Wednesday, December 14, 2011

Asalkan Bukan Umno - Gerakan Massa Dari Rakyat Untuk Rakyat (WAJIB BACA!!)

Di bawah adalah kenyataan umum untuk pelancaran ABU 15 Disember dan di bawah kenyataan ini, diselitkan detik bersejarah sidang media serentak di seluruh negara bagi melancarkan kempen ABU.

Kempen ini adalah sangat penting, sila sebarkan kenyataan ini untuk tatapan seluruh rakyat yang sedia bangkit membuat pilihan - Asalkan Bukan Umno !Kenyataan Umum
12 Disember 2011

9 Disember lepas satu sejarah telah berlaku di mana satu sidang media serentak di seluruh negara berlaku dengan menyuarakan satu maksud yang sama. Tanpa pimpinan 'besar', hanya rakyat biasa dari perbagai latar belakang seperti peniaga kecil, pelajar, pekerja kilang, aktivis masyarakat dan lain - lain tampil untuk bertemu media di seluruh negara dengan menyatakan iltizam bersama menggerakkan rakyat dengan semangat 'ABU' Asalkan Bukan Umno.

ABU bukan organisasi seperti NGO, jauh sekali sebagai parti politik. ABU ialah semangat yang mengikat rakyat dan satu gelombang kesedaran betapa Umno (United Malay National Organisation) merupakan pewaris penjajah yang menjadi punca kecelaruan dan perbagai masalah dalam negara ini.

Dari masalah perkauman melampau, ketegangan antara agama membawa ke masalah ekonomi, rasuah serta kelemahan pentadbiran sehingga pembaziran melampau yang mencipta kepayahan hidup sehinggalah kenaikan kos hidup (harga barang) secara mendadak dan melampau. Semuanya ialah kerana Umno yang dicipta penjajah mewarisi negara ini dan lebih - lebih lagi ia sudah terlalu lama berada ditampuk kuasa.

Siapa ABU ?
ABU ialah saya, saudara dan kita semua rakyat biasa yang bersetuju mengenepikan perbezaan dalam mencari kesamaan melawan kezaliman Umno sehingga tumbangnya Umno dari kekuasaan. ABU tidak dimonopoli oleh mana - mana parti politik atau organisasi. ABU milik rakyat yang sedar perlunya bangkit dengan berani dan dengan tegas menyatakan tidak kepada Umno. ABU ialah trend kebangkitan melawan penindasan. Semua rakyat, organisasi dijemput bersama dan ialah pemilik gerakan ABU. SAMM terlibat menggerakkan ABU atas kesedaran tetapi ABU bukan milik SAMM.

RAPAT RAKYAT
Gerakan kesedaran ini bergerak dengan perbagai pendekatan dari kempen umum, pengedaran risaalah, vcd. Penyampaian mesra media baru tanpa menolak secara konvensional seperti edaran bahan ke rumah - rumah dan pejabat - pejabat. Hinggalah ke kempen secara grafiti dan sabotaj. ABU juga bergerak secara anarkis dan organik. ABU berteraskan rakyat.

Gerakan ABU ini wujud sudah lama cuma sudah sebulan lebih SAMM cuba menggerakkan secara serius mengikut skala yang kami mampu dengan mengikat beberapa lagi organisasi termasuk parti politik dalam usaha serius menyedarkan rakyat mengenai ABU.

Satu program memperkenalkan ABU akan diadakan di peringkat kebangsaan dan negeri. Semua dijemput ke program memperkenalkan ABU peringkat kebangsaan seperti berikut :

Rapat Rakyat ABU
"bersatu ASALKAN BUKAN UMNO"
15 Disember 2011
8.30 malam
Dataran Sebelah KUIZM, Tmn Melewar, Gombak.

Program ini akan menampilkan kelainan dengan mengetengahkan pidato dari rakyat biasa yang mengenengahkan masalah sebenar rakyat, dari pemandu teksi,setinggan, pekerja kilang, suri rumah, pengamal rawatan alternatif, kerani, pegawai bank, cikgu, artis sehinggalah pimpinan parti politik.

Antara pimpinan politik yang telah mengesahkan kehadiran ialah YB Datuk Mahfuz Omar (PAS), Arulchelvam (PSM), Dr. Rohana (PRM) dan Haris Ibrahim (MCLM). Kemunculan khas kali pertama dalam pentas rakyat di semenanjung ialah Datuk Seri Yong Teck Lee (Presiden SAPP) yang akan membuat pengumuman khas bersangkutan ABU.

Majlis juga menjemput Hishamuddin Rais yang porpular dengan blognya Tukar Tiub, beliau didapati antara yang awal menggunakan perkataan ABU sehingga menjadi trend kepada khususnya anak muda.

Diharap semua rakyat yang bersetuju dengan ABU dapat sama membantu menghebahkan maklumat program juga hadir beramai - ramai dan kemudian menjadi agen penyampai maklumat ABU.

Asalkan bukan Umno, selamatkan Malaysia.

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)


SIDANG MEDIA PELANCARAN KEMPEN "ASALKAN BUKAN UMNO" SERENTAK DI SELURUH NEGARA 9 DISEMBER YANG LALU.


