Friday, June 28, 2013

Jerubu Malaysia dan Singapura siapa lebih utamakan rakyat ?

Kenyataan Media
28 Jun 2013


JERUBU MASALAH BERULANG ; REGIM BN TIDAK PERNAH SERIUS MENYELESAIKANYA.

Jerubu sudah tidak asing lagi bagi kebanyakan rakyat. Ia seolah satu acara bermusim yang berulang beberapa tahun sekali. Kini jerubu bagi musim ini kian reda dan yakinlah beberapa tahun lagi ia akan datang dan mungkin lebih teruk lagi.

Namun sejauh mana seriusnya regim menyelesaikan perkara ini ? Sebelum ini keadaan lebih parah regim pernah satu ketika dahulu menangani jerubu dengan cara menyurukkan bacaan indeks kesihatan udara (API)  kononya tidak mahu rakyat panik dan pelancong lari. 

Apa punca jerubu, ramai termasuk media dan regim sendiri menuding jari ke negara tetangga. Namun tahu masalah ini mahu datang lagi kenapa tidak ada tindakan konkrit ? Jawapanya pembakaran hutan di negara tetangga mungkin ada kepentingan pemodal besar kroni kait rapat regim penguasa.

Jawapan klise nya ialah kejadian pembakaran hutan berlaku bukan di Malaysia lantas Malaysia tidak boleh bertindak. Alangkah lemahnya jawapan ini. Rakyat seharusnya jangan lupa kesungguhan regim menggunakan segala rangkaian melobi projek besar di luar negara bagi membolehkan korporat Malaysia mendapat laba besar dan rakyat hanya dipaksa berbangga kerana projek itu nanti akan mengibarkan jalur Gemilang kebanggan negara.

Lihat sahaja dua respon pemerintah di dua buah negara dalam kejadian jerubu terbaru. Singapura mengecam Indonesia kerana masalah jerubu dan menghantar perwakilan ke sana. Perdana Menteri Singapura pula secara tegas menyatakan bahawa negara tersebut akan mengambil tindakan keras terhadap syarikat negara atau mana-mana entiti yang dikaitkan dengan Singapura yang terlibat dalam pembakaran terbuka di Indonesia.

Sebaliknya Malaysia hanya bermain lemah di gelanggang sendiri, menawarkan Indonesia pembenihan awan dan sebagainya. Dalam isu tindakan terhadap syarikat Malaysia regim minoriti longlai dengan mengatakan kejadian di Indonesia dan Malaysia tak ada peruntukan undang - undang untuk dakwa.

Ketika manusia sudah melancarkan penerokaan planet marikh ketika Malaysia boleh membuat terowong air canggih melintasi banjaran dari Pahang ke Selangor tidakkah mampu mengundang senyum jika regim ini mengatakan tidak mampu berbuat apa ? Apa Menteri berkenaan buat di persidangan dunia melibatkan isu alam sekitar seumpanya ? Adakah leka menggunakan segala peruntukan berjalan sempena persidangan sahaja ?

Persoalanya ialah kesungguhan politik. Regim ini tidak ada kesungguhan politik. Sepatutnya masalah ini sudah banyak kali berulang tetapi adakah pindaan undang - undang berkenaan perkara ini dibentangkan di parlimen ? Lebih sedih terbaru ketika ahli parlimen PR membawa usul berkenaan ke parlimen Speaker boleh menolak konon kerana ia berlaku dari negara jiran bukan bidang kuasa parlimen ..... Inilah speaker terbodoh dalam abad ini, jika ini dijadikan sandaran maksudnya parlimen tidak harus bersidang mengutuk Israel atau perang mana - mana negara kerana bukan di negara ini.

Rakyat bosan dengan setiap kali jerubu orang politik ambil kesempatan edar topeng muka murah dengan wajah dan logo politik mereka. Rakyat mahukan penyelasaian serius dan tuntas.

Berhenti menjaga kepentingan korporat dan memangsakan rakyat !

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

1 comment:

  1. Anonymous3:52 AM

    okla tawarkan pembenihan awan hujan . jerebu bende da jadi kene bertindak dulu then suruh tegas indonesia sign pemuafakatan jerebu yg x disign dulu tu

    ReplyDelete