daim telah diikuti, Mahathir akan berpaling diktator dan ekonomi Malaysia akan hancurkan sehancur-hancurnya. Setelah gagal untuk mengisytiharkan kecemasan, Mahathir menubuhkan Majlis Tindakan Ekonomi Negara, yang diketuai oleh Daim, dengan Unit Perancang Ekonomi sebagai Sekretariat.
Rancangan asal adalah untuk memberi autonomi yang lengkap MPEN, tetapi menteri-menteri Kabinet menentang ini kerana takut bahawa mereka akan kehilangan apa-apa sisa kuasa yang mereka telah meninggalkan. Akhirnya, majlis menjadi hanya sebuah badan penasihat, dengan Kabinet yang mempunyai akhir berkata berdasarkan cadangan.
Daim akhirnya menemui jalan-blok dalam Anwar
Penubuhan Majlis adalah baji antara Anwar dan Daim. Oleh itu, dua rakan lama yang telah bersama-sama berdiri di belakang Dr Mahathir terhadap Musa kini telah berpaling menentang satu sama lain.
Semua saranan majlis itu telah ditolak oleh Kabinet dan Bank Negara. Daim secara terbuka diserang Bank Negara untuk menolak cadangan itu, seperti yang berkaitan dengan kadar faedah dan kawalan kredit.
Kami sangat salut kepada Gabenor Bank Negara untuk mengekalkan dasar monetari yang berhemat dalam menghadapi membuli dan penghinaan Daim. Tidak seperti Daim dan kohort beliau, pegawai-pegawai Bank Negara tidak berkhidmat sendiri.
Pelantikan Daim kepada MTEN adalah satu kesilapan utama negara. Melangkah oleh laporan akhbar daripada perbincangan setakat ini, keasyikan tunggal MPEN adalah dengan menyelamatkan syarikat-syarikat mega daripada kebankrapan. Tidak syak lagi, ini adalah syarikat-syarikat berkaitan Daim-.
Daim masih belum menunjukkan apa-apa kebimbangan mengenai kenaikan harga cili, atau lompatan harga ikan atau bagaimana harga beras yang telah direbus. Tidak mempunyai beliau bercakap mengenai perniagaan kecil dalam pergolakan kematian mereka. Kontraktor kelas F akan bankrap atau projek-projek jalan kampung yang ditinggalkan. Di dalam kamus, tiada penyertaan untuk kebimbangan orang kecil, apa-apa tentang rumah kos rendah, pemotongan air atau dana kajian untuk anak-anak Melayu yang miskin. Malah, ia mengandungi hanya bilion angka saiz.
Jet-setting dengan isteri baru manakala yang lain jatuh
Walaupun ekonomi Malaysia adalah hampir kepada kehancuran, Daim kekal jutawan, hidup kehidupan glamor, jet persendirian dengan isteri baru Naimah dan Josephine yang menarik, seorang gadis India yang membantu beliau menjalankan salah satu daripada firma beliau, Bank Antarabangsa Malaysia.
Kami telah hanya diberi lakaran yang Daim sebenar. Akaun yang menyeluruh lama lagi akan disediakan dalam bentuk buku. Kami mengesyorkan buku tersebut kepada ahli-ahli Umno, khususnya mereka yang mempunyai cita-cita besar, kerana mereka akan belajar lebih dari cerita-cerita hebat tetapi benar terhadap komplot ekonomi dan politik.
Kami mengutuk seperti Vincent Tan dan Tan Phek Khiing untuk capaian anak tanah, tetapi mungkin kita harus bertanya kepada Menteri Besar Johor dan Menteri Besar Kedah berapa banyak tanah Daim telah diambil.
Meminta Sanusi berapa banyak Daim dibayar kepada kerajaan Kedah untuk 12,000 ekar di Sungai Petani dan berapa banyak keuntungan yang beliau jadikan dari kalangan mereka. Untuk 12,000 ekar, Osman Arof terpaksa dikorbankan. Kisah benar konspirasi Daim-Sanusi di Kedah akan didedahkan di dalam buku ini.
Persimpangan
UMNO kini berada di persimpangan dan mempunyai untuk membuat keputusan bijak di mana ia akan. Salah satu jalan mengetuai kemuliaan, di mana kestabilan dan amalan demokrasi kekal. Lead yang lain, autokrasi bahagian, dan akhirnya, sehancur-hancurnya.
Seruan bagi pembaharuan, yang digunakan untuk dibuat hanya dalam bisikan di perhimpunan, kecil dan berahsia, menjadi semakin kuat. Ahli UMNO, yang menunjukkan bahawa mereka tidak lagi boleh mengandungi restiveness dan kekecewaan mereka, telah mula untuk berdebat secara terbuka keperluan untuk perubahan, walaupun pada konvensyen parti.
Boleh menjadi satu petunjuk yang lebih jelas bahawa mereka telah mencapai hujung tali tambatan mereka, bahawa mereka tidak lagi boleh menerima sikap tidak demokratik kepimpinan dan kekerapan – sama ada dalam parti atau kerajaan – pilih kasih, nepotisme, kronisme, salah laku rasuah dan lain-lain? Nasionalisme Melayu telah mati dan materialisme dan egoisme menjalankan mengamuk.
Kita tidak boleh bergantung kepada Majlis Tertinggi Umno untuk memulakan reformasi kerana beberapa ahli-ahli mempunyai keberanian untuk bersuara. Malah, majlis itu sejak kebelakangan ini telah berubah menjadi teater monolog. Tetapi sudah tentu walaupun monolog boleh flop tanpa pemain sokongan yang baik – bodoh, badut, jesters, atendan dan flatterers oh-apa yang penting.
Sejauh ini pemain sedikit bimbang, cita-cita dan prinsip-prinsip Umno tidak penting kerana kerja mereka. Ini menyimpan-sindrom-tutup mulut anda bertindak hanya untuk memberanikan kepimpinan parti dalam keangkuhan . Presiden telah menjadi diktator. Celakalah adalah orang Melayu dan Umno. Apakah untuk menjadi mereka? Itu adalah persoalan yang hanya ahli UMNO boleh menjawab.
Profesor Mohamed Zain
Profesor Teknologi & Pengurusan Strategik
Kolej Perniagaan & Ekonomi
Universiti Qatar