Sidang Media Pelancaran ABU di Pulau Pinang


Tempat: George Town Coffee House, KOMTAR Walk, P.Pinang
Masa : 11.30pg

1. Wakil PRM - Dr Rohana
2. Wakil SAMM - Sdr Aidilfitri Ibrahim / Sdr Ziezullhakim Zainol / Sdr Azhar Noordin / Azrizal Tahir
3. Wakil AMK Negeri - Sdr Amir Ghazali Kt AMK Negeri / Sdr Rizal Hamid Kt Penerangan AMK PP

4. Wakil Pemuda PAS - Sdr Ust Yusni bin Md Piah (Wakil)

5. Wakil DAPsy - YB Yeoh Soo Pin ( Peng DAPsy Penang)

6. Wakil AMK B.Baru - Sdr Shaari Md Salleh

7. Wakil Suaram - Sdr Ong Jien Cheng

8. Wakil PSM - Sdr Lee Choon Khai
9. Wakil Jingga 13 Penang - Zainulfaqar Yaacob

10. Wakil JIM - Tuan Haji Taufek ( AJK JIM PP)

11. Wakil KERABAT - Sdr Azizan ( Jawatankuasa KERABAT Pulau Pinang) (Per Bekas Perajurit)

12. Wakil Per Ibu Tunggal - Pn Latifah Hussainsa (Pengerusi Per Ibu tunggal Pulau Pinang Barat Daya

13. Wakil WATAMI - Cik Sabariah (AJK WATAMI) Pulau Pinang
14. Wakil Unit Ehsan - Zulkarnanin Md Ali (Penyelaras UE Penang)

Mengapa 'Asalkan Bukan Umno' ?

Pulau Pinang dijadikan sasaran paling utama untuk Umno melampiaskan politik perkauman. Ketua Menteri P.Pinang juga sering menjadi mangsa serangan perkauman oleh Umno kononnya meminggirkan melayu walaupun pada hakikatnya statistik terbaru menunjukkan Kerajaan P.Pinang sebenarnya lebih banyak mengagihkan projek dan tender terbuka kepada bumiputra.

Perkauman sempit yang dimainkan oleh Umno dengan cubaan melaga-lagakan keharmonian rakyat di Pulau Pinang jelas memberi gambaran betapa Umno tiada cara untuk meraih perhatian rakyat melainkan dengan dendangan perkauman. Adalah menjadi kelebihan buat Umno jika berlaku ketegangan kaum di Pulau Pinang, tetapi bagi rakyat ianya mengundang rasa tidak selamat jika taktik perkauman sempit ini terus tidak dibendung.

Umno juga telah menyalahguna anak muda di Pulau Pinang untuk politiknya. Anak-anak muda ini diupah untuk membuat kacau dalam beberapa himpunan memburuk-burukkan Pulau Pinang, lantas mengambil kesempatan memberi gambaran buruk ke seluruh negara di atas penguasaan media yang dimiliki Umno.

Semua gabungan yang menyokong ABU di Pulau Pinang menyatakan sokongan dan sedia untuk bersama dalam menjayakan Rapat Rakyat ABU pada 15 Disember di Dataran Markas PAS Taman Melewar.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sidang Media Pelancaran ABU di Johor


Tempat: Kelab Persatuan Wartwan, 11, Jalan Cermat 1, Taman Maju Jaya.
Masa: 2.30pm

Kehadiran

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM Johor)
PRM Johor
PSM Johor
Wakil Keadilan

Mengapa 'Asalkan Bukan Umno' ?

JOHOR BAHRU: Seperti yang dirancangkan hari ini, serentak di seluruh negara telah dilancarkan satu gerakan dikenali sebagai Asal Bukan Umno (ABU). Di negeri Johor, sidang media pelancaran ABU ini telah diadakan pada jam 2.30 petang di Kelab Persatuan Wartwan, 11, Jalan Cermat 1, Taman Maju Jaya.

Antara NGO yang hadir petang tadi adalah daripada 7 komrad SAMM (Solidariti Anak Muda Malaysia) yang diketuai Penyelaras SAMM Johor, Ahmad Anwar Asyraf Ismail, SU PRM (Parti Rakyat Malaysia) Johor Mohd Salleh Haji Ahmad, Tim. Peng. PRM Negeri S.K Song dan wakil PKR En Tan. Gerakan Rakyat ‘Asal Bukan Umno (ABU)’ ini ditubuhkan bagi memastikan Umno BN tumbang pada Pilihan Raya Umum akan datang.
Sdr Ahmad Anwar menyentuh isu-isu masalah yang dirasai oleh rakyat Johor di bawah pemerintahan kerajaan negeri yang ditunjangi oleh parti Umno antaranya seperti masalah kos sara hidup yang tinggi, harga pemilikan rumah yang tidak mampu dimiliki oleh warga Johor sendiri terutama di kawasan bandar Johor Bahru, masalah harga air yang tinggi dibandingkan dengan negeri-negeri lain, serta masalah pemilikan tanah.

Pada sidang media yang sama, Sdr Ahmad Anwar turut mengecam amalan politik sempit dan samseng oleh Umno apabila mengelurkan satu kenyataan berbaur ugutan akan berlakunya kekacauan di atas program ceramah anjuran PR yang melibatkan Mohamad Sabu di Muar yang dirancang akan berlangsung pada 11 Disember ini seperti yang dikeluarkan di dalam akhbar Sinar Harian hari ini. Sedangkan sebagai sebuah negara yang mengamalkan demokrasi, Umno sepatutnya menghormati kebebasan program-program yang dianjurkan oleh parti lain, malah PR Muar telah memohon permit Polis dan mengikut saluran-saluran yang betul untuk anjuran program ini.

