Tuesday, May 10, 2011

Nilai RM meningkat dan Harga Minyak dunia turun tetapi di pengguna beli dipaksa beli minyak mahal

rakyat harus bangkit melawan penipuan regim

Harga minyak di Asia jatuh kepada AS$101 setong hari ini. Trend penurunan harga ini berlaku sejak seminggu dan dijangka berterusan buat beberapa ketika. Menurut laporan AP, penanda aras minyak mentah bagi Jun jatuh dalam lingkungan AS$1.65 kepada AS$100.90 setong bagi tempoh pertengahan dagangan elektronik Kuala Lumpur bagi Bursa Merkantil New York.

Dalam laporan lain pula, dilaporkan nilai matawang negara RM semakin meningkat berbanding Dollar US. Maka sewajarnya Malaysia meningkat nilai kuasa kewangan dan kuasa belinya.

Namun hakikat yang berlaku agak sedikit terbalik apabila ketika semua itu berlaku rakyat diperas untuk membeli harga bahan api dengan peningkatan harga. Apa sebenarnya sistem penyelarasan harga berdasarkan harga semasa dunia ini.

Yang sebetulnya regim sememangnya dalam proses 'melalikan' rakyat dengan menarik sedikit demi sedikit subsidi, negara sememangnya dalam keadaan pengurusan ekonomi lemah. Wang tidak ada maka subsidi akan ditarik sepenuhnya. Persoalannya ialah bagaimana dengan subsidi korporat ? Ternyata regim makin tidak mampu mentadbir ekonomi negara.

Ekonomi makin parah, rakyat terbiar lelah...kekuatan regim ialah apabila kepayahan dialih dengan menyajikan hiburan. Rakyat perlu bangkit dari terus digula-gulakan.

No comments:

Post a Comment