Wednesday, January 20, 2016

Laporan 'SAMM Ziarah Marikh'

Kerajaan umum aktiviti melombong bauksit digantung selama 3 bulan. Tapi, realitinya aktiviti ini terus berjalan. Jentolak terus beroperasi. Lori-lori pula menggunakan jalan kampung untuk mengangkut keluar bauksit ke tempat simpanan. Pengumuman penggantungan operasi tidak akan bermakna jika pihak berkuasa tidak memantau aktiviti di kawasan perlombongan.

Posted by Media Marhein Online on Saturday, January 16, 2016

Berikut ialah cacatan mengenai lawatan ke Bukit Goh, Bukit Sagu (Pahang) iaitu kawasan utama perlombongan bauksit. 

 1. Pencemaran kesan Bauksit ni isu besar. Negara seperti di Indonesia, Guinea, Ghana, Guiyana , Republik Dominican dan Brazil telah mengharamkan perlombongan bauksit dan menghntikan penghantaran bahan mentah (tanah merah) ke China. Sebelum ini Indonesia merupakan penyumbang lebih 70% bahan mentah ke China yang menjadi antara pemain utama dunia Industri ini. Ketika Indonesia bertindak untuk menjaga alam dan warganya serta mendesak ke arah mewujudkan kilang pemprosesan dalam Indonesia sendiri tiba - tiba Malaysia membuka ruang kapitalis tamak merogol bumi dan memunggah bauksit (tanah merah) ke China. Jelas otak penguasa malaysia jauh terkebelakang dari Indonesia.

2. Kerajaan umum 15 Januari sebagai moratorium 3 bln hanya utk reda kemarahan dan tipu rakyat. Tindakan ini bukti selama ini bantahan rakyat ada asas. Mana mungkin kesan teruk dari aspek (sains) alam sekitar, kesihatan dan sosial masyarakat boleh diperbaiki hanya dalam masa 90 hari.
3. Kes bauksit ini juga bukti tahap pemikiran pengampu dari penjawat awam, ahli akedemik dan pengamal media. Sebelum ini semua kata 'ok'....ikan mati ok..laut merah ok.. rakyat bantah itu hanya tipu tetapi bila Kerajaan Pusat umum tangguh semua ubah nada ini namanya pembodohan tersusun. Tiba - tiba Menteri boleh umum jangan minum air sungai dan makan ikan dari sungai yang terjejas. Termasuk Menteri Besar Pahang terus bangkit isu lombong haram

3. 15 Januari SAMM Kebangsaan telah ke Pahang bergabung bersama SAMM Kuantan untuk satu misi yang kami namakan "Ziarah marikh' SAMM kebangsaan. 

Kita temui :

- Kesan pencemaran (debu merah) yang sangat dasyat, dari atas jalan, ke pusuk sawit, dari dinding bangunan ke air sungai bawa ke laut. Maka untuk bersih kesan perlombongan dalam masa 3 bulan ialah mustahil. Bukan sahaja kesan debu merah tetapi ingat kesan perlombongan bauksit tak terkawal ini beri kesan kepada kesihatan, alam sekitar dan sosio masyarakat juga.

- dalam program 'Ziarah marikh' ini kami kesan kegiatan tidak dihentikan juga. Arahan kerajaan ialah henti kerja 'mengorek tanah merah sahaja. 

Arahan kerajaan cuma henti korek sahaja tetapi tanah merah yang sudah di korek tertimbun di kawasan perlombongan boleh dialihkan ke kawasan yang diistihar 'stock pile'. Ini keputusan bodoh. Tanah bertimbun di kawasan perlombongan tidak akan berkurang kerana mereka tetap curi - curi mengorek dan menimbun tanah juga.

Now apa berlaku mereka curi2 korek dan timbun seolah ia stok tanah lama dan lori mula berjalan cuma tak selaju dan sebanyak dulu. Kini lori perlahan, bersopan sambil 'hon' dan lambai kepada penguat kuasa. Pergerakan jentera besar jelas dlm kawasan perlombongan dengan perlindungan 'tonto'. Itu belum ambil kira lori yang menggunakan jalan tikus lagi.