ABU akan meneruskan program dari semasa ke semasa bagi memastikan Malaysia diperintah oleh parti yang menawarkan pentadbiran lebih baik. S.K Song turut mengumumkan bahawa pelancaran ABU dan forum peringkat kebangsaan akan diadakan pada 15 Disember ini di Markaz Tarbiyah PAS, Taman Melewar, Gombak.

Sidang media pelancaran ABU yang sama turut berlangsung di seluruh negeri di Semenanjung Malaysia kecuali di Sabah dan Sarawak kerana aktivis ABU dihalang dari memasuki kedua-dua negeri itu.


Antara yang menyertai ABU ketika ini termasuklah golongan mahasiswa, pekerja, petani, nelayan, pelbagai segmen NGO, parti pembangkang, golongan profesional, karyawan, mat rempit, penganggur dan kumpulan masyarakat yang tertindas di bawah pentadbiran Umno selama ini.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sidang Media Pelancaran ABU di Melaka


Tempat: Pejabat Parti Keadilan Rakyat, No9A Jalan Asean 1, Taman Asean, Melaka
Masa: 3.30pm


Kehadiran

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM Melaka)
NGI
Wakil Peniaga
Wakil Mahasiswa

Mengapa 'Asalkan Bukan Umno' ?

Penyelaras SAMM Melaka telah membangkitkan isu pembaziran sebagai satu isu paling terkesan di Melaka. Pembaziran ini berlaku ketika rakyat dipaksa untuk berhemah dalam berbelanja. Pembaziran-pembaziran ini juga menjadi punca ketirisan selain membantu kedudukan indeks rasuah negara mencecah paras terburuk dalam sejarah.
Berikut adalah antara pembaziran jelas yang berlaku di Negeri Melaka;
a) Eye On Malaysia disita.

Fitraco NV memfailkan saman pada Eom dan MST Ad Suria Sdn Bhd (MST Ad Suria) pada 15 September tahun lalu, selepas syarikat terbabit gagal melunaskan hutang pinjamannya sebanyak RM17 juta bagi menyewa dan membawa roda berkenaan ke Malaysia pada 2006.

Sebelum itu Kerajaan Negeri Melaka bersetuju untuk mengambil alih roda berkenaan setelah sebelum ini ianya beroperasi di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur dari 1 Januari 2007 hingga 31 Ogos 2008.

Kerajaan Negeri Melaka mempunyai kepentingan di dalam Eye On Malaysia ini menerusi Eom, sebuah syarikat usahasama yang ditubuhkan bersama MST Ad Suria. Kerajaan negeri diwakili Kumpulan Melaka Berhad (KMB). RM8 juta duit rakyat Melaka hangus disebabkan kelemahan dan kelalaian kerajaan negeri Melaka pimpinan Ali Rustam.

b) Pusat Bowling Antarabangsa Melaka (MIBC) yang dirasmikan pada 1Ogos 2009, yang terletak berdeketan MITC, Ayer Keroh yang mempunyai 52 lane telah menelan duit rakyat sebanyak RM15 juta.

c) Projek Pulau Melaka terdiri dari 4,387 unit rumah kediaman dan 4,180 unit separa perniagaan termasuk pusat pelancongan mewah, hotel serta pelbagai aktiviti pantai dengan kos yang bernilai RM1.46 bilion dan dilaporkan telah terjual sebanyak RM195.3 juta iaitu sebanyak 1,419 unit sehingga 31 Januari 2005. Malangnya projek ini akhirnya menjadi projek gajah putih apabila sebahagian besar banguan yang dibina tidak siap dan tidak berpenghuni. Masjid yang tersergam indah tidak digunakan secara maksimum kerana tidak ramai orang Islam tinggal di kawasan tersebut. Walaupun kerajaan negeri cuba menukarkan projek ini menjadi ‘Pulau Arab’ namun hasilnya sehingga kini belum diketahui.


d) Kincir air berharga RM1.47 juta di Sungai Melaka juga merupakan projek yang membazir. Tambahan pula kincir air ini rosak dan tidak dapat berfungsi.

e) Projek Monorel yang menelan belanja sebanyak RM210 juta yang setakat ini telah berpuluh kali rosak.

g) Dataran Klebang. Segalanya telah musnah samada struktur pantai, ekosistem laut, spesies hidupan laut, tempat tumpuan pelancong menikmati keindahan laut, membunuh para peniaga di pantai Klebang dan hilangnya satu indentiti Melaka iaitu belacan dan cencaluk kerana di sini merupakan tempat yang banyak menghasilkan penangkapan udang geragau yang diperlukan untuk membuat belacan dan cencaluk.

Kerajaan hanya mementingkan keuntungan yang diperolehi dari pemaju saja tanpa memikirkan kelansungan hidup para nelayan.

