Tuesday, November 27, 2012

Dengar Ceramah Anwar Ibrahim pun kena pecat.. Takutnya UMNO


Apa yang tersirat dari berita seorang Guru dipecat kerana mendengar ceramah Pakatan Rakyat yang disampaikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah ketakutan UMNO dalam menghadapi kebangkitan rakyat kini memuncak.

Ini kerana sebelum ini Guru-guru yang didapati terlibat menyokong Pakatan Rakyat hanya menghadapi tindakan ditukarkan Sekolah mereka mengajar dan mereka biasanya ditukarkan ke kawasan pendalaman.

Namun begitu dari apa yang diperhatikan Guru-guru yang biasanya dijadikan mangsa oleh Kerajaan UMNO/BN hanyalah terdiri dari mereka yang menyokong Pakatan Rakyat sebagai penyokong biasa dan ditukarkan mereka ketempat lain tidak mendatangkan kesan buat UMNO/BN.

Berbeza dengan Guru-guru yang punya pengaruh dan mampu untuk mempengaruhi dan punya jawatan dalam mana-mana parti komponen Pakatan Rakyat.

Kerajaan UMNO/BN biasanya berfikir berkali-kali untuk mengambil tindakan menukarkan mereka ke kawasan lain, bimbang Guru-guru yang ditukarkan itu akan menghidupkan pula Cawangan bagi tempat yang ditukarkan mereka itu..

Jadi buat Guru-guru itu.. sokong biar jelas dan terang..

Kat tempat aku ni ada ramai Cikgu-cikgu macam tu.. sampai kadang-kadang aku rasa macam kat Sekolah bila bersembang dengan orang-orang ni.. habis dah semuanya Cikgu.. kot mana pun aku kena panggil depa Cikgu jugak...

Berita berkaitan..

LABUAN: Kerana menghadiri ceramah Pakatan Rakyat, seorang kakitangan sementara Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Qatrun Nada Latfi, yang bertugas sebagai guru sementara di Labuan telah menerima notis pemecatan sebulan.

Beliau menghadiri ceramah Pakatan Rakyat yang disampaikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 15 September 2012.

Qatrun Nada telah disiasat dan menerima notis pemecatan yang akan berkuatkusa pada 1 Disember ini.

Walau bagaimanapun, notis yang diterima beliau pada 24 Oktober itu tidak menyatakan sebab-sebab pemecatan secara terperinci.

Sebelum pemecatan tersebut, Qatrun Nada menerima panggilan daripada individu yang memperkenalkan diri sebagai orang kuat UMNO Labuan pada 9 Oktober 2012.

Dalam panggilan itu, individu berkenaan memberi amaran kepada Qatrun Nada agar tidak terlibat dengan kegiatan politik pembangkang.

Tidak lama selepas panggilan itu, Qatrun Nada dipanggil ke pejabat JAWI Labuan untuk disiasat mengenai kegiatan luar beliau pada 22 Oktober 2012.

Sehubungan itu, NGO Inisiatif Selamatkan Insan Tertindas (INSAN) menentang sekeras-kerasnya campur tangan politik dalam pengurusan Jabatan Agama Islam Wilayah Pesekutuan.

Sebagai sebuah agensi awam, JAWI sepatutnya bersifat neutral dan profesional dalam tatakelola pengurusan, kata Koordinatornya, Mohd Faris Abdullah.

Bagi beliau, campur tangan ini hanya mencemarkan imej JAWI sebagai sebuah badan kerajaan yang berteraskan Islam.

Katanya, kegagalan JAWI memberikan sebab yang munasabah di atas pemecatan ini menguatkan dakwaan bahawa JAWI telah dipengaruhi oleh kepentingan Politik UMNO sehingga sanggup menzalimi kakitangan sendiri.

Perkara ini jelas bertentangan dengan Visi JAWI sendiri yang ingin menjadi badan peneraju dalam memartabatkan Hal Ehwal Islam, tambah beliau.

"INSAN juga mengecam tindakan UMNO yang menggunakan agensi kerajaan bagi mengekang kemaraan politik parti lawan.

"UMNO sebagai sebuah parti politik sepatutnya lebih faham bahawa hak untuk berpolitk adalah hak setiap rakyat Malaysia yang dijamin Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Sehubungan dengan itu, INSAN akan menghantar satu memorandum kepada Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, YBhg Datuk Hj Che Mat Bin Che Ali pada 29 November 2012 bagi mendesak beliau membebaskan JAWI daripada sebarang campur tangan politik sempit.

INSAN juga akan mengadakan sidang media bagi mendedahkan penglibatan UMNO dalam isu ini.

"INSAN memiliki bukti kukuh yang akan menunjukkan penglibatan UMNO sebagai dalang yang menzalimi rakyat hanya kerana kepentingan politik," katanya.

Qatrun Nada binti Mohd Latfi merupakan seorang guru yang bertugas di Sekolah Rendah Agama Islam Rancha-rancha, Wilayah Persekutuan Labuan.

Beliau dilantik sebagai guru sementara di bawah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).

Beliau merupakan bekas penuntut di Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan.

Beliau juga merupakan bekas Ahli Majlis Perwakilan Pelajar yang terlibat dalam demonstrasi menuntut Air bersih di UMS Labuan pada tahun 2009 ~ Harakahdaily

No comments:

Post a Comment