- melalui wakil rakyat (Barisan Nasional) kononya nak redakan kemarahan rakyat. Mereka telah mengumpulkan operator lombong untuk dikutip duit konon untuk tujuan pampasan bagi rumah dan kedai yang terjejas. Namun menurut dua pemilik kedai di laluan utama lori Bauksit menyatakan cuma dapat sebulan dan kemudian diam sahaja.

- Berkenaan pemilik tanah pula , memang ada pemilik ladang yang sukarela beri tanah mereka untuk dibuat lombong tapi ada yg tersepit dan terpaksa bagi. 

Contohnya bila kiri dan kanan tanah kebun merela dah di korek maka kebun mereka turut terjejas maka mereka terpaksa bg juga utk dilombong. Jika tidak kebuh mereka yang sudah 'tergantung' kerana keliling dikorek akan mati pokoknya malah laluan mengeluarkan hasil ladang juga hampir tidak ada.

Namun ada juga yg tertipu iaitu dengan dijanji wang berjuta. Tanpa sebarang dokumentasi mereka terpedaya beri kebun mereka dimasuki jentera berat selepas dpt RM50,000 deposit. Bukan sahaja pokok sawit musnah tetapi jentera berat turut membuang 'top soil' sedalam hampir 7 kaki untuk memulakan kerja pengambilan tanah merah yang mengandungi Bauksit. Namun apabila mula melombong ada antaranya kurang bernasib baik kerana kononya kebun mereka kandungan tanah merahnya mengandungi tidak berkualiti maka kerja melonbong dihentikan. Mereka ini ditinggalkan begitu sahaja dan orang tengah elak ambil tanggungjawab. Kelompok tertipu ini juga ramai dan sumber pendapatan hilang kerana ladang yang musnah yang ada ditangan cuma deposit yang rata - rata tak sampai pun RM100,000.  Kawasan perlombongan ini ialah kawasan Felda, maka timbul apa peranan FELDA atau FELDA juga menjadi sebahagian dari operasi penipuan ini ?

- penduduk setempat berdekatan kawasan  perlombongan jujurnya dari pemerhatian kami tak berapa kisah kesan saintifik terhadap alam sekitar dan kesihatan. Paling paling pun mereka bising pasal habuk dan debu merah. Yang mereka bisingkan ialah pasal kehadiran lori yang secara tiba - tiba setahun ini sangat banyak. Lori ini pula ketika rehat diletakkan 'ikut suka' termasuk mengganggu laluan masuk ke rumah penduduk dan kebanyakan jalan raya dari Bukit Sagu dan Bukit Goh bertukar menjadi trek lumba oleh lori yang mengejar trip. Tindakan membakar lori ialah protes kedegilan dan gangguan hidup kerana lori yg banyak tiba -tiba dan bukan kerana aktiviti perlombongan tersebut.

- Rakyat di sini keliru amat sedikit yang risau akan kesan terhadap kesihatan dan alam sekitar. Malah kemarahan kerana Kerajaan Negeri (Bn) gagal mengawal perlombongan amat rendah suhunya. Namun kemarahan wujud apabila ramai mempertikaikan peranan Istana kerana papantanda kuning tercatat nama Sultan dan Kerabat dipacak di hampir semua tapak perlombongan.
- lawatan kami menemukan banyak papan tanda menunjukan projek milik keluarga di raja..termasum milik sultan siap warna kuning. Maka menjadi persoalan adakah ia benar milik istana atau tidak ? Jika benar apakah istana tak prihatin hanya pentingkan untung dan tak hairanlah kerajaan Bn gentar untuk bentangkan senarai pelombong seperti didesak ramai.
- jelas pelombong raih keuntungan sangat banyak dan dalam keadaan mereka rosakkan prsekitaran. Tetapi kenapa bila operasi konya dihentikan,  duit rakyat digunakan untuk operasi pembersihan seperti cuci jalan sepatut pelombong termasuk istana yg dikatakan pemilik projek kena keluarlah wang untuk pembersihan. Kenyataan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang kononya meyerang Fuziah Salleh dalam isu pelombong harus bayar kos pembersihan telah memusingkan cerita dengan jelas cuba bodohkan rakyat. Rahman Dahlan berkata susah nak kesan pelombong haram untuk tuntut bayaran. Jawapanya pelombong haram mungkin sukar walaupun tahu kamu yang tak mahu cari tetapi bagaimana dengan pelombong yang siap pacak papan tanda kuning , kenapa tidak buat tuntutan ke atas mereka ?