• Menara Taming Sari berharga RM23 juta
• Projek Hang Tuah Mall berharga RM 8.5 juta;
• Projek air terjun Bukit Beruang berharga RM 1.7 juta;
• Projek pintu gerbang MBMB berharga RM 2.7 juta;
• Jeti Parameswara berharga RM 13 juta;
• Satu unit tandas awam berharga RM 125,000/-
• Bandaraya Mall(Taj Mahal di Bangunan MBMB) berharga RM 4.5 juta;
• Projek pesiaran kaki Jonker Walk sepanjang 600 meter berharga RM 1.8 juta atau RM 300 sekaki;
• Bunga pasu berharga RM800 sebuah di sepanjang Jalan Bendahara;
• Air pancut dan pesiaran kaki di depan Mahkota Parade berharga RM 2 juta dan jalan berbatu yang rosak sebaik ia disiap berharga RM 2.5 juta.
• Projek mencantikkan Sungai Melaka telah makan belanja hamper RM 100 juta dan akan memakan belanja tambahan RM 100 juta lagi. Pihak kerajaan telah berjanji bahawa banjir kilat akan diatasi kerana air pasang tidak akan melimpah keluar dan air Sungai Melaka akan sebersih sehingga boleh cuci mata.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sidang Media Pelancaran ABU di Negeri SembilanTempat: Jalan Tuanku Antah, Tingkat 1, Restoran Bidara Corner, Seremban
Masa: 3.30pm

Kehadiran

SAMM N.Sembilan - Sdr Saufi (Penyelaras SAMM N.S), sdr Azizi, Sdr Sani, Sdr Yaser
PEWARIS N.Sembilan
Kelab Bermotor United Shark - Sdr Saiful
Wakil peneroka Felda Sendayan - Sdr Daud Idris
Wakil Pengusaha Restoran - Sdr Musliady
Wakil Nelayan - Noor Aiza
Wakil Mahasiswa - Sdr Farel
Mengapa 'Asalkan Bukan Umno' ?

Saudara Musliady wakil dari pengusaha restoran membangkitkan isu kenaikkan harga barang berasaskan makanan dan keperluan harian menyebabkan kesulitan untuk pihak pengusaha restoran meletakkan harga jualan.

Sdr Daud wakil Peneroka Felda Sendaya meluahkan rasa kecewa peneroka Felda yang menjadi mangsa penipuan Felda selama puluhan tahun. Selain itu, FELDA juga dikhuatiri terdedah kepada risiko rasuah dan ketirisan memandangkan pengerusi FELDA pernah terlibat dengan jenayah rasuah untuk kepentingan politik.
Wakil dari kelab motor United Shark, saudara Saiful pula mengetengahkan isu insfrastruktur untuk sukan permotoran di N.Sembilan yang begitu terhad, menyebabkan Negeri Sembilan begitu terkenal dengan aksi 'merempit di malam minggu'.
Semua wakil dari Negeri Sembilan termasuk wakil PEWARIS bersetuju untuk menyokong kempen Asalkan Bukan Umno dan akan turut hadir dalam program raksasa Rapat Rakyat ABU pada 15 Disember 2011.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Sidang Media Pelancaran ABU di PerakTempat: Pejabat Biro Masyarakat Keadilan, Ipoh
Masa: 3.30pm

Kehadiran

Wakil PKR - YB Chang Lih Kang
SAMM Perak - Sdr Mat Saman Kati, Sdr Alfa
MCLM Perak - Sdr Mat Noh
NGI

Untuk sidang media negeri Perak, sila rujuk klip video di bawah;

Mengapa 'Asalkan Bukan Umno' ?

Isu tempatan yang membuatkan rakyat negeri Perak terus membenci Umno ialah Rampasan Kuasa di Perak pada Febuari 2009. Cacamerba yang berlaku di Perak akhirnya terdiri sebuah kerajaan haram di mana Umno sebagai dalangnya dan Najib pula sebagai petualangnya.

Dengan ini, gabungan besar dari Perak menyatakan sokongan penuh kempen ABU dan akan bersama dalam program Rapat Rakyat ABU pada 15 Disember 2011 di Taman Melewar.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sidang Media Pelancaran ABU di Kedah


Tempat: 345A Air Mendideh, Sg Petani
Masa: 3.30pm


Kehadiran

SAMM Kedah - Sdr Angah Habib
PRM - Tok Gandang
MCLM - Sdr Viveg


Gabungan Kedah menyokong penuh Kempen ABU
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Sidang Media Pelancaran ABU di Perlis


Tempat: Kelab Media Perlis, Jalan Sekolah Derma, Kangar, Perlis
Masa: 3.30pm


Kehadiran
SAMM Perlis - Asrul (Ketua Penyelaras SAMM Perlis)
Wakil Parti Keadilan - Amran Kamarudin (SUK Keadilan Perlis), Zamri Sapar (Bekas Ketua AMK Perlis)
Wakil Mahasiswa - Farhan Azis
Wakil Peniaga - Lee Mom Leong
Antara NGI yang hadir - Zaidi(Peniaga pasar sehari), Siah Teow Eng(usahawan), Shukri(pengusaha cybercafe), Azmi(pencen kakitangan kerajaan)

Mengapa 'Asalkan Bukan Umno' ?

