Thursday, August 02, 2007

Kecewa dengan keputusan tidak konsisten ABDULLAH

Baru semalam saya mengulas dan menyatakan sokongan terhadap arahan Perdana Menteri melarang Menteri dari memegang jawatan dalam badan sukan (berdasarkan Bernama). Ia mungkin satu revolusi kecil dalam dunia sukan tanahair, tetapi hari ini saya amat kecewa apabila selepas mesyuarat Kabinet Abdullah gagal mempertahan keputusanya.
Petikan Utusan Malaysia hari ini ;

PM larang menteri, timbalan menteri teraju persatuan sukan

Oleh Mohd. Taufek Razak

PUTRAJAYA 1 Ogos – Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengeluarkan arahan melarang menteri, timbalan menteri dan setiausaha Parlimen memegang sebarang jawatan dalam persatuan sukan di peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, larangan itu yang tidak melibatkan Menteri Besar serta Ketua Menteri dibuat oleh Perdana Menteri pada mesyuarat Kabinet hari ini dan ia berkuat kuasa serta-merta.

Menurutnya, arahan itu dibuat Abdullah kerana mahu barisan Kabinet memberikan sepenuh perhatian kepada tugas di kementerian masing-masing.

‘‘Keputusan ini dibuat Perdana Menteri selepas berbincang dengan menteri Kabinet. Bagaimanapun menteri, timbalan menteri dan setiausaha Parlimen masih dibenarkan memegang jawatan bukan eksekutif seperti penasihat atau penaung kepada persatuan sukan yang mereka sertai,” katanya.

Azalina berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat pasca-Kabinet kementeriannya di sini, hari ini.

Antara menteri yang menjawat jawatan dalam persatuan sukan ialah Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Chan Kong Choy sebagai Presiden Persatuan Pingpong Malaysia dan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr. Fong Chan Onn (Presiden Persekutuan Amatur Bina Badan Malaysia) manakala Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Datuk Anifah Aman ialah Naib Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia.

Menurut Azalina lagi, ketiadaan menteri, timbalan menteri atau setiausaha Parlimen dalam persatuan sukan tidak semestinya akan menjejaskan kemantapan persatuan sukan seperti yang telah dibuktikan dalam skuasy, badminton dan tenpin boling.
------------------------------------------------------
Perkembangan ini membawa amat mengecewakan dan anti klimaks. Ia tidak membawa erti apa-apa. Badan sukan akan terus menjadi bahan politik. Keduanya ialah perkembangan ini membuktikan betapa tidak konsistenya PM dalam membuat keputusan dan gagal mempertahankan keputusannya.

No comments:

Post a Comment