Friday, January 27, 2012

ABU bukan organisasi dan tidak ada ketua, ABU bukan sokongan bersifat cek kosong

Kenyataan Terbuka
27 Januari 2012

ABU MILIK RAKYAT

Seminggu ini ABU atau Asalkan Bukan Umno telah menjadi perhatian. Bermula dengan insiden serangan bersifat perkauman terhadap Ceramah ABU di Dewan MBSA, Seksyen 30, Kg Jalan Kebun, Shah Alam sehinggalah kenyataan terbuka oleh S.Jayathas yang selepas itu diketahui bertindak atas arahan P. Utayakumar yang merupakan pimpinan Hindraf yang telah menubuhkan sebuah parti politik yang dikenali sebagai Parti Hak Asasi Manusia Malaysia.

Ditegaskan sejak awal ABU bukan sebuah organisasi atau jauh lagi sebagai sebuah pertubuhan bukan kerajaan. ABU ialah mewakili sentimen rakyat yang kecewa dan sedar dengan hakikat banyak masalah negara ini berpunca dari sebuah parti yang dicipta oleh penjajah iaitu United Malay National organisation (Umno). Seingat kami sentimen ABU ini mula wujud sekitar tahun 1998 selepas pemecatan DSAI dan kemudian diporpularkan oleh Hishamuddin Rais melalui blog Tukar Tiubnya.

Namun bermula beberapa bulan lepas beberapa organisasi seperti SAMM, SABM, PSM, PRM dan banyak lagi juga tidak ketinggalan beberapa organisasi mahasiswa serta aktivis-aktivis masyarakat yang bergerak sendirian telah bergabung dan bersetuju menghidupkan kempen ABU untuk menjadikan ia sentimen nasional dalam menyatukan kekuatan rakyat demi menumbangkan Umno dan Barisan nasional khususnya dalam PRU akan datang.

Kempen ABU ini menggariskan 3 perkara kenapa perlu rakyat menolak Umno iaitu
 • Isu sentimen perkauman melampau yang dibawa oleh Umno telah menggagalkan penyatuan rakyat juga sebagai senjata untuk mengalihkan isu apabila satu isu besar muncul dalam negara.
 • Isu Lynas diangkat kerana isu ini menunjukkan ketidak pedulian Umno terhadap suara rakyat sanggup memperjudikan nyawa rakyat demi projek menguntungkan pihak tertentu. Isu ini juga berkait rapat dengan pembaziran, rasuah yang menghilangkan hasil petroleum negara sehingga negara terpaksa mencari industri tenaga baru bagi menggantikan petroleum.
 • Isu harga barang yang melampau dan jelas regim gagal mengawal
Isu - isu ini diangkat kerana ia isu yang dekat dan mudah difahami oleh rakyat. Isu ini juga bersifat fundimental dan dikongsi oleh semua gerakan progresif. Maka dengan isu ini diharapkan dapat menyatukan semua gerakan progresif dan secara tidak lansung mengenepikan isu perbezaan yang tidak menguntungkan gerakan. Selain itu isu seperti keadilan asas dan sistem perundangan juga menjadi tumpuan.

Telah dipersetujui ABU tidak akan punya struktur tetapi hanya penggerak terdiri dari organisasi atau individu sekutu yang bersama dengan sentimen ABU. Maka tidak ada ketua cuma yang ada kemungkinan penyelaras berdasarkan keperluan program.ABU tidak ada hak cipta semua orang boleh bergerak atas ABu tetapi jika bersekutu bersama impaknya akan lebih berkesan.

Semua orang boleh buat t-shirt ABu atau apa sahaja bahan mempromosi ABU tanpa izin sesiapa. ABU milik rakyat.

Menyentuh mengenai Hindraf yang kononya menarik sokongan dari ABU dan kemudian dinafikan oleh Penyelaras Kebangsaannya Sambulinggam dan pimpinan dalam buangannya Waythamoorthy yang menyatakan Hindraf terus bersama ABU dan semua pihak yang menentang Umno dan Barisan Nasional. Menurut mereka kenyataan tidak bersama ABU itu cuma pendapat peribadi Uthayakumar.

Bagi SAMM yang menjadi sekutu bersama ABU kami tidak berminat dengan apa yang jadi dalam mana - mana organisasi. Tanpa atau bersama Hindraf, sentimen ABU akan terus bergerak dan terlekat dihati rakyat. Namun kami amat mengalukan Hindraf atau mana - mana organisasi atau individu yang berkongsi sentimen ini dan bergerak bersama kerana penyatuan kekuatan merupakan kelebihan dalam gerakan menumbangkan regim yang ditunjangi Umno.

Terbaru juga komen Wan Farel, Penyelaras Segmentasi Mahasiswa dalam isu melibatkan KUIN di Kedah yang sedikit dilihat menyerang Menteri Besar PR Kedah yang kemungkinan dilihat agak kontradik dengan kempen ABU yang didokong SAMM. SAMM secara penuh menyokong kenyataan Wan Farel dan menganggap ia pendirian SAMM secara rasmi.