1. Isu Banjir di Perlis yang tidak selesai apabila rakyat masih belum nampak bilakah projek saliran dari Empangan Timah Tasoh terus ke Laut berjaya disiapkan.
2. Isu perebutan kuasa dalam pelbagai kem Umno di Perlis membuatkan rakyat menjadi semakin meluat dengan Umno.
3. Isu peluang pekerjaan yang terhad menyebabkan ramai anak perlis yang mempunyai tenaga mahir berhijrah ke negeri lain.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sidang Media Pelancaran ABU di PahangSidang media ABU peringkat negeri Pahang berlangsung di Bilik Pusat Khidmat PKR Adun Semambu. Antara yang hadir menyokong pelancaran ABU dalam sidang media ini termasuk;

Clement (SMSL)
Hatta (SAMM)
Andansura, Mat dan Ali Akhbar (PAS)
Allen Lee (PKR)

Antara Isu tempatan yang dibawa dalam sidang media ini ialah isu Lynas yang mengancam keselamatan bukan sahaja penduduk setempat, tetapi turut menjadi ancaman kepada seluruh negara. Penduduk negeri Pahang dan Sempadan di Terengganu akan terkesan dengan risiko radioaktif.

Antara yang terkandung dalam kenyataan media yang diedar di seluruh negara mengenai Lynas;
Kini keselamatan rakyat akan terancam dengan kewujudan kilang Lynas dimana kesan radioaktif akan membahayakan mereka. Alasan petroleum semakin kering digunakan bagi kononnya mencari sumber ekonomi yang baru malah wang simpanan Negara telah masuk ke dalam poket pemimpin-pemimpin UMNO/BN dan kroninya. Lynas akan menjamin keuntungan mereka walaupun membahayakan rakyat.
Ini isu nasional yang harus dilawan bersama, namun rakyat setempat perlu main peranan lebih penting kerana rakyat setempatlah merupakan kumpulan paling terdedah pelbagai risiko yang merosakkan keturunan ini.

Semua wakil sidang menyokong ABU dan bersedia untuk mobilisasi rapat ABU pada 15 Disember.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Sidang Media Pelancaran ABU di KelantanMasa :
3.30pm
Tempat : Hotel Raudah, Kota Bharu, Kelantan

1. Gerakan Bertindak Royalti Rakyat Kelantan (GEGAR)
2. Forum Anak Muda Kelantan (AMUK)
3. Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM Kelantan)
4. BERSIH Kelantan
5. Subway Photographer
6. Dewan Pemuda PAS Kelantan
7. Angkatan Muda Keadilan Kelantan

Mengapa 'Asalkan Bukan Umno' ?

Di Peringkat Negeri Kelantan pula, kita dapat saksikan betapa hampir 24 tahun Rakyat & Negeri Kelantan dinafikan haknya dari segi pembangunan dimana semenjak pemerintahan bertukar tangan dari UMNO/BN kepada PAS, 118 projek Pembangunan bermula dari RMK-5 sehingga RMK-10 telah disekat oleh UMNO/BN yang menerajui Pentadbiran Kerajaan Pusat.

Selama hampir 24 tahun juga Rakyat Kelantan telah dinafikan haknya dari segi pembangunan infrastruktur apabila Jalanraya-Jalanraya utama yang penyeliaannya berada dibawah kawalan Kerajaan Pusat tidak diselenggara dengan baik malah Permohonan Kerajaan Negeri untuk mendapatkan Peruntukan bagi pemulihan dan pembinaan lebuhraya yang lebih baik untuk kemudahan Rakyat Kelantan juga diabaikan oleh UMNO/BN yang menerajui Kerajaan Pusat.

Begitu juga dalam isu Air Kelantan yang pada akhir-akhir ini dimainkan oleh UMNO/BN dan Semua Rakyat Negeri Kelantan juga perlu ingat bagaimana Hasil Bumi Negeri Kelantan iaitu Petrolium dan Gas dirompak dan dinafikan hak Royaltinya dengan pelbagai alasan yang tidak masuk akal berbeza dengan 3 Negeri lain dibawah kekuasaan UMNO/BN (Sabah, Sarawak dan Terengganu) yang menikmati pembayaran Royalti dari Hasil Bumi Petrolium dan Gas Negeri masing-masing.


Nota dari Blogger NGI


Mengapa ABU harus menjadi asas dalam memilih ketika pilihanraya yang akan datang?

Jasa sesuatu pemerintah bukan pertimbangan untuk mengekalkan mereka. Itu adalah tanggungjawab mereka. Mereka yang datang dan menawarkan diri. Gaji mereka dibayar oleh rakyat. Mereka adalah kuli dan pekerja kepada rakyat.

Apabila “Asal Bukan UMNO” (ABU) ini menjadi kenyataan, maka, pemerintah yang baru adalah pemerintah yang berasa takut kepada rakyat. Mereka berasa tidak selamat untuk melakukan kejahatan kerana pemerintah yang baru adalah pemerintah yang bila-bila masa boleh dijatuhkan rakyat kembali.

Untuk kontek Kelantan, asas atau falsafah ABU harus menjadi pertimbangan kerana :

1. Hasil bumi Kelantan yang dirompak dari Kelantan. Diagih-agihkan kepada negeri-negeri UMNO yang boros dan rasuah. Antara hasil bumi Kelantan ialah petroleum, gas, pengambilan hutan Kelantan untuk dijadikan Taman Negara tanpa bayaran royalti, dan sebagainya.

