Friday, September 23, 2005

Kerajaan (BN) NS Zalim taksiran nilai hartanah naik 432 %

Kenyataan Media

Rakyat di Negeri Sembilan khususnya di pekan kecil Bahau dan daerah Jempol secara seluruhnya bagai jatuh ditimpa tangga. Sudahlah Dalam keadaan rakyat yang dihimpit dengan pesta kenaikan harga barang yang diransang oleh kenaikan yang dimulakan oleh kerajaan terhadap kos utama iaitu minyak dan tol, mereka di paksa pula membayar kenaikan cukai pintu dan cukai tanah sehingga 432 %.

Apa yang berlaku ialah Kerajaan (BN) Negeri Sembilan telah membuat penilaian semula terhadap terhadap nilai hartanah secara tidak masuk akal sehingga membenarkan mereka (Kerajaan BN) mengutip cukai yang tinggi.

Angkatan Muda mempersoalkan apa indikator kenaikan nilai hartanah sebegitu mendadak dalam sebuah kawasan terpencil yang jauh dari kemajuan ?

Kerajaan dilihat membuat penilaian semula dan menaikan nilaian hanya kerana kenaikan nilai hartanah ini secara otomatik akan membawa kepada kenaikan cukai pintu yang terpaksa dibayar oleh rakyat kepada Majlis Daerah. Kenaikan pula berbeza-beza di antara 29% sehingga 432%.

Angkatan Muda Negeri Sembilan melahirkan rasa kesal dengan perkembangan ini. Perkara yang sama dilaporkan turut dialami oleh penduduk-penduduk di Port Dickson dan kenaikan ini dibuat dalam masa Kerajaan (BN) Negeri telah berbelanja RM2.5 juta untuk membaiki kediaman rasmi Menteri Besar N.Sembilan walaupun kediaman tersebut baru sahaja diduduki.

Pusat Aduan Rakyat di Negeri Sembilan telah menerima 37 aduan berkenaan perkara ini dan telah menghantar nota bantahan kepada Menteri Besar Negeri Sembilan 22 Ogos lalu dan masih belum mendapat sebarang maklum balas lagi.

No comments:

Post a Comment