Sunday, December 11, 2011

Perkasa janji nak buat hura - hara di Ceramah Mat Sabu malam ini, InsyaAllah kami sedia
SAMM, Unit Amal Sedia !

Adakah kumpulan seperti Perkasa di negeri yang kononnya terkuat Umno akan mengganggu program ceramah dan juga program penghijrahan ahli Umno ke Pakatan Rakyat di Muar malam esok?

Kumpulan-kumpulan upahan ini pada asalnya akan mengganggu program ceramah Mat Sabu di atas alasan menyampaikan memorandum kepada Timbalan Presiden PAS yang terkait isu komunis. Tetapi setelah semboyan SAMM berbunyi untuk turun ke Muar bersama semangat ABU, kita tidak pasti samada Perkasa akan hadir untuk membuat kacau ataupun tidak.

Jika mereka hadir untuk menyerahkan memorandum, kami akan memberi laluan dengan etika dan syarat yang ditentukan. Samada terus serah kepada Mat Sabu begitu sahaja, ataupun diberi pula ruang untuk berdebat dengan Mat Sabu mengenai apa yang tertulis dalam memo tersebut? Sama-sama kita tunggu.

Namun jika mereka hadir dengan kain provokasi kain rentang yang menghina seperti di Rembau, maka seperti Rembau jugalah kesudahannya.

Mereka ini terdesak mengganggu majlis yang memperlihatkan rakan-rakan Umno menyambut baik kempen ABU dengan meninggalkan parti dinasor itu. Lebih buruk, mereka terlalu bacul untuk berdepan ketika SAMM dan Unit Amal sedia mempertahankan pengunjung program seperti yang berlaku di Segamat.

Inilah sikap Umno yang berada di penghujung nyawa. Meroyan tak bertempat ! Bawa najis buat hadiah lah, bagi penyapu lah. Umno sudah tidak relevan sama sekali !

Di bawah ialah kenyataan SAMM Johor mengenai program ceramah malam esok yang dijangka akan diganggu Umno/Perkasa. Kenyataan khas yang menyentuh sikap buas Umno menggunakan anak muda hanya kerana mereka tidak berani berdepan dengan 'ruas' rakyat.

Sebelum menelaah kenyataan di bawah, ingin saya membuat panggilan kepada semua komrad SAMM, Unit Amal dan semua penggiat politik yang menyokong Pakatan Rakyat dan kempen ABU, supaya dapat turun mempertahankan rakyat. Ini kerana, polis berhemah dwi-standard dijangkakan akan terlepas pandang dalam menjalankan tugas.

Berikut adalah venue dan tentatif program;

Tarikh : 11 Disember 2011 (Ahad)
Tempat : Pejabat PKR Ranting Sg Balang, Parit No 3, Parit Yusof, Muar Johor.
Penceramah: Abg Mat Sabu, DS Chua Jui Meng, che'GuBard

Jom hadir sama untuk melihat sejarah - Umno/Perkasa lari lintang pukang seperti di Rembau, tetapi kali ini Umno/Perkasa dihambat dalam negeri sendiri kerana kebiadapan mengganggu majlis maklumat dan ilmu.

EDYES
Pengarah Propaganda SAMMKenyataan Umum
Solidariti Anak Muda Malaysia Negeri Johor (SAMM Johor)
10 Disember 2011

Hentikan Politik Ugutan, Raikan Demokrasi dan Jangan Lacurkan Anak Muda.


Semalam beberapa akhbar memetik kenyataan dan laporan Polis oleh beberapa NGO dan Pemuda UMNO Bakri berhubung bantahan mereka terhadap program ceramah Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu di Muar pada 11 Disember 2011.

Atas prinsip demokrasi dan kebebasan bersuara, SAMM Johor menyambut baik langkah NGO tersebut menghantar memorandum mereka kepada penganjur, namun kami turut berpendirian agar mereka turut menghormati hak parti-parti politik selain UMNO/BN untuk mengadakan aktiviti dan program mereka di kawasan premis mereka sendiri.