2. Sabotaj Kelantan dalam belanjawan negara setiap tahun. Cukai dipungut dari setiap peluh anak Kelantan. Hasil bumi dikaut dari setiap inci bumi Kelantan. Tetapi, dimansuhkan negeri Kelantan dalam setiap kali belanjawan negara dibentangkan.

3. Dakwaan kepada memonopoli, ugut dan penipuan gred kepada petani-petani Kelantan. Padi, beras dan kelapa sawit.

4. Dakwaan kepada mengugut pentadbiran awam Kelantan. Dengan tindakan tukar ke luar daerah atau daerah yang sukar.

5. Pemulauan terhadap pendidikan anak Kelantan. Sekatan bantuan terhadap institusi pondok agama dan sekolah agama rakyat (SAR).

6. Isu kedaulatan Negeri Kelantan. UMNO/BN gagal menjawab dakwaan sesetengah pihak bahawa projek pemberian IC kepada warga Thailand, sekaligus menjadikan mereka dwi warganegara dan boleh mengundi untuk menentukan hidup mati anak peribumi Kelantan.

7. Dakwaan terhadap sabotaj pembinaan janakuasa elektrik pada tempat-tempat tertentu, dimana ianya bertujuan menghalang rakyat Kelantan mendapat kemudahan air yang sempurna.

8. Projek-projek kerajaan pusat yang dilewat-lewatkan. Ada yang dimansuhkan. Bertujuan menghukum keputusan demokrasi rakyat Kelantan.

9. Membenarkan UMNO sendiri, MCA dan MIC memburuk-burukkan dan menghina hudud yang terkandung dalam Al-Quran.

9 perkara ini adalah antara hujah mengapa falsafah ABU wajib digunakan dalam pertimbangan mengundi di pilihanraya kelak. Kami menyeru kepada seluruh rakyat Kelantan khasnya, Malaysia umumnya, supaya mendapatkan satu suasana pilitik baru yang lebih segar, terbuka pada masa akan datang dengan menjatuhkan UMNO/BN.

Sesuatu keuntungan yang tidak ternilai kepada rakyat adalah apabila mendapat satu pemerintahan yang sangat takut kepada rakyatnya sendiri.

Dengan ini juga, kami mengumumkan pada 15 Disember 2011 ham 8.30 malam, satu forum terbesar ABU akan diadakan di Markaz PAS Taman Melewar, Kuala Lumpur. Sekian, terima kasih. - Aduka Taruna

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sidang Media Pelancaran ABU di Terengganu


Tempat: Muara Tomyam, Jalan Sultan Sulaiman, K.Terengganu
Masa: 5.00pm

SAMM Terengganu - Rafzi Ramli
Wakil PSM - Sdr Zaidi
Wakil Peniaga
Wakil Nelayan
Wakil petani

Mengapa 'Asalkan Bukan Umno'?

Terengganu merupakan sebuah negari yang kaya dengan hasil bumi. Petrolium berkualiti tinggi disedut dari pesisir laut Terengganu berpuluh tahun tetapi kedudukkan Terengganu yang menjadi negeri nombor dua termiskin dalam Malaysia menimbulkan persoalan besar.

Sepatutnya Terengganu menjadi sebuah negeri yang kaya memandangkan dalam semenanjung Malaysia ini hanya Terengganu selain Kelantan, menjana pendapatan terbesar negara melalui industri petrolium dan gas. PETRONAS seumpamanya menjadi syarikat terbaik dan terkaya dari Malaysia namun Terengganu terus miskin. Terengganu menuntut jumlah royalti yang lebih besar berbanding 5 peratus yang ditawarkan selama ini.

Pembangunan Insfrastruktur di Terengganu juga amat mengecewakan. Kerajaan yang dikuasai oleh Umno telah berbelanja secara mewah tetapi menyediakan kualiti yang sangat rendah. Runtuhan Stadium Tuanku Sultan Mizan adalah lambang ketirisan Umno dan akhirnya segala baikpulih juga banyak yang ditanggung oleh wang rakyat.

Kerajaan Terengganu yang dipimpin Umno juga telah gagal dalam projek pertanian yang menelan belanja berjuta ringgit di Terengganu.

Kerajaan Umno di Terengganu juga merupakan sebuah kerajaan yang kuat membazir wang rakyat, ketika lebih ramai rakyat yang hidup miskin selain daripada banyak merugikan rakyat dan negara.

Antara konsep yang dikenali sebagai Gajah Putih ini ialah Projek Monsun Cup.Pembinaan untuk projek ini menelan belanja 300 juta ringgit dan kos penganjuran selama 4 tahun setakat ini telah menelan belanja lebih dari 200 juta ringgit. Jika di campurkan kedua-dua jumlah ini ianya telah mencecah 500 juta ringgit duit rakyat dibelanjakan.

Selain itu, Projek Masjid Kristal yang dibina berhampiran dengan bandaraya Kuala Terengganu. Projek ini menelan belanja sebanyak 259 juta ringgit. Tidak ada pun peluang pekerjaan yang boleh di manfaatkan oleh masyarakat sekitar. Mengapa masjid yang menelan berjuta ringgit itu dibina di kawasan yang tidak cukup qariah? Lebih pelik, berhampiran dengan masjid kristal terdapat sebuah masjid yang sudah lama didirikan. Ia satu pembaziran dan rakyat wajib menolak Umno dalam PRU akan datang!