p/s : pesanan kepada semua pengguna telefon bimbit sila klik sini 

25 comments:

 1. Anonymous8:53 PM

  artikel asal dalam bahasa English kaaa? ni translate pakai google kot..

  ReplyDelete
  Replies
  1. ,,.,KISAH NYATA ,,,,,,,
   Aslamu alaikum wr wb..Allahu Akbar, Allahu akbar, Allahu akbar
   Bismillahirrahamaninrahim,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang property rumah tangga dan mencapai kesuksesan yang luar biasa, mobil rumah dan fasilitas lain sudah saya miliki, namun namanya cobaan saya sangat percaya kepada semua orang, hingga suaatu saat saya ditipu dengan teman saya sendiri dan membawa semua yng saya punya, akhirnya saya menaggung utang ke pelanggan saya totalnya 470 juta dan di bank totalnya 800 juta , saya stress dan hamper bunuh diri anak saya 2 orng masih sekolah di smp dan sma, istri saya pergi entah kemana dan meninggalkan saya dan anakanaknya ditengah tagihan utang yg menumpuk, demi makan sehari hari saya terpaksa jual nasi bungkus keliling dan kue, ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya, dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan KI JAMBRONG hidupnya kembali sukses, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama satu minggu saya berpikir dan melihat langsung hasilnya, saya akhirnya bergabung dan menghubungi KI JAMBRONG di No 0853-1712-1219. Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah Demi AllAH dan anak saya, akhirnya 5M yang saya minta benar benar ada di tangan saya, semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kini saya kembali sukses terimaksih KI JAMBRONG saya tidak akan melupakan jasa AKI. JIKA TEMAN TEMAN BERMINAT, YAKIN DAN PERCAYA INSYA ALLAH, SAYA SUDAH BUKTIKAN DEMI ALLAH SILAHKAN HUB KI JAMBRONG DI 0853-1712-1219. (TANPA TUMBAL/AMAN).
   ;;;;

   Delete
 2. Anonymous9:39 PM

  Pening mau baca daaa..100% google translate

  ReplyDelete
 3. Adakah Anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat pantas dan cepat ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
    dalam akaun bank anda
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  * Memohon - Dapatkan Kelulusan - Akaun dikreditkan dengan jumlah pinjaman
   Dapatkan Kelulusan dalam 10 min.just hubungi kami di