Sebelum ini, dalam beberapa siri Ceramah Mohamad Sabu di Negeri Johor telah berlaku provokasi dan gangguan tindakan tidak bertamadun oleh sekumpulan anak muda. Sehubungan itu, SAMM Johor menyeru UMNO/BN untuk tidak lagi mempergunakan anak muda untuk tujuan politik samseng mereka. Jangan mengotori minda anak muda Muar dengan anasir politik sempit, politik samseng dan politik ugutan anda.

Baru-baru ini juga dalam aksi perarakan peguam di Taman Tasik Perdana yang berkisar menolak Bil Perhimpunan Aman, anak muda sekali lagi digunakan untuk membuat provokasi yang mengelirukan. Sekumpulan anak muda dipercayai diupah oleh Umno, cuba untuk turut sama berarak dan telah mengenakan seragam baju kuning kononnya mewakili seketariat BERSIH. Lebih pelik, kumpulan anak muda tersebut turut memegang sepanduk yang menyokong 'pesta seks bebas'. Ini sama sekali satu taktik jahat yang mengundang fitnah dan anak muda tidak terlepas dari menjadi mangsa eksploitasi pihak tidak bertanggungjawab.

SAMM Johor dengan tegas menyatakan bahawa kami tidak akan bertoleransi dengan pihak-pihak yang menjajah minda anak muda dengan anasir politik sebegini. Seharusnya, UMNO dan Parti Politik yang ada di Malaysia mendidik anak muda untuk berpolitik secara matang, secara ilmiah sebagai pewaris masa depan negara bukannya melakukan tindakan sembrono yang membonsaikan pemikiran masyarakat khususnya anak muda.

Sebagai penggerak anak muda, SAMM selain berperanan melahirkan anak muda berkualiti, SAMM juga berpendapat anak muda sepatutnya didedahkan dengan aktiviti yang lebih mendatangkan manfaat kerana golongan inilah yang menjadi pelapis kelangsungan negara, bukan diajar menjadi samseng dengan upah semurah RM10. Jangan hina anak muda dengan tawaran yang tidak bermaruah. Umno jangan lacurkan anak muda.

Hujah biarlah dilawan dengan hujah. Namun jika keras yang dijual maka keras jugalah yang dibeli. Jika baik budi bicara, kami anak muda sedia memberi laluan agar memorandum selamat sampai kepada yang dituju, dengan etika dan syarat yang ditentukan. Tetapi jika kehadiran mereka ini jelas lagi terang hanya untuk mengacau majlis rakyat, kami anak muda SAMM sentiasa bersedia di barisan hadapan, begitu juga dengan unit amal serta aktivis-aktivis Pakatan Rakyat lain. Adalah menjadi tugas anak muda untuk memastikan keselamatan orang ramai ketika kemungkinan pihak berkuasa 'terlepas pandang' dalam menjalankan tugas.

Justeru itu, SAMM Johor akan menggerakkan kesemua aktivis untuk membantu pihak penganjur dalam menjaga keselamatan lokasi program daripada terjadinya tragedi-tragedi seperti di Segamat, Labis dan Pasir Gudang baru-baru ini. Ramai yang tidak lupa peristiwa di Rembau memperlihat bagaimana Perkasa dan Umno lari lintang pukang berkilometer jauhnya, ketika ratusan komrad SAMM, Unit Amal dan aktivis Pakatan Rakyat menggempur si pengganggu majlis.

Akhir, SAMM Johor sekali lagi menyeru UMNO Muar dan NGO tajaannya untuk menghormati lunas-lunas demokrasi seperti yang telah ditunjukkan oleh pihak penganjur program yang sudi menerima memorandum anda. Serta, jangan racuni pemikiran anak muda Muar dengan permainan politik kotor, politik ugutan dan politik samseng.

Keras lawan keras, api lawan API !!

Ahmad Anwar Asyraf
Penyelaras SAMM Johor
www.anakmudamalaysia.com

No comments:

Post a Comment