Friday, June 28, 2013

SAMM desak gugur tuduhan ke atas Azhar Achil

Kenyataan Media
28 Jun 2013

SAMM desak gugur tuduhan ke atas Azhar Achil

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dengan ini mendesak regim minoriti Umno / Bn agar menggugurkan pendakwaan ke atas Azhar Achil.

Azhar Achil salah seorang Penyelaras SAMM telah dihadapkan pada 27 Jun 2013 ke Mahkamah Sesyen Klang hari ini atas pertuduhan menganjurkan perhimpunan haram di Sabak Bernam dekat Klang minggu lepas. Tertuduh didakwa menganjurkan perhimpunan jelajah #suararakyat505 dengan tidak memberikan notis kepada Ketua Polis Daerah dalam tempoh 10 hari sebelum program itu diadakan.

Azhar didakwa melakukan kesalahan itu di Dataran Tembak 10, Sungai Besar, Sabak Bernam, pada pukul 9 malam, 18 Jun lepas serta didakwa mengikut Seksyen 9 (1) Akta Perhimpunan Aman 2012.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum mengikut Seksyen 9 (5) Akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM15,000.

Tuduhan ini merupakan tuduhan terpilih dan atas tekanan politik semata - mata. Banyak program terbuka berkepentingan politik Bn bukan saja gagal memenuhi syarat akta diatas tetapi mendapat sokongan agensi kerajaan.

Program tersebut telah berlangsung aman, bersih dan langsung tidak ada kejadian tidak diingini, malah turut dihadiri oleh orang - orang Umno setempat yang dikenali. Maka ini menjadikan pendakwaan semakin tidak relevan.

Jika kerajaan ini demokratik maka ia harus sedar semua ini berlaku kerana kepincangan dan penipuan SPR dalam pilihanraya. Ini diakui sendiri oleh SPR dengan dakwat yang tidak kekal dan pengakuan membazirkan RM7.1 juta hanya untuk pewarna makanan bagi mencalit jari. Namun mungkin benar telahan rakyat regim minoriti ini tidak ada cara lain dari terus berkuasa selain dari terus membela SPR yang jelas menipu.

Azhar ketika dalam Mahkamah mengaku tidak bersalah tanpa diwakili peguam dibenarkan diikat jamin dengan nilai RM4,000. Kes ini akan disebut semula pada 20 Julai 2013.

Bermula dengan pendakwaan che'GuBard di Mahkamah Petaling Jaya 4 Jun lepas, SAMM menjangkakan lebih ramai komrad SAMM akan didakwa berikutan penglibatan aktif SAMM dalam mobilisasi rakyat bagi isu penipuan PRU ke 13 ini.

Untuk itu SAMM memohon jasa baik orang ramai bagi sama menyumbang bagi mengumpulkan dana bagi tujuan proses mahkamah seperti ikat jamin dan sebagainya. Sumbangan orang ramai boleh dibuat terus akaun Solidariti Anak Muda (akaun maybank 555041113224).

SAMM berjanji akan terus menyusun massa rakyat khususnya anak muda dan terus berjuang memperkasakan rakyat ke arah pembebasan tanahair ini.


Norazizi AzizPengarah Seketeriat Solidariti Anak Muda Malaysia

No comments:

Post a Comment