Pembaziran ini juga suatu ketirisan dalam pentadbiran. Ke mana perginya duit yang sepatutnya boleh dijimat? Dengan alasan ini juga, gabungan NGO di Terengganu menyokong kempen ABU dan akan bersama menjayakan Rapat Rakyat ABU pada 15 Ogos nanti.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sidang Media Pelancaran ABU di Selangor/WPKL (Nasional)
Tempat: KLSCAH
Masa: 3.30pm


Kenyataan Media (Peringkat Nasional)
ABU - Asalkan Bukan Umno
9 Disember 2011

9 Disember, 2011: Kami merayu dan menyeru kepada semua; pekerja, petani, nelayan, persatuan dan pertubuhan, badan kerajaan dan bukan kerajaan (NGO), parti politik komponen Barisan Nasional, kecuali UMNO, parti pembangkang atau parti politik bebas, golongan profesional, ahli akademik dan cendiakawan, mahasiswa, karyawan, para artis dan pekerja seni, malah semua kelompok rakyat tersisih dan tertindas (marginalised) seperti kumpulan Mat Rempit, gelandangan (homeless), penganggur (jobless) dan lain-lain supaya melahirkan dengan nyata (melalui kenyataan media seperti ini atau tunjuk perasaan dan sebagainya) rasa tidak yakin kita masing-masing terhadap UMNO yang sudah tidak sedar diri, korup, angkuh, menindas, zalim dan kebelakangan ini BODOH SOMBONG!!!

Kini bukan masanya lagi untuk kita terus mendiamkan diri dan tidak mahu ambil tahu, kecuali anda rela mewariskan Malaysia yang musnah kepada generasi akan datang. Masihkah kita tidak nampak atau sengaja mahu membiarkan saja apabila sisa-baki hak demokratik rakyat yang hanya tinggal secebis itu pun dinafikan, manakala segala tuntutan rakyat terus diabaikan?

Sepanjang pemerintahan UMNO/BN kita semua juga sebenarnya telah bersama-sama menyumbang –akibat sikap kita yang 'biarkanlah', 'tidak kisah' serta 'ignorant', dll– dalam menyemai kuasa kuku besi pemerintah yang kejam hinggalah kini kuasa itu menjadi parah dan terlalu mencengkam.

ABU akan melancarkan kempen ke seluruh Negara untuk menyeru rakyat supaya berani menyatakan pendirian jijik dan perasaan meluat mereka terhadap penyelewengan dan rasuah yang UMNO/BN amalkan, lantas dengan tidak teragak-agak menolak UMNO/BN.

Kesan yang kini dirasai rakyat ialah kenaikan harga barang yang melampau. 80 peratus rakyat Malaysia kini terpaksa menanggung beban kos sarahidup yang semakin tinggi. Sedangkan pemimpin-pemimpin UMNO/BN dan kroninya hidup dengan mewah sekali.

Kewujudan undang-undang kejam yang menekan dan menzalimi rakyat sehingga teguran dan rintihan rakyat tidak dipedulikan. Bantahan rakyat dengan angkuh diperangi secara kejam dan ganas. Kini timbul pula undang-undang Perhimpunan Aman 2011 yang langsung tidak masuk akal.

Politik perkauman digunakan untuk menakutkan rakyat. Taktik ‘pecah’ dan ‘perintah’ dilaksanakan untuk menutup berita penyelewengan dan rasuah serta boros dan tamaknya pemimpin-peminpin UMNO/BN ini. Selama pemerintahan UMNO/BN rakyat Malaysia didodoikan dengan slogan perkauman sempit. Kini isu agama dicipta dan diapi-apikan untuk memastikan kelangsungan jangkahayat politik UMNO/BN.

Kini keselamatan rakyat akan terancam dengan kewujudan kilang Lynas dimana kesan radioaktif akan membahayakan mereka. Alasan petroleum semakin kering digunakan bagi kononnya mencari sumber ekonomi yang baru malah wang simpanan Negara telah masuk ke dalam poket pemimpin-pemimpin UMNO/BN dan kroninya. Lynas akan menjamin keuntungan mereka walaupun membahayakan rakyat.

Operator-operator kami di seluruh Negara sudahpun menjalankan kerja-kerja penerangan kepada rakyat, termasuk anggota polis, tentera dan kakitangan awam agar lebih celik kepada pembohongan dan kekejaman yang dilakukan pada mereka oleh UMNO/BN.

Kini, ketika cebisan harapan hak-hak rakyat dalam keadaan uzur kritikal yang hampir saja mustahil dapat dipertahankan akibat dibantai pemerintah selama ini, apakah lagi alasan dapat mewajarkan ketakutan dibiarkan bermaharaja-lela membungkam suara hati kita?

Apabila tuntutan rakyat tidak dihiraukan malah terus saja dipersendakan pemerintah, cukupkah sekadar bersandarkan alasan-alasan ideal (umpamanya; apolitical, non-partisan, impartial dan macam-macam lagi) sebagai lapik indah. Sudah tiba masanya bagi kita untuk tidak lagi menghalalkan sifat 'dayus' dan 'bacul' kita dengan terus kekal takut untuk bangkit berjuang menyatakan pendirian dan terus menolak UMNO/BN.

