Tuesday, December 08, 2009

Setuju, desakan Mahfuz...Arif patut letak jawatan !!

che'GuBard setuju dengan kenyataan Naib Presiden PAS, iaitu mendesak Ariff (menantu Nik Aziz) letak jawatan segera !!!

Kedegilan kamu akan akibatkan banyak lagi persepsi salah !!!!

Ariff letak jawatan sekarang.... tolonglah letih bagi orang yang melawan di bawah apabila semua usaha ditidakkan dengan persepsi yang salah.......

petikan Malaysia kini

Ariffahmi, letak jawatan segera: Mahfuz

kemaskini 7.55pm Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar mendesak menantu Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meletakkan jawatan segera sebagai ketua pegawai eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Menteri besar Kelantan sebagai pengerusi perbadanan itu harus mengarahkan Abdul Ariffahmi Ab Rahman berundur segera atau berhenti membuat keputusan yang boleh mengikat penggantinya dalam soal kewangan atau projek, kata Mahfuz lagi.

"Kedudukan Ariffahmi harus ditamatkan dengan serta-merta. PMBK, sebagai badan korporat, harus memelihara etika korporat.

"Menteri besar boleh membuat pilihan dengan membayarnya sebulan gaji dan mengarahkannya berhenti serta-merta.

"Beliau tidak harus memanjangkan lagi kontroversi ini," tambah wakil rakyat Pokok Sena di lobi Parlimen petang ini.

Mahfuz juga berkata Nik Abdul Aziz boleh meminta pandangan lembaga penasihat PMBK untuk meneruskan bayaran gaji kepada menantunya itu bagi tempoh tiga bulan tersebut - sehingga melepaskan jawatan 23 Mac tahun depan.

Abdul Ariffahmi mendapat kritikan apabila didakwa melengah-lengahkan peletakan jawatan tersebut dengan alasan harus memberikan notis tiga bulan dan juga menyelesaikan beberapa tugasan.

Jumaat lalu, Abdul Ariffahmi yang juga exco Pemuda PAS Kelantan berkata beliau akan menghantar notis peletakan jawatan pada 24 Disember ini, sebulan selepas mengumumkan untuk berbuat demikian pada 23 November lalu.

Beliau juga berkata tarikh peletakan jawatan dirancang sedemikian bagi membolehkan bapa mertuanya, sebagai menteri besar Kelantan, mencari penggantinya.

Seorang penulis blog Syed Azidi Syed Abdul Aziz, bekas pegawai perhubungan korporat PMBK yang bertembung dengannya secara terbuka, menyifatkan pengumuman itu sebagai "sandiwara Nik Abdul Aziz". [Baca berita penuh]

Malaysiakini gagal mendapatkan ulasan Abdul Ariffahmi berhubung kenyataan pemimpin kanan PAS itu.

Sementara itu, ahli jawatankuasa perhubungan Umno Kelantan, Mat Yusoff Abd Ghani berkata beliau bersetuju dengan desakan Mahfuz dengan alasan "terdapat sesuatu yang tidak kena" dalam PMBK.

"Kita setuju dengan desakan Mahfuz itu. Kenapa beliau (Abdul Ariffahmi) kena tangguh dan tidak segera meletakkan jawatan? Ini menggambarkan ada sesuatu yang tidak kena.

"Cuma kita tidak tahu apa perkara itu. Macam ada perkara yang tidak selesai," katanya, yang juga ADUN Nenggiri, ketika diminta mengulas kontroversi berlarutan perbadanan tersebut.

Dihubungi Malaysiakini hari ini, Mat Yusoff bagaimanapun tidak dapat menjelaskan lanjut "perkara yang tidak kena itu" dengan alasan beliau hanyalah "orang luar".

"Kita tidak ada maklumat lengkap. Lagi pun, mereka ini rahsia sangat. Hanya segelintir sahaja yang tahu apa sebenarnya berlaku," jelasnya.

Mengaitkan krisis panjang dalam PMBK itu dengan kelemahan kepimpinan Nik Abdul Aziz, Mat Yusoff berkata: "Kalau ketua pentadbirnya (Nik Aziz) ada masalah, semua yang lain juga akan ada masalah."

Mat Yusoff, yang membangkitkan kelemahan urus tadbir PMBK dalam DUN Kelantan sebelum ini, dituduh mendapat maklumat dalaman daripada Syed Azidi – yang dinafikan oleh penulis blog ini.

Ditanya berhubung tuduhan menerima maklumat itu, Mat Yusoff berkata: "Saya cakap berdasarkan buku. Semua fakta diakses daripada buku bajet."

Sementara itu, seorang lagi anggota badan perhubungan parti itu, Datuk Nozula Mat Diah berkata, cara menteri besar itu mengendalikan kes menantunya itu menunjukkan beliau tidak konsisten dalam sesuatu perkara.

2 comments:

 1. Anonymous5:21 PM

  Setuju.

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:39 AM

  Salam Bard,
  Setuju..
  Tapi cara Datuk Mafuz menghebah saranan beliau agak kurang baik apa salahnya terus melalui PAS kelantan.

  Shamsul Mersing.

  ReplyDelete