Perlu ditegaskan dokongan SAMM terhadap ABU bukan 'cek kosong' kepada yang melawan Umno. Sokongan dan sentimen ABU berdasarkan prinsip. ABU ialah sentimen kesedaran rakyat yang ingin melihat Umno tumbang kerana keangkuhan mereka dipuncak kuasa. Namun jika mana - mana pihak khususnya yang baru berkuasa sedikit melakukan perkara yang sama maka sewajarnya ditolak.

ABu ialah milik rakyat. ABU bukan cerita siapa nak jadi YB tetapi penyatuan kuasa rakyat melawan Umno. ABU ialah menefestasi dalam PRU akan datang Umno bukan sekadar berdepan dengan Pakatan Rakyat sebagai lawan politik tetapi akan berdepan sentimen rakyat ; Asalkan Bukan Umno.

Road show ABU dan program - program berimej ABU akan terus diperhebatkan dan akan diumumkan dari masa ke semasa.

Program yang terdekat ialah Ceramah Umum memperkenalkan ABU di NS, 28 Januari 2012, 8.45 malam di Taman Seremban Selatan akan menampilkan pemimpin politik, pemimpin NGO dan aktivis masyarakat. Semua dijemput hadir.

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia

10 comments:

 1. Anonymous6:32 PM

  http://www.facebook.com/pages/Kami-Penyokong-Setia-Pakatan-Rakyat/309903062394385

  ReplyDelete
 2. Anonymous6:37 PM

  But, rentikan keje bodoh ko...ape yg ko nak guna kempen ABU..pkr xde benda kualiti ke yg ko boleh promote?..jgn sentuh nama parti org lain..

  Pendek kata..ko jgn buat kerje bodoh yer..ko bodoh sorang2 dah la...

  ReplyDelete
 3. kooikeat10:12 PM

  Salam Chegubard,

  Saya yakin semakin hari semakin banyak rakyat akan meninggalkan Umno. Kempen ABU ini dahsyat sekali pengaruhnya. Suatu tindakan bijak dan amanah. Kita yang dah sedar perlu bantu membuka mata mereka yang belum . Khasnya yang masih terperangkap dalam tempurung Umno.

  Ada dua kategori mangsanya. Mereka yang dah reput betul dan bodoh, kita biarkan sahajalah. Baik ganding tenaga untuk selamatkan yang masih belum reput dan yang berminda. Antaranya, kawan doktor saya di Pulau pinang. Masuk universiti yang sama dan tinggal setaman.

  Maksud saya Dr. Novandri , pengasas blog MIM.( Minda Intelek Melayu ). Secara peribadi, beliau seorang Melayu yang pandai cerdik tapi salah masuk parti. Beliau rajin tapi kerana terpaksa berkhidmat untuk warlords dalam Umno, prinsip beliau amat terpesong sekali. Apakah beliau sudah terlalu carried away pasal nak bodek Umno ataupun nak jadi outspoken supaya dipromosikan menjadi ketua ? Entah beliau dah lupa akan sumpah Hipocrates.

  Diri saya amat marah and sedih sekali bila kehilangan seorang kawan yang saya nampak amat berpotensi. ABU boleh bantu dia ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:47 PM

   kooikeat,
   cakap pakai otak la, bukan guna bontot...belajarlah terima hakikat yg PR dah semangkin reput dan sebuah parti xde hala tuju yg jelas utk menjamin masa depan rakyat...parti bermasalah yg ditunjangi oleh pemimpin kuda tua yg tiada idea baru kecuali maki hamun dan sumpah nista...

   Delete
 4. Anonymous11:51 AM

  Bard, kempen ABU ni sebenarnya lebih banyak membantu BN. ABU buat kempen bodoh dan perasan syok sendiri rakyat sokong dia...

  Kempen2 sebegini hanya sesuai utk penyokong tegar yg dh x nampak lg jalan utk berfikir waras selain dari menyokong membabi buta. Kau boleh terus hidup dlm dunia fantasi...

  Org BJ.

  ReplyDelete
 5. CIKGU ! KEEP UP THE GOOD WORK.
  YES ! ABU ABU ABU IT IS

  ReplyDelete
 6. Siapa makin reput? Kesian pada manusia yg x buta tp lagak penunjuk arah ni...

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:59 AM

  Bard...perjuangan abu hanyalah gimik manusia yg lemah akal fikiran...isu yang diperjuangkan sangat rapuh dari segi kredibilitinya....melalui perjuangan ini, ko mengharapkan kumpulan sasaran kecil yang tertindas diatas pemikiran jumud serta sentiasa propagandis untuk mengetengahkan pandangan ko yang xmenunjukkan kematangan politik....ko hanyalah menengahkan isu tanpa beri cadangan....ko hentam bn especially umno...ko silap....ko mmg perlukan kredibiliti sendir utk terusbkehadapan.... Bukannya just timbulkn isu remeh kemudiaanya buat ceramah..... Ko mmg masih mentah la bard...

  ReplyDelete
 8. Anonymous12:02 PM

  Nak cari kereta plat ABU 1946

  ReplyDelete
 9. Anonymous9:30 PM

  teruskan abu biar umno mampus terus,umno parti racist ,rasuah,porno,seleweng duit rakyat,aku kesian kat penyokong umno kena tipu dulu,kini dan selamanya,umno samseng taik kucing,

  ReplyDelete