Thursday, April 28, 2011

Keadilan untuk Sarbani, jangan sia - siakan kematiannya


terbitan semula kenyataan media bertarikh 8 April. sila klik sini

Friday, April 08, 2011

Jangan sia-siakan kematian Ahmad Sarbani bangkit desak SPRM bebas letak bawah Parlimen

Kenyataan Media
8 April 2011

Ingat, pada 15 Julai 2009, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah menahan untuk tujuan soal siasat Teoh Beng Hock sebagai seorang saksi. Pada keesokan paginya Teoh Beng Hock dijumpai mati di bawah bangunan bersebelahan pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Selangor. Sehingga hari ini tidak satu penjelasan yang konkrit dapat diberi untuk menjawab bagaimana mayat Teoh Beng Hock yang di bawah pengawasan SPRM dijumpai mati. Sehingga hari ini tidak ada satu pihak pun yang diheret untuk bertanggungjawab atas kematian itu.

Beberapa hari lalu kita dikejutkan lagi dengan kematian Ahmad Sarbani Mohamed, Timb. Pengarah Kastam yang disiasat atas tuduhan rasuah mati dengan aksi yang sama dengan Teoh Beng Hock. Beliau dijumpai mati akibat saya serupa – jatuh dari bangunan SPRM Kuala Lumpur. Kononya beliau datang ke Pejabat SPRM tetapi didapati mati pada hari yang sama akibat dikatakan jatuh dari bangunan.

Solidariti Anak Muda Malaysia, memandang serius kejadian dua kejadian kematian terjun/ terjatuh dari bangunan mereka yang dipanggil untuk soal siasat di Pejabat SPRM. Mereka yang mati ini adalah di bawah tanggungjawab SPRM, berada dalam bangunan SPRM dan akhirnya mati di luar bangunan akibat terjatuh atau terjun atau dibuang dari Bangunan SPRM.

Solidariti Anak Muda Malaysia, selama ini telah mempersoalkan kredibiliti dan integriti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, cara pengendalian soal siasat dan langkah yang diperuntukkan kepada saksi yang dipanggil SPRM untuk disoal siasat. SPRM juga dilihat sebagai alat pekakas regim Bn untuk pendakwaan terpilih bukan sahaja menyerang mereka dari parti lawan tapi turut diperguna untuk menyekat pesaing politik dalam Bn sendiri.

Solidariti Anak Muda Malaysia kesal dengan apa yang berlaku dan setakat ini SPRM gagal mengambil tanggung jawab terhadap kejadian yang berlaku. Kami juga mempersoalkan cara dan teknik soal siasat yang dikatakan tidak berperikemanusiaan, ganas dan bertindak seolah-olah mendera mereka yang disoal siasat. Ada beberapa kes juga melibatkan SPRM dikatakan bertindak melampau dalam menyoal siasat saksi khususnya untuk mendapatkan jawapan yang selari dengan apa yang mereka mahu.

Kita amat kesal dengan SPRM yang menidakkan hak – hak mereka yang disoal siasat dalam kes-kes yang melibatkan jenayah. SPRM hari ini juga banyak berdepan dengan isu keganasan yang melibatkan pasukan soal siasat mereka. Tindakan ganas dan tidak berperikemanusiaan ini juga telah dilaporkan dalam kes yang melibatkan Bekas Kepimpinan UMNO sendiri, yang mana saksi kes ini Halimi Kamaruzzaman dan beberapa saksi lain dalam kes Datuk Norza Zakaria telah memaklumkan bahawa mereka dikasari dan dipaksa mengeluarkan kenyataan yang sealiran dengan kehendak SPRM.

Kami mendesak agar SPRM ini disiasat secara terperinci kerana kami percaya integriti SPRM tercemar dengan tindakan berpilih-pilih, digunakan untuk kepentingan politik individu dan berlaku kejam terhadap mereka yang disoal siasat.

Solidariti Anak Muda Malaysia gusar bahawa Institusi ini yang kononnya mahu mencegah rasuah hari ini bebas melakukan perbuatan jenayah yang melibatkan saksi – saksi yang dipanggil.

Kami memandang berat dan mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah ini terus diletakan di bawah bidang kuasa parlimen untuk mengelakkan mereka dipergunakan, di peralatan dan terlibat dalam politik negara yang menyebabkan mereka tidak nampak adil dan saksama dalam menjalankan tanggungjawab.

Kami percaya banyak isu yang melibatkan kakitangan penyiasatan mereka yang melakukan kecurangan, merobek hak asasi kemanusiaan dan di pergunakan oleh kepimpinan tertentu. Kami memandang berat salah satu Suruhan jaya penting dalam negara ini bertindak menyimpang dari matlamat yang mahu dicapai. Kami membantah sekeras-kerasnya jenayah mereka yang beruniform berleluasa dengan tindakan – tindakan yang terpilih-pilih dan juga mengamalkan rasuah itu sendiri.

Hari ini Suruhanjaya Pencerahan Rasuah Malaysia menjadi bahan ejek baik dalam dan luar negara sebagai satu badan yang tidak lagi punyai kredibiliti dan integriti seperti mana yang diharapkan.

Nampaknya ini menguatkan alasan untuk menyakini tindakan pengkebumian olok-olok SPRM yang kami lakukan pada 25 Feb.lalu satu tindakan yang betul. Klik (http://chegubard.blogspot.com/2009/02/kenyataan-media-penuh-ssamm-sprm-mati.html) SPRM hanya akan kekal sebagai bangkai bernyawa menghabiskan wang rakyat dengan terus menjadi alat Bn.

Akhir sekali SAMM merakamkan takziah kepada keluarga mangsa arwah Ahmad Sarbani Mohamed. InsyaAllah kematian Ahmad Sarbani tidak akan menjadi sia-sia, ia seharusnya membuka mata rakyat untuk bangkit. Ahmad Sarbani ialah mangsa kerakusan hasil sistem yang korup.

che'GuBard
Pengerusi
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

4 comments:

 1. Anonymous9:07 PM

  Ore bodo dan tak dok otok ajo mudoh terpengaroh dengan mu......... Kami ni mudoh, mana mana pemimpin gadoh, sombong bongkak, banyak royak tapi apo pun tak buat, janji bohong. kami tak pangkoh doh.. Kalu dua pemimpin gaduh, kami tak pilih dua dua, kami pilih yang lain...... BN tak betul, pas bukan juang islam pun,Keadilan lak hampeh.... Yang tak betul pun sokong and kata betul. apa lah lu.

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:13 PM

  mu nok juang apo,negaro islam........?? oooo tok soh la, kito tak penting negaro islam..... kita pentingkan dari pemimpin, penyokong, pengikut2 semu parti, ikut, taat, buat dan menghayati semua ajaran islam, sunnah dan alquaran........ Ni dok, royak ikut suko macam yahudi jugok..... sebak tu ore yang ikut mu ni semuo bolih masuk nerako gak. kami tak mau ikuk mace mu, ya allah, ya rohman ya rohhim.

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:19 AM

  apasal komen di atas nampak mcm bodoh banyak..tak nak negara islam tapi

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:12 PM

  orang bodoh memang ade..skang ni spram pun ko ckp dia boleyh penipu mcam budak tu juge..baek kau mengalahkn sprm nih..bodo punye lembu..

  ReplyDelete