Thursday, January 19, 2012

Umno tunjuk dangkal dalam spin isu cheGuBard hina masyarakat India


Di atas ialah keratan paparan yang mengandungi akaun twitter che'GuBard yang disiarkan dalam beberapa laman pro Bn. Kononya menurut mereka che'GuBard menghina kaum India dengan mengatakan masyarakat india kaum tani sebagai kasta rendah.

Kesian melihat kesungguhan blogger pro Bn yang bersungguh membuat 'spinning' dengan setiap apa juga yang diperolehi mereka. Namun mereka tidak sedar bahawa usaha mereka ini menunjukkan secara tidak lansung kedangkalan hujah dan ilmu.

Apa yang saya sebut tidak ada kena mengena dengan kasta tetapi teori sistem kelas yang digunakan pakai dalam banyak tulisan / tesis dalam mengupas atau menggambarkan kelas masyarakat.

Soekanto (1993) dalam ‘Kamus Sosiologi’ dalam mengupas prasangka kelas secara jelas merujuk beberapa kali menyebut kelas bawahan sebagai rakyat tertindas dan kelas atasan sebagai elit yang dekat dengan kekuasaan. Teori Sosiologi yang dicetus Karl Marx yang kemudian dikupas dalam banyak tulisan turut merujuk kelas bawah sebagai kelas pekerja dan kelas atas ialah kelas pemodal atau penindas. Malah dalam silibus tajuk Konsep Hubungan Etnik yang terpakai di banyak IPT tempatan turut merujuk 'kelas bawahan' sebagai kelas masyarakat pekerja dan miskin.

Merujuk semula kepada twitter ucapan selamat Ponggal yang ditulis che'GuBard tidak ada salahnya. Apabila che'GuBard mengajak semua yang merayakan ponggal mengambil kesempatan semangat kaum tani untuk penyatuan 'kelas bawah' bangkit melawan penindasan sistem ekonomi yang kaya semakin kaya yang menindas sekarang ini.

Persoalanya benarkah juak - juak Bn ini begitu bersemangat dalam kononya memperjuangkan perpaduan kaum atau melawan penghinaan mana - mana kaum. Di Negeri Sembilan sendiri dua kali dalam dua sidang berbeza seorang adun Bn yang sama jelas membangkitkan penghinaan kepada masyarakat India dengan mencarut menyebut alat sulit wanita dalam bahasa Tamil. Kejadian ini berlaku apabila YB Ravi (Port Dickson) bangun membangkitkan permasalahan masyarakat khususnya orang India termasuk janji PRU yang tidak ditunaikan, berang dengan fakta yang dibangkitkan oleh YB Ravi seorang adun Umno bangun dan mencarut dalam bahasa tamil secara sengaja untuk menghina. Malah institusi dewan pula menghina seluruh rakyat negeri ini dengan gagal mengambil tindakan terhadap dua kali tindakan kurang ajar Adun tersebut. Tetapi pada ketika mana juak - juak yang bising dengan memusing belit mengenai twitt che'GuBard ???

1 comment:

  1. Anonymous11:00 PM

    Tulisan Papagomo ddlm blog nya boleh d ktakn semua nya merapu dn fitnah semata-mata kerana nak cari publicity murahan.kalau boleh jauhkn lah diri anda dri melayari blog nya kerana ia boleh d anggap sebagai bersubahat untk menabur fitnah. Renong-renongkn lah....

    ReplyDelete