   E-mel homeofequity@gmail.com


  PERMINTAAN UNTUK PINJAMAN
  ================================
  Nama: ...................
  Nama kedua: ..................
  Hubungi Alamat: .................
  Negara: ...................
  Umur: ..........................
  Jantina: ....................
  Nombor Telefon: ..............
  Status: .................
  Pendudukan: ...............
  kedudukan: .................
  pendapatan bulanan: ..............
  Jumlah Pinjaman: .................
  Tujuan Pinjaman: ...............
  jangka masa: ....................
  Adakah anda memohon untuk pinjaman sebelum: ............
  anda memahami Bahasa Inggeris: ..........
  sila mengisi dan menghantar borang tersebut kepada:


   E-mel homeofequity@gmail.com

  Yang ikhlas,
  Nicholas Payne
  C.E.O Modal Ekuiti

  ReplyDelete
 4. Halo, nama saya Nofia, pagi korban penipuan dari tangan kreditur penipuan, saya menghabiskan lebih dari 56 juta di tangan pemberi pinjaman palsu, karena saya butuh modal besar dari 350 juta, saya hampir mati, tidak ada tempat untuk pergi, saya bisnis hancur dalam proses saya kehilangan anak saya. . Aku tidak tahan lagi .. semua ini terjadi November 2014 hingga Maret 2015, tidak semua sampai saya bertemu dengan seorang teman yang memperkenalkan saya ke ibu yang baik Nyonya Diana yang akhirnya membantu saya mengamankan pinjaman di perusahaannya, ibu yang baik, saya ingin untuk menggunakan kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Tuhan terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu Anda, bahwa mereka banyak scammers luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan pinjaman yang dijamin cepat mendaftar hanya melalui ibu Diana, melalui email. dianarobertloanfirm@accountant.com dan dianarobertloanfirm@gmail.com, Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; nofiayani@gmail.com com untuk mendapatkan informasi tahu. silahkan dia satu-satunya tempat yang handal dan terpercaya. Tidak ada pajak. untuk membayar .. terima kasih

  ReplyDelete
 5. Halo, nama saya Nofia, pagi korban penipuan dari tangan kreditur penipuan, saya menghabiskan lebih dari 56 juta di tangan pemberi pinjaman palsu, karena saya butuh modal besar dari 350 juta, saya hampir mati, tidak ada tempat untuk pergi, saya bisnis hancur dalam proses saya kehilangan anak saya. . Aku tidak tahan lagi .. semua ini terjadi November 2014 hingga Maret 2015, tidak semua sampai saya bertemu dengan seorang teman yang memperkenalkan saya ke ibu yang baik Nyonya Diana yang akhirnya membantu saya mengamankan pinjaman di perusahaannya, ibu yang baik, saya ingin untuk menggunakan kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Tuhan terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu Anda, bahwa mereka banyak scammers luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan pinjaman yang dijamin cepat mendaftar hanya melalui ibu Diana, melalui email. dianarobertloanfirm@accountant.com dan dianarobertloanfirm@gmail.com, Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; nofiayani@gmail.com com untuk mendapatkan informasi tahu. silahkan dia satu-satunya tempat yang handal dan terpercaya. Tidak ada pajak. untuk membayar .. terima kasih

  ReplyDelete
 6. Adakah anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan segera kepada akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

  e-mel: cashfirmarena@gmail.com

  SIR EVA Demeter
  Ketua Pengarah
  CASHFIRM

  ReplyDelete
 7. Halo, nama saya Sahaja seorang korban penipuan penipuan kreditur tangan, saya menghabiskan lebih dari 7.000.000 Rp di tangan pemberi pinjaman palsu, karena saya butuh modal besar dari 210.000.000 Rp aku hampir mati, tidak ada tempat untuk pergi, bisnis saya hancur dalam proses saya kehilangan anak saya. , Saya tidak bisa tahan lagi .. semua ini terjadi Juli 2014 sampai Mei 2015, tidak semua sampai saya bertemu dengan seorang teman yang memperkenalkan saya ke ibu yang baik Lady Lisa yang akhirnya membantu saya mengamankan pinjaman di perusahaan, ibu yang baik, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Tuhan terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu Anda, bahwa mereka banyak scammers luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan pinjaman dijamin cepat mendaftar hanya melalui ibu Lisa melalui email. Lisajeffersomloanfirm@gmail.com dan Lisajeffersomloanfirm@cash4u.com, Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; Sahajaputra112@gmail.com, untuk mendapatkan informasi keluar. silahkan dia adalah satu-satunya tempat yang handal dan terpercaya. Tidak ada pajak. untuk membayar .. Terima kasih

