Monday, January 18, 2016

Populariti Azmin hanya 11% dikalangan pengundi Selangor - Kajian IDE

24 Disember lepas dalam blog ini cheGuBard menulis mengenai betapa Selangor harus malu dengan P.Pinang kerana billboard Kempen Anwar lebih dahulu naik di P.Pinang dari di Selangor. Klik sini untuk baca lanjut.

Dalam tulisan lepas saya sebut bagaimana cadangan saya mengenai billboard gergasi (unipole) depan penjara Sungai Buloh dibakul sampahkan. Betapa PKR itu sendiri terlepas peluang hebat apabila Obama turun mendarat dikawasan Selangor tetapi dilepaskan peluang ini begitu saja, jika turun saja pesawat Obama melihat Billboard kempen Anwar sepanjang jalan pasti tajuk Anwar disebut di depan umum oleh Obama dan ia bakal menjadi tekanan kuat kepada regim.

isu yang muncul ialah duit dan akan dituduh salah guna kuasa

Apapun akhirnya dua minggu selepas artikel itu ditulis, Ahli Parlimen Selayang menyambutnya dengan menaikkan billboard kempen Anwar berdekatan Hospital Selayang. Namun malangnya beberapa hari selepas itu Billboard itu hilang dengan potongan bersih. Kalau nak buat begitu pasti perlukan kren bukan boleh main rosak dan lari. Siapa yang buat ? Kawasan ramai lalu lalang ia perlu dilabel pihak berwajib baru selamat kerja nak buka billboard besar Anwar itu.

Baru 11.30 malam tadi dinaikkan satu lagi billboard besar Anwar dan kali ini pula di Saujana Impian, Kajang. Adakah perkara yang sama akan berlaku terhadap billboard Anwar ini juga ? 


Apa pun tahniah kepada team yang terlibat naikkan Billboard Anwar ini di Kajang dan di Selayang sebelumnya. Usaha ini kena berterusan. ADUN lain juga jangan sombong dan melihat perkara ini tidak penting.

Ingat tak pasal sebuah institut (IDE) yang saya sebut dibayar gunakan wang rakyat Selangor untuk membuat kajian kononya mengenai persepsi rakyat Selangor mengenai politik. Kajian ini tanpa berselindung sengaja membangkitkan persoalan seperti DSAI harus bersara dari politik kerana telah dipenjara dan faktor kesihatan, PKR didominasi keluarga Anwar, Anwar harus menyerahkan kuasa kepada pemimpin lebih muda segera,sumbangan DSAI tidak diketahui ganerasi kini dan perbagai soalan pelik termasuk membunuh sahabat politik dari parti Amanah. Tujuanya mudah secara tanpa sedar Anwar sedang dibunuh politiknya dengan lengkap.

Dengan bajet yang besar (data belanjawan Selangor 2016 IDE mendapat RM5juta) maka 1500 orang  dari perbagai sektor masyarakat brjaya dijadikan sampel, namun badan yang duduk dibawah dagu Menteri Besar ini terpaksa mengakui rumusan faktor porla pengundian rakyat Selangor dipengaruhi oleh hampir 65 % akan mengundi kerana kelemahan dan kepincangan Barisan Nasional, 45 % akan mengundi kerana faktor kezaliman terhadap Anwar Ibrahim dan ketokohanya dan hanya 11% akan mengundi kerana faktor Menteri Besarnya.

Walaupun berjuta digunakan untuk menaikkan imej Menteri Besar malangnya imej populariti Menteri Besar termengah - mengah hanya bermain pada angka 11%. Ingat ketika tahun pertama dan Kedua Khalid Ibrahim menjadi Menteri Besar popularitinya bermain pada angka 60% tahun pertama dan kedua dan berikutnya turun sedikit. Ini fonomena biasa mana -mana ahli politik tahun pertama pasti tinggi dan tahun berikutnya akan turun sedikit. Malangnya Azmin memulakan tahun pertama pemerintahanya dengan hanya 11% popularitinya sahaja.

Yakin antara sebab populariti yang sangat teruk antara sebabnya ialah kerana bersungguh mempertahankan hubungan dgn Pas dan mengkianati gabungan politik baru Pakatan Harapan dan usaha berlebihan berbentuk gimik semata - mata seperti panjang lori sampah, spray racun serangga dalam bas sekolah dan seumpamanya sehingga menyebabkan pengundi menyampah.

Maklumat ini tidak dibentangkan kepada media dan umum tetapi pimpinan kanan parti mengetahui maklumat tepat kajian ini. Kepada wakil rakyat khususnya PKR Selangor walaupun perbagai cara Azmin dan kuncunya lakukan untuk menutup populariti Anwar tetapi pengaruh Anwartetap besar dikalangan pengundi Selangor.

Hujung sekali nak rakam terjumpa sepupu lama tak bertemu... dia menceritakan hadir majlis kahwin kenalanya yang rupanya anak kepada Rahim Ghouse baru ini .... dia menceritakan di mana majlis bertukar emosi bila pengantin sendiri dalam ucapannya kepada yang hadir imbau pengalaman nya bersama Uncle Anwar... pengantin sebut dia bahagia dan bersyukur cuma tak boleh selindung sedih kerana insan yang keluarga mereka kenali dan dia sendiri kenal sejak kecil terpenjara terinaya....

Berbeza dgn Majlis kawin anak MB... mereka jemput Mahazalim dan MB berucap puja puji Mahazalim dan pemimpin - pemimpin Umno yg hadir termasuk Muhiyuddin tanpa sepatah mlm kenduri mewah itu disebut nama Anwar Ibrahim.

jemput juga membaca 13 Disember serlahkan wajah sebenar Azmin (anak angkat Mahathir),klik sini

3 comments:

 1. Anonymous10:04 PM

  Patut kau je jadi mb ..kau pun lulusan srp ..kenalah tido atas jalan banyak kali lagi cikgu ..

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:39 PM

  komen ni kalau tengok dari komen twitter sah style ipar Azmin adik beradik Shamsidar Taharin... kah kah kah...

  maknanya CB berkesan sampai keluarga Taharin pun baca dan komen blog dia...

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:57 AM

  jo taharin ni bakal kuasai PKNS...

  ReplyDelete