Saturday, December 26, 2009

Dua AMK NS ditahan kerana edar risalah Anwar

Ketua AMK Negeri Sembilan bersama rakannya Isma Ariffin pula ditahan semalam dengan dakwaan mengedar risalah tanpa permit, meminta Mahkamah Syariah mempercepatkan kes liwat yang didakwa oleh Mohd. Saiful Bukhari Azlan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Ketua AMK ...saudara Rebin Birham (kanan sekali)

Kedua-dua mereka ditahan di pekarangan Masjid Ampangan Seremban, Negeri Sembilan selepas solat Jumaat tadi.

Jumaat lalu, dua pemimpin kanan AMK ditahan polis atas kesalahan yang sama di pekarangan Masjid Negeri di Shah Alam.

“Mereka ditahan ketika mengedarkan risalah berkaitan dengan kes Datuk Seri Anwar dan mereka sedang diambil keterangan, kami dimaklumkan polis bahawa kemungkinan mereka akan dibebaskan hari ini,” kata ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Badrul Hisham Shaharin (che'GuBard), dari Negeri Sembilan ketika dihubungi.

Anwar, 62, yang juga penasihat KEADILAN membuat laporan di bawah kesalahan qazaf terhadap Saiful, 23, yang mendakwa bekas majikan itu telah meliwatnya Jun 2008.

Beliau dituduh meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008. Kesnya kini didengar di mahkamah sivil.

Ia mendesak kerajaan pusat membenarkan Mahkamah Syariah turut mendengar kes liwat terhadap Anwar, serentak dengan kes di mahkamah sivil.

Sebaik sahaja mengetahui mengenai berita tangkapan tersebut selepas solat Jumaat che'GuBard bersama Sani Md Shah (Timbalan Ketua AMK Rembau) bergegas ke balai. Setelah bertemu dengan pegawai polis berunding serta mendesak pembebasan maka Polis berjanji akan membebaskan yang ditahan hari ini juga (semalam).

Tangkapan ini membuktikan bahawa ketakutan regim Bn apabila ada usaha untuk menyebarkan risalah menerangkan kebenaran khususnya dalam kes Anwar Ibrahim.

Berita pembebasan 2 AMK sekitar jam 7.10 petang diketahui apabila che'GuBard dan teman - teman dalam perjalanan ke Bukit Gantang untuk menghadiri ceramah anjuran AMK Bukit Gantang.

1 comment:

  1. siapa kita10:09 PM

    Salam,

    Buat kerana ALLAH,
    www.nuruliman.com.my

    ReplyDelete