Monday, August 17, 2015

Pendirian Tidak Popular Demi Prinsip

Kenyataan Umum
15 Ogos 2015
Pendirian Tidak Popular Demi Prinsip
Sejak bermulanya krisis Pemerintahan di negara ini, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) telah mengambil pendirian yang sangat jelas bahawasanya menjatuhkan individu semata-mata tidak menyelesaikan apa-apa masalah yang dihadapi sehingga kini. SAMM berpegang bahawa krisis kali ini perlu dimunculkan dengan semangat perlawanan bagi merubah sistem pemerintahan negara yang telah rosak sepenuhnya.
SAMM juga sebelum ini berbeda pendapat dengan kenyataan awal BERSIH pada 29 Julai 2015 yang menuntut perletakkan jawatan Najib seperti dalam laman rasmi Bersih : http://www.bersih.org/bersih-4-masanya-telah-tiba/
Walaupun pandangan dan pendirian SAMM ini tidak popular malah dikeji dan ditohmah oleh banyak pihak, namun SAMM terus kekal dengan pendirian kami. Malah, SAMM akan tetap meneruskan kempen ‪#‎SudahlahMahathir‬ kerana Mahathir adalah perlambangan kepada sistem sedia ada yang rosak dan korup.
Malah tidak salah jika disimpulkan bahawa terdapat ramai aktivis non partisan juga turut tidak bersetuju dengan demo Bersih yang dilihat hanya bermotif turunkan Najib.
Semalam (14 Ogos 2015) semasa dalam roadtour BERSIH di Pulau Pinang dimana SAMM juga merupakan penganjur bersama, SAMM telah menegaskan pendirian kami untuk terus mengasak perubahan sistem pemerintahan di hadapan ribuan orang ramai. Ternyata ramai yang berkongsi hasrat yang sama untuk melihat kebejatan sistem ini ditamatkan segera.
Semalam juga, Pengerusi BERSIH 2.0 telah berkata menukar perdana menteri tidak akan menyelesaikan apa-apa masalah tanpa pembaharuan utama kepada institusi dan sistem politik semasa pelancaran Perhimpunan BERSIH 4.0 seperti yang terkandung dalam laporan berita beikut : http://www.bersih.org/bersih-4-undi-tidak-percaya-rakyat-terhadap-najib-dan-sistem-politik-malaysia/
SAMM menyambut baik kenyataan tersebut dan terus menegaskan pendirian kami bahawa sebagai sebuah Organisasi Massa yang bukan parti politik seharusnya tidak terperangkap dengan skrip lama dan sekadar bermain dengan garis popular semata-mata. Krisis yang berlaku hari ini perlu diambil kesempatan untuk membawa pendidikan politik bagi menggerak pembaharuan sistem politik negara yang lebih tuntas kepada segenap lapisan masyarakat.
SAMM dalam masa yang sama dengan tegas mencadangkan Kerajaan Peralihan (Caretaker Government) ditubuhkan bagi mengganti kerajaan sedia ada. ‘Caretaker Government’ ini merupakan satu kerajaan sementara yang terdiri daripada anggota Dewan Rakyat merangkumi wakil-wakil daripada kesemua Parti Politik yang ada di dalam Dewan tersebut.
Dalam tempoh masa Kerajaan Peralihan ini, SAMM menggariskan beberapa perkara yang dilihat agak kritikal untuk dirombak semula supaya Malaysia dapat diletakkan ke landasan yang sebenar. Sila ke pautan http://anakmudamalaysia.com/2015/08/rethinking-merdeka-negara-perubahan/ (Rethinking Merdeka – Kerajaan Perubahan) untuk maklumat selanjutnya.
Ahmad Anwar Asyraf
Pengarah
Pemikir Kaum Muda SAMM

No comments:

Post a Comment