Dengan ini kami umumkan pada 15 Disember 2011 jam 8.00 malam satu forum besar-besaran akan diadakan di KL-Selangor Chinese Assembly Hall. Forum yang akan dihadiri oleh rakyat dari seluruh Negara ini akan juga membuat satu lagi pengumuman besar yang akan merubah situasi politik di Negara Malaysia


ABU - Satu Gerakkan Massa Dari Rakyat Untuk Rakyat !

8 comments:

 1. Anonymous9:33 PM

  Asalkan bukan UMNO walaupun Yahudi dan kafir seperti: IA, NED, IRI, OSA, KAS dan komunis.

  Asalkan Lelaki Y walaupun: liwat, korup, nepotisma dan penipu dapat berimpi indah ke Putrajaya.

  ReplyDelete
 2. Erol4u11:13 AM

  Salam Chegubard Saya Sokong ABU....

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:04 PM

  Masa PRU 12, saya, isteri dan rakan2 ramai pangkah PR.... tapi bila dikenangkan UMNO telah banyak berjasa kepada saya, keluarga isteri saya, keluarga suadara-mara dan rakan2. Di bawah UMNO saya & Isteri, adik beradik saya & isteri saya dapat ke Universiti samada di luar atau dalam negara, cuma kena belajar lebih sikit saje tak payah susah2 nak buat Demonstrasi (takkan jadi lebih pandai kalau kita buat). Pendapatan kami semua Alhamdulillah...

  PRU13, Kami dan rakan2 akan sokong UMNO kembali.

  Apa yang kami lihat, Pakatan memang fumble. Tengok luar tingkap rumah dah tahu PR has made Selangor worse...

  Ada rakan beritahu saya yang dah habis RM50k demi PKR dan Anwar - Baginya Anwarlah orang yang paling baik. Dia terlihat satu documentari di TV dimana Ahli Parlimen MCA & MIC pakai songkok serta menunjukan hormat kepada Raja2 Melayu. Dari sinilah dia sedar PKR dan PAS telah gagal membentuk DAP supaya respect Raja2 Melayu. PRU13 dia akan pangkah BN.

  Bye2 PR, ABU ...pejuangan yang sia-sia dan buang masa. Jaga anak bini lagi baik...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous6:46 AM

   mmbe ko habis 50k...
   ko ade pikir ke berapa byk duit rakyat dah habis utk umno???

   Delete
 4. Anonymous11:06 PM

  Terima Kasih UMNO kerana telah banyak BERJASA

  ReplyDelete
 5. Anonymous6:45 AM

  sbb umno banyak habis kan duit rakyat,,,
  kau slh sorg terpedaya...
  duit lak habis kat org mcm kau...
  jadi kan la negara aman,
  bebas rasuah,
  bela org miskin.
  bukan dengan menunjuk2 kat siaran tv je baru nak bantu rakyat...
  dan ingat,umno dah banyak fitnah org...
  allah tue maha adil...
  tak gune ade kerajaan,kalau tak ada pembangkang...
  pikir rasional skit...
  malaysia kaya,,,(tapi org2 kerajaan je)(duit rakyat tue)
  aku nye cukai pendapatan pun,rase nye dah bagi anak bini kau mkn...
  tapi pernah pikir ke org yg miskin di tindas kerajaan???
  berdoa untuk negara kita, bukan menganiaya rakyat...
  aku bukan ckp aku nie pkr ke pas ke dap...
  tapi dah nampak sgt latar belakang kerajaan kite...

  ReplyDelete
 6. Hello, ini adalah sebuah firma pinjaman peribadi yang meminjamkan pinjaman peluang masa hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Pinjaman kami kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada tahap 2.5%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman, dengan PINJAMAN MART masalah anda lebih, jadi hubungi kami hari ini E-mel:
  (loanmartcommunityservice@gmail.com)
  Maklumat peminjam: Nama penuh: _______________ Negeri: __________________ seks: ______________________ Umur: ______________________ Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______ Tempoh Pinjaman: ____________ Tujuan pinjaman: _____________ Nombor telefon: ________
  Terima kasih.

  ReplyDelete
 7. Hello, nama saya Julia Simon, mangsa penipuan di tangan peminjam palsu. saya telah kehilangan kira-kira $ 40,000 USD kerana saya memerlukan modal yang besar sebanyak $ 100,000USD. i hampir meninggal dunia, saya tidak mempunyai tempat untuk pergi. perniagaan saya telah dimusnahkan, dan dalam proses itu saya kehilangan anak saya. i tidak boleh berdiri ini berlaku lagi. pada Mac 2016, saya bertemu dengan seorang rakan yang memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik, Puan Julia Simon, yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman di sebuah syarikat. ibu yang baik saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih dan Allah terus memberkati anda. i juga suka menggunakan kesempatan ini untuk menasihati rakan-rakan Malaysia, bahawa terdapat banyak penipu di luar sana, jadi jika anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman yang cepat, hanya mendaftar melalui Puan Julia Simon melalui e-mel: (juliasimon460@gmail.com ). anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel ini: (augustaibramhim11@gmail.com). jika anda mempunyai sebarang keraguan. sila dia adalah satu-satunya orang yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai.
  Terima kasih.

  ReplyDelete