Monday, September 05, 2011

Bukit Kepong: SAMM mahu Putrajaya tampil sejarah sebenar kemerdekaan
KUALA LUMPUR, 2 Sept — Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mahu kerajaan menggunakan sambutan ulang tahun Hari Kemerdekaan Ke-54 menampilkan sejarah sebenar kemerdekaan negara.

“SAMM akan ke hadapan bagi merealisasikan apa itu sejarah,” kata Penyelarasnya bagi Wilayah Persekutuan Shariful Azmir Mustafa dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Katanya, isu serangan ke atas Balai Polis Bukit Kepong pada 1950 telah dikenang sebagai serangan kumpulan pengganas ke atas sekumpulan anggota polis yang bertahan di rumah pasong.

Persepsi ini katanya, telah ditulis oleh pengkaji sejarah mengikut acuan pihak tertentu bagi menyembunyikan hakikat sebenar — pihak yang menentukan apakah kriteria pejuang kemerdekaan.

“Ia menjadi satu kepercayaan ramai apabila Jins Samsudin membuat filem Bukit Kepong berdasarkan persepsi betapa pihak yang menyerang rumah pasong Bukit Kepong itu adalah pengganas sedangkan gerakan yang diketuai oleh Mat Indera juga sebenarnya harus dikenang sebagai salah satu serangan ke atas kubu British yang menjajah Tanah Melayu untuk beberapa abad lamanya,” katanya.

Tambah beliau, SAMM Wilayah Persekutuan ingin menegaskan bahawa sejarah kemerdekaan negara harus segera dikaji semula oleh pengkaji sejarah yang tidak berkepentingan selain daripada merekodkan sejarah sebenar, bukan oleh pengkaji sejarah upahan yang menulis berdasarkan telunjuk pihak yang menang bagi menutup sejarah di sebalik sejarah.

Jelas beliau, tindakan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu mengulas mengenai peristiwa Bukit Kepong dan watak sebenar Mat Indera dalam ceramahnya harus dipuji kerana ia membangkitkan ghairah rakyat terutamanya dari golongan anak muda untuk mengetahui sejauh manakah British itu dianggap sebagai penjajah dan “apakah dengan menyerang British itu akan dianggap sebagai pengkhianat di Tanah Melayu.”

“Pihak polis di rumah pasong Bukit Kepong itu juga bertugas bagi mempertahankan kepentingan British seperti estet getah dan ladang.

“Adakah Pasukan polis ketika zaman jajahan British menunjukkan taat setia mereka terhadap Queen of England apabila lagu ‘God Save the Queen’ didendangkan setiap kali lawatan pegawai tertinggi British?” katanya.

Beliau menambah ia juga persoalan yang harus digali semula untuk rakyat mengetahui sejarah penentangan penjajah yang sebenar.

“Ia berkait rapat dengan proses menuntut kemerdekaan apabila semua kumpulan, kesatuan dan pertubuhan yang bergerak menuntut kemerdekaan telah diharamkan kecuali Umno. “Kumpulan penuntut kemerdekaan ini akhirnya dituduh sebagai pengkhianat dan pengganas hanya kerana menentang British yang statusnya masih lagi penjajah di Tanah Melayu ketika itu,” kata beliau.

Jelas Shariful Azmir, turut menjadi persoalan ialah mengapa Umno sahaja yang dibenarkan berkempen untuk merdeka sedangkan banyak lagi pergerakan menuntut kemerdekaan.

“Adakah Umno membenarkan pertubuhan mereka menjadi tali barut British demi untuk merdeka di atas acuan penjajah ?

“Oleh yang demikian, SAMM Wilayah Persekutuan di atas rasa tanggungjawab ke atas sejarah negara yang dikhuatiri terperosok, harus digemburkan semula untuk tatapan rakyat,” katanya sambil menambah, “sejarah peradaban negara juga seharusnya disifatkan dengan lebih keterbukaan kerana ia membentuk asal usul kita rakyat Malaysia.”

“Rakyat juga harus lebih terbuka dan berjiwa besar untuk menerima hakikat sebenar sejarah negara, lebih-lebih lagi apabila ianya melibatkan proses menuntut kemerdekaan,” kata Shariful Azmir.

3 comments:

 1. Anonymous11:14 AM

  kalau dh bodoh tu bodoh jgk la... mslh yg dibunuh oleh komunis tu org Brtish ka??? Melayu apa kau nie?? komunis yg rata2 mata sepet telah membunuh pejuang yg sebangsa dan seagama dgn kau sendiri pon nk bela???

  ReplyDelete
 2. Anonymous2:33 PM

  Kenapa saudara sendiri tidak membuat kajian tentang sejarah? tauhukah saudara sejarah penubuhan PAS dan PKR dari pecahan mana sebelum ini?...and kenapa ianya berlaku?...saya tidak cakap BN tuh baik segalanya,..adakah selama ini, kerajaan BN menindas saudara?Kalau ya, penindasan yang macam mana?..adakah apabila saudara tak dapat dan org laen dapat, saudara menyalak? ...maafkan saya jika saya berkata sedemikian, kita punya akal, gerak hati, dan bahan bacaan yang boleh diperolehi,..kenapa tidak kita yang buat?..kenapa menuding jari ke arah orang laen?..tidak kah itu tindakan pengecut?.. Jangan hanya sekadar cakap, buktikan., buktikan diri anda benar2 faham sejarah. Janganlah menjadi boneka bodoh2 kepada ahli politik. Fikir-fikirkanlah yer saudara. ..

  - K~two -

  ReplyDelete
 3. http://nalurerenewws.blogspot.com/2018/07/taipanqq-ini-alasan-mengapa-pria-senang.html

  Taipanbiru
  TAIPANBIRU . COM | QQTAIPAN .NET | ASIATAIPAN . COM |
  -KARTU BOLEH BANDING, SERVICE JANGAN TANDING !-
  Jangan Menunda Kemenangan Bermain Anda ! Segera Daftarkan User ID terbaik nya & Mainkan Kartu Bagusnya.
  Dengan minimal Deposit hanya Rp 20.000,-
  1 user ID sudah bisa bermain 8 Permainan.
  BandarQ
  AduQ
  Capsasusun
  Domino99
  Poker
  BandarPoker
  Sakong
  Bandar66

  Kami juga akan memudahkan anda untuk pembuatan ID dengan registrasi secara gratis.
  Untuk proses DEPO & WITHDRAW langsung ditangani oleh
  customer service kami yang profesional dan ramah.
  NO SYSTEM ROBOT!!! 100 % PLAYER Vs PLAYER
  Anda Juga Dapat Memainkannya Via Android / IPhone / IPad
  Untuk info lebih jelas silahkan hubungi CS kami-Online 24jam !!
  • WA: +62 813 8217 0873
  • BB : E314EED5

  Daftar taipanqq

  Taipanqq

  taipanqq.com

  Agen BandarQ

  Kartu Online

  Taipan1945

  Judi Online

  AgenSakong

  ReplyDelete