  ReplyDelete
 8. Halo, nama saya Sahaja seorang korban penipuan penipuan kreditur tangan, saya menghabiskan lebih dari 7.000.000 Rp di tangan pemberi pinjaman palsu, karena saya butuh modal besar dari 210.000.000 Rp aku hampir mati, tidak ada tempat untuk pergi, bisnis saya hancur dalam proses saya kehilangan anak saya. , Saya tidak bisa tahan lagi .. semua ini terjadi Juli 2014 sampai Mei 2015, tidak semua sampai saya bertemu dengan seorang teman yang memperkenalkan saya ke ibu yang baik Lady Lisa yang akhirnya membantu saya mengamankan pinjaman di perusahaan, ibu yang baik, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Tuhan terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu Anda, bahwa mereka banyak scammers luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan pinjaman dijamin cepat mendaftar hanya melalui ibu Lisa melalui email. Lisajeffersomloanfirm@gmail.com dan Lisajeffersomloanfirm@cash4u.com, Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; Sahajaputra112@gmail.com, untuk mendapatkan informasi keluar. silahkan dia adalah satu-satunya tempat yang handal dan terpercaya. Tidak ada pajak. untuk membayar .. Terima kasih

  ReplyDelete
 9. Halo, nama saya Sahaja seorang korban penipuan penipuan kreditur tangan, saya menghabiskan lebih dari 7.000.000 Rp di tangan pemberi pinjaman palsu, karena saya butuh modal besar dari 210.000.000 Rp aku hampir mati, tidak ada tempat untuk pergi, bisnis saya hancur dalam proses saya kehilangan anak saya. , Saya tidak bisa tahan lagi .. semua ini terjadi Juli 2014 sampai Mei 2015, tidak semua sampai saya bertemu dengan seorang teman yang memperkenalkan saya ke ibu yang baik Lady Lisa yang akhirnya membantu saya mengamankan pinjaman di perusahaan, ibu yang baik, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Tuhan terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu Anda, bahwa mereka banyak scammers luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan pinjaman dijamin cepat mendaftar hanya melalui ibu Lisa melalui email. Lisajeffersomloanfirm@gmail.com dan Lisajeffersomloanfirm@cash4u.com, Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; Sahajaputra112@gmail.com, untuk mendapatkan informasi keluar. silahkan dia adalah satu-satunya tempat yang handal dan terpercaya. Tidak ada pajak. untuk membayar .. Terima kasih

  ReplyDelete
 10. BEWARE OF LOAN SCAMS ONLINE. Are you seeking for a legitimate and trusted Finance/Lender? Beware of many lender from West Africa, Singapore and India. I am Williams Burke, a British Citizen currently residing in Bulgaria; am 52 years of age. I want to use this medium to inform everyone here about my encounter with a reliable/trusted loan lender. I have been scammed by other fake lenders and was hopeless and didn't know who to trust, until I contacted DAVID HERLEY FINANCE HOME loated in USA and they did carried out their promises by putting a great smile on my face at my greatest surprise by sending me the loan that I did applied for. Anyone of you that have also been a victim of scam, you should bother no more because, I have bring you good news and the only lender you can trust here is DAVID HERLEY FINANCE HOME, just contact them now via email: { loans@dherleyfinancehome.net } or Tel: +13213231809 & Skype: dherleyfinance for more information on how to get a loan from them.

  ReplyDelete
 11. Hello, Saya Puan Sandra Ovia, wang pemberi pinjaman swasta, adakah anda dalam hutang? Anda memerlukan rangsangan kewangan? kami juga menyediakan pinjaman akhir tahun, pinjaman untuk christmas pakej, tahun baru, seorang sehingga bil anda, mengembangkan perniagaan anda dan juga untuk pengubahsuaian rumah anda. Saya memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat tempatan, antarabangsa dan juga pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui E-mel: (sandraovialoanfirm@gmail.com)
  Anda dipersilakan untuk syarikat pinjaman kami dan kami akan memberikan anda perkhidmatan yang terbaik kami.

  ReplyDelete
 12. Hello, Saya Puan Sandra Ovia, wang pemberi pinjaman swasta, adakah anda dalam hutang? Anda memerlukan rangsangan kewangan? kami juga menyediakan pinjaman akhir tahun, pinjaman untuk christmas pakej, tahun baru, seorang sehingga bil anda, mengembangkan perniagaan anda dan juga untuk pengubahsuaian rumah anda. Saya memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat tempatan, antarabangsa dan juga pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui E-mel: (sandraovialoanfirm@gmail.com)
  Anda dipersilakan untuk syarikat pinjaman kami dan kami akan memberikan anda perkhidmatan yang terbaik kami.

