Monday, December 02, 2013

Pulau tergadai kerana rasuah dan intipan asing, regim masih berdiam ?

Kenyataan Media
26 November 2013

Pulau Tergadai Kerana Rasuah dan Hasil Intipan, SPRM dan PDRM Masih Berdiam?

SAMM sejak minggu lalu telah mendesak supaya pihak polis membuka siasatan ke atas keseluruhan pejabat AG di atas dakwaan wujud dua ejen CIA. Laporan polis juga dibuat di setiap negeri di seluruh negara bagi menggambarkan betapa seriusnya dakwaan Tun Mahathir yang dimuat dalam akuan bersumpah bekas Ketua Siasatan Jenayah PDRM, Mat Zain Ibrahim.

Selesai laporan polis oleh SAMM bersama aksi desakan anak muda di hadapan IPD Dang Wangi Ahad lalu, kini satu lagi pendedahan terbongkar yang juga melibatkan Peguam Negara (AG) Tan Sri Abdul Gani Patail. Mat Zain dalam akuan bersumpah yang sama mendedahkan Gani Patail telah dengan sengaja menyebabkan kekalahan kes Pulau Batu Puteh kepada Singapura ketika prosiding di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

Menurut beliau lagi, berlaku transaksi pindahan wang dalam amaun yang besar ke dalam sebuah akaun di Hong Kong, di atas terlepasnya Pulau Batu Putih kepada negara Singapura. Ini menggambarkan Pulau Batu Putih sebenarnya telah dijual. SAMM juga tidak menolak kemungkinan, hasil intipan ejen CIA yang dikatakan berpengkalan di pejabat AG turut membantu lolosnya Pulau Batu Putih.

Langkah SAMM mendesak dengan laporan polis sebelum ini adalah bertepatan. Apakah pihak polis masih lagi berdiam diri kerana kes ini berprofile tinggi? Apakah SPRM hanya menunggu arahan pihak tertentu untuk bertindak? Apa lagi yang boleh diharapkan?

Perlu diingat, setelah gagal mendapatkan Pulau Batu Putih dalam pertembungan tahun 2007, Gani Patail tetap kekal sebagai AG dan tidak bertanggungjawab atas kekalahan tersebut. Malah menjadi persoalan lebih penting - Mengapa tiada rayuan dibuat kepada ICJ dalam kes Pulau Batu Putih setelah lebih enam tahun berlalu? Tiada juga sebarang perkembangan mengenainya. Ini jelas membangkit keraguan munahsabah betapa pejabat AG punyai agenda tersendiri.

Justeru itu, SAMM akan menggerakkan satu usaha penting untuk mengembalikan Pulau Batu Putih ke tanahair asalnya melalui SAMM Johor. Beberapa gerakan sedang disusun oleh SAMM Johor dan akan mula bertindak menuntut semula Pulau Batu Putih dalam masa terhampir.

SAMM sekali lagi menegaskan, Gani Patail harus disiasat dan dibicarakan segera atau dakwa Tun Mahathir atas tuduhan menipu dan mengelirukan. Inilah pengkhianat negara yang sebenar, pengkhianat negara ini tidak harus dibiarkan menduduki kerusi teratas dalam sistem perundangan negara, malah perlu dihukum mati jika bersalah.

2 comments:

  1. Anonymous4:39 PM

    HANYA RUGI MASA SAJA.PARTI PEMBANGKANG SERTA RAKYAT SEPATUTNYA KENA BUAT MACAM THAILAND.BARU LAH AKAN SELESAI BANYAK PERKARA.KALAU TIDAK MEREKA AKAN TETAP MENGKHIANAT RAKYAT SERTA NEGARA

    ReplyDelete
  2. Anonymous3:46 PM

    KERAJAAN RAKYAT HARUS BANGKIT MACAM RAKYAT THAILAND. IA TIDAK KIRA SAMA ADA HARI INI ESUK SEMALAM ATAU BILA BILA MASA.KETUA KETUA PEMBANGKANG HARUS BERANI MACAM KETUA PEMBANGKANG THAILAND.HARUS UMUM PADA RAKYAT AGAR KELUAR BERRAMAI RAMAI DAN SETERUSNYA MENAWAN JABATAN JABATAN KERAJAAN. DEMOTRASI JALAN SUDAH MULA LAPUK DITELAN ZAMAN .CARA YANG THAILAND TUNJUKAN ADALAH TERBAIK .MENGAJAK KAKITANGAN KERAJAAN YANG BERKERJA HARUS BERSAMA JADI DI SINI LAH KEJAYAAN KERAJAAN RAKYAT THAILAND.SEBAB MALAYSIA PUN SUDAH SAMPAI TAHAP ITU.BEZA ISU NYA SIMPLE THAILAND YINGLUK INGIN MEMBAWA ABANG NYA BALIK KE THAILAND SAJA ITU ISUNYA.MANAKALA MALAYSIA ISU PKFZ GAGAL DIATASI ,ALTANTUYA GAGAL,BATU PUTIH GAGAL,KAPAL SELAM GAGAL,IC GAGAL JADI APA MAU LAGI KALAU BETUL BETUL PEMBANGKANG INI PEJUANG LAKUKAN DAN KALAU UNTUK MEMBUNCHIT KAN PERUT MACAM PIHAK YANG MELAKUKAN KEZALIMAN JUGA BAIK BERUNDUR.INILAH MASALAH PAS. MEREKA CUKUP PANDAI KATA NABI PERGI BERPERANG HINGGA PATAH GIGI TAPI MEREKA SENDIRI TAK PERNAH NAK PERGI BERPERANG..BRAPA RAMAI AHLI PAS YANG PERGI BERPERANG DALAM ERTI KATA DISYIRIA BUAT MASA INI MEMERLUKAN TERUTAMANYA PERINGKAT TERTINGGI PAS SAPERTI MAT SABU, MAHFUZ,NIZAR DAN KHALID SAMAD YANG KONONNYA CUKUP GAH.HARAPAN KAMI SEBAGAI RAKYAT YANG MENDOKONG.JANGAN JADI KUTU CARI MAKAN SUDAH LAH .YA ..DULU KATA ORANG SANA SINI SAPU.BELUM APA APA LAGI AWAK DAH SAPU GAJI NAIM GILA GILA.NAK HPUSKAN CUKAI PINTU PUN TAK BOLEH.KALAU HASIL DAH BERBILION BILION HAPUSKAN LAH CUKAI PINTU UNTUK SETAHUN DUA NI.APA SALAH NYA.JADI UNTUK MENDAPAT PENGALAMAN HARUS LAH BERAMAI RAMAI TERMASUK KETUA PEMBANGKANG PERGI KETHAILAND UNTUK MEMPELAJARI ILMU MENJATUKAN KERAJAAN INI.SEBAB MEREKA BERJAYA TAKSIN BUNGKUS.DAN YINGLUK NI PUN AKAN BUNGKUS

    ReplyDelete