Friday, October 01, 2010

Najib rancang huru hara

Barisan Nasional secara jelas sudah menyedari mengenai kemungkinan mengalami kekalahan yang lebih besar dari pilihanraya umum ke 12 dalam Pilihanraya Umum akan datang. Bn khususnya Najib mula bercakap bagi pihak mereka yang punya kepentingan yang tidak mungkin menerima hakikat kemungkinan ini cukup besar terjadi. Ini ada logiknya kerana jika difikir mana mungkin adik Najib mampu tinggalkan kerusi empuk dalam CIMB yang menghasilkan pendapatan berjuta setahun begitu sahaja.

Dalam menterjemahkan kegusaran ini semalam Najib dalam ucapannya pada majlis Malam Sejuta Harapan Ke-6 sempena ulangtahun Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) ke-20, di Kuala Lumpur malam semalam berkata bahawa kehilangan kuasa memerintah oleh kerajaan BN boleh mendatangkan kesan buruk terhadap pembangunan dan kebajikan rakyat. Najib membayangkan keadaan huru hara dan seumpamanya.

Kenyataan Najib ini tidak boleh diambil mudah.

Sememangnya banyak persediaan telah dilakukan oleh Bn untuk menghadapi kemungkinan berdepan dengan kekalahan yang lebih besar dari PRU ke 12 yang lalu.

Perkasa contohnya bukan sebuah organisasi biasa ia dicipta secara terancang dan merupakan pemegang 'francais' bagi umno untuk menjalankan operasi menaikkan suhu perkauman. Umno tidak melakukan operasi ini sendiri kerana selepas PRU 12, mereka sedar jika Umno mainkan sendiri membakar api kaum maka Umno akan lebih ditolak, tetapi mereka sudah tidak punya banyak pilihan. Api perkauman harus dibakar untuk mengepung majoriti tapak sokongan Melayu. Malah Perkasa juga merupakan agen yang bakal menimbulkan huru - hara ketika keadaan memerlukan mereka melakukan perkara tersebut berdasarkan keputusan PRU akan datang yang amat genting bagi regim pemerintah.

Walaupun Umno cuba kelihatan berbeza dengan Perkasa tetapi bagi orang yang celik politik pasti mengetahui hakikat sebenarnya. Bayangkan mana mungkin kumpulan tanpa lindungan khas boleh mengepung majlis orang lain dengan melakukan provokasi bakar dan seumpamanya malah selepas itu mengugut tetapi tanpa tindakan polis regim pemerintah. Mereka mendapat perlindungan istimewa demi melaksanakan misi penting bagi pihak regim.

Sehubungan dengan itu rakyat khususnya rangkaian anak muda progresif seperti dalam Pakatan Rakyat harus dipersiapkan dengan kemungkinan tersebut.

sejarah membuktikan setiap kali tapak sokongan rejim terancam mereka akan kembali kepada garis perkauman tebal dan mencipta huru - hara. Ingat ketika regim terlepas menguasai Pilihanraya Kerajaan Tempatan mereka cipta huru hara dan haramkan pilihanraya tersebut.

6 comments:

 1. Anonymous11:07 AM

  Hang pa ni che gu Bard ke cikgu Bad(jahat)???

  ReplyDelete
 2. moga Negara kita dijauhkan dari perkara buruk yang mahu dicetuskan oleh mana-mana pihak demi nafsu kuasa politik mereka.

  Rakyat sudah matang dan tidak mudah termakan provokasi murahan ini.

  ReplyDelete
 3. wong lanang10:52 PM

  persoalannya.... rakyat macam mana yg boleh dan mampu menangani isu begini??? bandar? sub-bandar? luar bandar? melayu? cina? india?
  berapa persen rakyat yg masih mempercayai media talibarut???
  rakyat macam mana yg akan dikambing hitamkan???
  setakat mana kemampuan kita utk tidak sama2 melatah dan turut berperanan sebagai batu api???

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:01 PM

  Najib sial dan UMNO cilaka ni memang begitu perangainya bila dah kalah.

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:31 PM

  UMNO dah takda telur nak buat huru-hara...PKR jgak yang hebat...pemilihan sekarang ni jd bukti..

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:50 AM

  mohon tuan tidak memutar belitkan fakta 16 sept.

  ReplyDelete