- Kami juga ziarah beberapa keluarga mangsa kemalangan jalanraya yang jalan raya dikawasan tersebut menjadi 'trek lumba' lori. Antaranya kami bertemu suami seorang guru yang mati dalam kemalangan di mana tayar lori yang datang dari arah bertentangan tiba - tiba terkeluar tercampak ke keretanya.

Setakat ini polis tidak lagi selesaikan kes hampir sebulan ini dan pihak pelombong atau pemilik lori tidak tampil pun bukan kata untuk pampasan tetapi maaf pun tidak ada.
Dalam pertemuan tersebut kami menghubungi peguam Sdr. Haijan dari firma guaman Gorbind Sigh. Mereka setuju membantu keluarga ini mendapat keadilan.
Kerana itu rakyat harus sedar, pihak kerajaan mungkin boleh buat aksi depan media seperti mencuci jalan tetapi bagaimana dgn nyawa hilang dan ramai yang cedera lagi kerana perlombongan yang kerajaan gagal berperanan.

Dalam pertemuan itu juga kami bertemu dan berhubung dgn gabungan NGO membela rakyat dalam isu perlombaongan bauksit yang menamakan diri mereka GERAM dan kami bersetuju menyusun beberapa program bersama khususnya jalan kaki Kuantan ke Parlimen yang akan diumumkan dlm masa terdekat.

 
Rumusan :

1. Rakyat perlu mendesak felda tampil perjelas kegagalan dan peranan kerana ia kawasan Felda. Apakah Felda juga mempunyai peranan atau keuntungan dari kegiatan ini lantas mendiamkan peneroka terpedaya.

2. Kerajaan harus umum anggaran kos operasi segera dan kemudian kos sebenar harus dituntut semua belanja operasi pembersihan  dari yang terlibat dalam perlombongan ini. Kos operasi juga seharusnya termasuk tuntutan lebih masa pegawai perbagai agensi yang terlibat.

3. Semua mangsa termasuk mati dan cedera kerana kemalangan lori bauksit, mati di kawasan lombong bauksit tampil membuat tuntutan termasuk mangsa penipuan. Kerajaan harus tegas dalam pembelaan.

4. Kerajaan segera senaraikan semua perloambong terlibat dan umumkan

5. Hentikan sepenuhnya dan haramkan eksport tanah merah keluar dan kerajaan harus main peranan pro aktif bina industri proses bauksit dan industri hiliran ambil contoh Australia dan lain lain negara maju.

6. Kerajaan harus akui lemah dan meminta maaf kepada rakyat. Bukan sahaja gagal mengawal aktiviti perlombongan malah kena ingat Malaysia punya undang - undang dimana menghalang tanah merah dari keluar dari negeri mahupun negara tetapi tanah merah ini diistihar Bauksit maka dibolehkan malangnya Bauksit ini tidak ada peruntukan undang - undang lagi untuk mencukainya maka kerajaan hilang berjuta pendapatan tetapi yang dapat hanya bala kemusnahan kepada rakyat dan alam sekitar.

Sekian.

tulisan : che'GuBard, SAMM


 antara papan tanda tapak perlombongan yang dijumpai3 comments:

 1. Anonymous12:34 PM

  dari zaman shamsul katik sampai la ni nik nazmi dan afif yg tak sudah berkonflik.. aku tetap cakap cikgu bad ni kalau jadi ketua amk pasti keadaan berbeza cuma politik ni bad ni tak leh survive sebab dia keras sgt cuma dalam gerakan muda kalau dia diberi ruang dia antara yang terbaik Malaysia ada...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:53 PM

   Chegubard terbaik ??? Kau ni sengal ke bangang ..puiiiiii

   Delete
 2. Anonymous12:54 AM

  tahniah SAMM....

  ReplyDelete