Tuesday, July 19, 2016

Syed Mokhtar kroni Mahathir terus kaya kuasai BERNAS tetapi rakyat apa khabar ?

Bila BERNAS dikuasai kroni Mahathir (Syed Mokhtar) HARGA beras Yang Di Jual BERNAS Tak Masuk Akal.

Siapa tipu siapa ?

 Itu persoalan dibangkitkan Persatuan Pemborong Beras Bumiputera Malaysia (BARIM) selepas mendapat aduan daripada ahlinya di seluruh negara yang mempertikaikan harga beras yang dijual Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) yang disifatkan sebagai tidak masuk akal.
Dalam satu kenyataan yang dilaporkan di Media BARIM menyatakan masakan tidak, bagi setiap 1 tan, mereka perlu membayar RM2,100 kepada BERNAS sedangkan harga sepatutnya hanya pada sekitar RM1,350, satu beza yang begitu jauh menyebabkan harga beras di pasaran meningkat.
Presiden BARIM Ismail Awang berkata, bukan itu saja, pihaknya juga mendapati wujud penipuan terancang dilakukan BERNAS iaitu dengan menggunakan label 5 peratus hancur sedangkan kandungan di dalam setiap beg adalah 15 peratus hancur.
Ia menyebabkan pengguna membayar harga yang mahal untuk mendapatkan bekalan beras 5 peratus iaitu pada kadar RM26 setiap 10 kilogram sedangkan mereka mendapat beras 15 peratus hancur yang sepatutnya dibeli pada harga hanya RM18 setiap beg 10 kilogram.
Katanya, BARIM juga terkejut dengan aduan berkenaan dan siasatan awal mendapati memang beras yang dijual di pasaran dalam negara ialah bers 15 peratus hancur, namun ada pihak yang mengambil kesempatan meletakkan label 5 peratus hancur untuk memperdaya pengguna.
"Kita kecewa dengan hal ini kerana BERNAS sepatutnya tidak mengaut untung dengan cara begini apatah lagi ketika rakyat sedang terbeban dengan kos sara hidup yang meningkat.
"Bagaimana mereka tergamak menipu pengguna. Beza RM8 setiap beg. Bila ditanya, mereka kata pemborong yang memanipulasi keadaan sedangkan pemborong tidak mendapat keuntungan jika beli beras dari BERNAS dengan harga RM21 dan jual pada pengguna dengan harga RM18. Harga itu pula ada tertera di dalam akta iaitu 15 peratus hancur dijual pada harga RM18 sekampit," katanya.
Ismail berkata, isu penyelewengan beras juga pernah didedahkan sebuah akhbar tempatan tahun lalu dan ketika itu hanya berkisar kepada tindakan pemborong yang mencampurkan beras bersubsidi dan dijual pada harga tinggi.
Katanya, waktu itu, pemain industri berasakan akan berlaku perubahan dalam industri beras negara kerana mereka yang mengaut untung mudah termasuk mengambil toci berdepan tindakan tegas oleh kerajaan.
"Ia satu keadaan yang bagus kepada industri. Namun, kita dikejutkan lagi dengan penipuan oleh pihak yang sepatutnya bersama-sama pengguna. BERNAS sepatutnya tidak mengambil untung yang begitu tinggi dan menekan orang ramai. Jadi kita minta kerajaan melihat perkara ini dan jika benar, wajar kaji semula konsesi kepada BERNAS kerana penipuan ini," katanya.

artikel ini bukan nak sesah Mahathir saja tapi nak tunjuk Najib lemah zahir batin juga

No comments:

Post a Comment