Tuesday, November 02, 2010

Rosmah pemangku PM?


Tindakan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor mewakili Perdana Menteri dalam majlis yang tidak boleh disertainya menimbulkan pelbagai persoalan kini apakah beliau adalah pemangku perdana menteri.

Ini tidak harus berlaku, Perdana Menteri ialah jawatan rasmi negara. Majlis yang dilaporkan dalam media ialah Majlis rasmi, bukan kenduri anak buah yang boleh diwakilkan ahli keluarga.

Hujung Minggu lepas, Rosmah telah berucap mewakili PM di Karnival Deepavali 1Malaysia di Litle India dekat Brickfield.

Dalam majlis itu, Najib melalui teks ucapan yang dibacakan oleh isterinya berjanji akan membantu orang India di negara ini.

Najib telah didapati mempunyai tanda-tanda awal sakit chicken pox dan diminta berehat oleh doktor.

Menurut penasihat medianya, Datuk Seri Jalaludin Bahaudin, Najib juga diingatkan supaya mengelakkan dirinya daripada menghadiri semua majlis rasmi berikutan rawatan perubatan selepas terdapat simptom penyakit cacar itu.

Katanya, presiden Umno itu mula merasa kurang sihat dan kemudian didapati ada ruam panas, sakit otot dan sendi pada hari terakhir Sidang Kemuncak Asean ke-17 dan berkaitan di Hanoi, Vietnam selama tiga hari.

"Setibanya di Subang (Selangor) hari ini, beliau menunjukkan ada tanda-tanda awal menghidapi penyakit cacar dan dengan segera mendapat rawatan. Oleh kerana ubat diberikan awal, Perdana Menteri menunjukkan respon yang baik," katanya sambil menambah doktor peribadi Najib menasihatkan Perdana Menteri berehat di kediaman dan mengelak daripada menghadiri semua majlis awam dan rasmi.

"Perdana Menteri memohon maaf atas segala kesulitan," kata Jalaludin.

Bahagian protokol JPM pasti tidak mampu menjawab. Rosmah sudah kuasai bukan sahaja Najib tetapi JPM itu sendiri.

3 comments:

  1. Anonymous1:03 AM

    elokla tu, dulu pak lah rebah sebab menantu.. skrg najib rebah sebab bini pulak....

    ReplyDelete
  2. setiap hari pasti ada berita tentang rosmah samada di TV atau paper..mengalahkan menteri

    ReplyDelete