  ReplyDelete
 13. Hello semua orang, Nama saya Sasha Ahmad, seorang warganegara Malaysia; saya 38 tahun .. saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda semua tentang kebaikan tuan untuk akhirnya membawa saya kepada pemberi pinjaman pinjaman benar-benar dan tulen bernama Joyce Roland, pengarah urusan JOYCE ROLAND Pinjaman Syarikat selepas telah scammed oleh peminjam palsu lain, i adalah sia-sia dan tidak tahu siapa yang harus dipercayai semasa dia datang dan meletakkan senyuman pada wajah saya pada kejutan terbesar saya. Sesiapa di antara kamu yang juga telah menjadi mangsa penipuan, anda perlu bersusah payah tidak lebih cos, saya mempunyai membawa anda berita baik dan satu-satunya pemberi pinjaman anda boleh percaya, sila hubungi mereka sekarang melalui e-mel: {joycerolandloancompany@gmail.com »} lebih maklumat tentang bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda atau anda boleh hubungi saya melalui e-mel saya untuk mendapatkan panduan lanjut dan nasihat mengenai bagaimana untuk memohon pinjaman dari Puan Joyce dalam sashaahmad247@gmail.com. Dan sekali lagi syukur kepada JOYCE ROLAND kerana memberi pinjaman sebanyak $ 80,000 ...

  ReplyDelete
 14. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
  untuk memberi bantuan kewangan kepada Everybody
  Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

  email: cashfirmarena@gmail.com


  Selamat sejahtera
  Sir Joel Williams
  FIRM TUNAI PINJAMAN SYARIKAT
  Ketua Pegawai Eksekutif
  TEL: +60183723787
  E-mel: cashfirmarena@gmail.com
  Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

  ReplyDelete
 15. Halo, aku Puan Stella Alex Pemberi Pinjaman Pinjaman Peribadi. Perusahaan Kami Memberikan Pinjaman PADA Tingkat randah 2%. Apakah Andari Perlu Pinjaman Mendesak Untuk kajian melunasi Utang Andari ATAU Andari membutuhkan Pinjaman kajian Untuk Meningkatkan Bisnis Andari? Andari mempunyai Putusan yang Ditolak Oleh Bank Dan Institusi Kewangan lainnya? Layanan Penyanyi Akan Memberikan Baik dojdocb.html entiti, Perusahaan, perniagaan lelaki Dan Wanita. Namun, Peluang Kewangan PADA Langkah Pintu Andari, Jadi hubungi kami hari Penyanyi melalui e-mel di: stellaalexloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 16. Halo, aku Puan Stella Alex Pemberi Pinjaman Pinjaman Peribadi. Perusahaan Kami Memberikan Pinjaman PADA Tingkat randah 2%. Apakah Andari Perlu Pinjaman Mendesak Untuk kajian melunasi Utang Andari ATAU Andari membutuhkan Pinjaman kajian Untuk Meningkatkan Bisnis Andari? Andari mempunyai Putusan yang Ditolak Oleh Bank Dan Institusi Kewangan lainnya? Layanan Penyanyi Akan Memberikan Baik dojdocb.html entiti, Perusahaan, perniagaan lelaki Dan Wanita. Namun, Peluang Kewangan PADA Langkah Pintu Andari, Jadi hubungi kami hari Penyanyi melalui e-mel di: stellaalexloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 17. Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai Ketua Kesaksian saya bagaimana saya menerima pinjaman daripada Ringgit Plus syarikat pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah 3%.
  • Jaminan 100% dan pemindahan dipercayai
  • Tiada caj Pre
  • Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan keadaan
  • Tempoh (1-20) tahun
  Untuk maklumat lanjut sila hubungi:
  riggitplus@gmail.com

  ReplyDelete
 18. Aku indriaty manirjo, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman reliabl yang MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. Saya mendapat pinjaman saya Rp850,000,000 dari MAGRETSPENCERLOANCOMPANY sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui MAGRETSPENCERLOANCOMPANY dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. menghubungi mereka melalui email:. (magretspencerloancompany@gmail.com)
  Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (indriatymanirjo010@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

  ReplyDelete 19. Apakah Anda Butuh pinjaman kredit keuangan yang mendesak?
  * Sangat cepat dan langsung transfer ke rekening bank Anda
  * Pembayaran dimulai delapan bulan setelah Anda mendapatkan uang
  akun bank
  * Tingkat bunga rendah dari 2%
  * Pembayaran jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Persyaratan pinjaman Fleksibel dan pembayaran bulanan
  *. Berapa lama waktu yang diperlukan untuk membiayai? Setelah mengirimkan aplikasi pinjaman
  Anda dapat mengharapkan jawaban awal kurang dari 24 jam
  pendanaan di 72-96 jam setelah menerima informasi yang mereka butuhkan
  darimu.

  Hubungi perusahaan ini sah dan berlisensi, resmi
  untuk memberikan bantuan keuangan kepada orang
  Untuk informasi dan aplikasi pinjaman lebih bentuk

  email: cashfirmarena@gmail.com


  Salam Hormat
  Sir Joel Williams
  PERUSAHAAN KAS KREDIT PERUSAHAAN
  CEO
  Tel: +60182913326
  Email: cashfirmarena@gmail.com
  Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

  ReplyDelete
 20. Halo Setiap Satu, nama saya wanita Jane alice dari Indonesia, dan saya bekerja dengan bersatu bangsa kompensasi, dan kami telah mendengar dan juga membuat pinjaman dari perusahaan pinjaman, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak lender kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli dan nyata, aku ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan menuntun saya untuk pemberi pinjaman dan Pinjaman nyata genue telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan saya pinjaman. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari online genue kredit pemberi pinjaman yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mr Dangote yang merupakan CEO dari Dangote Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp400,000,000) dengan tingkat bunga rendah 2%, tidak merawat usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang itu untuk membangun bisnis dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan dilakukan pada transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, sudah disimpan ke bank dan mimpi saya datang melalui. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan genue panggilan pinjaman cepat sekarang email di Dangotegrouploandepartment@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang indah lebih info..

  ReplyDelete
 21. Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan, apakah Anda serius membutuhkan pinjaman mendesak, apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda karena kami memberikan pinjaman pribadi, pinjaman usaha, dan kredit korporasi, dan segala macam pinjaman pada tingkat bunga 2%. Hore !!! Ini hampir sampai ke akhir tahun ini dan kami berada di Maria Annette Pinjaman Perusahaan, kami menjamin semua klien berharga kami bahwa mereka akan mendapatkan semua pinjaman individu dengan senyum di wajah mereka.
  Untuk informasi lebih lanjut silahkan hubungi kami sekarang melalui email: (mariaannetteloanfirm@gmail.com)

  Informasi Peminjam:

  Nama lengkap: _______________
  Negara: __________________
  Sex: ______________________
  Umur: ______________________
  Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: _______
  Pinjaman Durasi: ____________
  Pinjaman bunga: _____________
  Nomor ponsel: ________

  (Mariaannetteloanfirm@gmail.com)
  Ibu. Maria.Annette

  ReplyDelete
 22. Aku Widya Okta, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman dapat diandalkan yang SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya Rp900,000,000 dari SANDRAOVIALOANFIRM sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui SANDRAOVIALOANFIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak SANDRAOVIALOANFIRM. menghubungi mereka melalui email:. (Sandraovialoanfirm@gmail.com)
  Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (widyaokta750@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

  ReplyDelete
 23. Adakah anda memerlukan 100% Loan?
  Saya boleh memenuhi keperluan kewangan anda dengan masalah kurang pulangan itulah sebabnya kita dana anda untuk hanya 2%. Apa sahaja yang anda keadaan, bekerja sendiri, pesara, mempunyai penarafan kredit yang lemah, kami boleh membantu anda pinjaman yang paling cepat dalam masa kurang daripada satu jam.
  pembayaran yang fleksibel lebih 2 hingga 20 tahun.
  Hubungi kami melalui: ( kathleenfosterloanfirm@gmail.com ) OR ( kathleenfosterloanfirmUS@gmail.com )

  ReplyDelete
 24. Adakah anda memerlukan 100% Loan?
  Saya boleh memenuhi keperluan kewangan anda dengan masalah kurang pulangan itulah sebabnya kita dana anda untuk hanya 2%. Apa sahaja yang anda keadaan, bekerja sendiri, pesara, mempunyai penarafan kredit yang lemah, kami boleh membantu anda pinjaman yang paling cepat dalam masa kurang daripada satu jam.
  pembayaran yang fleksibel lebih 2 hingga 20 tahun.
  Hubungi kami melalui: ( kathleenfosterloanfirm@gmail.com ) OR ( kathleenfosterloanfirmUS@gmail.com )

  ReplyDelete