Wednesday, September 01, 2010

Bonus raya kakitangan awam mampu mangsakan yang lain

Oleh kerana belanjawan 'surplus' maka Kerajaan Pulau Pinang telah mengumumkan pemberian bonus duit raya sebanyak RM500 kepada kakitangan awamnya yang akan dibayar sebelum Syawal 1431. Itulah permulaan politik pemberian bonus. Ini bukan sahaja membuktikan pengurusan ekonomi kerajaan negeri baik tetapi merupakan satu penghormatan dan penghargaan kepada kakitangan awam yang beragama Islam yang bakal menyambul Edulfitri. Ini secara tak lansung membasuh sedikit serangan tohmah bahawa Kerajaan Pulau Pinang tidak cekap mengurus ekonomi, tak menghargai kakitangan awam dan tidak sensitif dengan orang Islam atau Melayu. Malah tambahan bagi guru Kafa dan seumpamanya cukup menarik perhatian.

Mungkin panik dengan pemberian tersebut maka Perdana Menteri Malaysia pula mengumumkan pemberian RM500 juga kepada semua kakitangan awam dan pesara. Lebih 1.24 juta kakitangan awam dari gred 1 hingga gred 54 dan 590,000 pesara menikmati bonus raya tersebut. Ini melibatkan RM934.6 juta. Amat pelik dalam keadaan buget regim pusat defesit teruk dan regim baru sahaja menghukum rakyat dengan menarik subsidi gula dan minyak yang menyebabkan kenaikan mendadak regim ini memberikan bonus. Bonus seharusnya diberikan apabila sebuah syarikat atau organisasi memperolehi keuntungan tetapi semata hannya untuk saingan politik regim memberikan juga bonus raya. Lebih pelik lagi regim kononya tidak dapat mengelakkan kenaikan gula dan minyak yang menyebabkan rakyat terseksa dengan kenaikan hampir semua kos perkhidmatan dan barang keperluan kononya kerana terpaksa menyelamatkan RM750 juta. Menyelamatkan wang subsidi (RM750 juta) ini penting untuk mengelakan negara bankrup seperti yang dijangkakan oleh Idris Jala seorang anggota kabinet regim.

Kerana mahu menyelamatkan RM750 juta itulah hampir semua rakyat terseksa dengan kenaikan kos hidup mendadak, malangnya untuk persaingan politik regim sanggup mengeluarkan RM934.6 juta pula.

Hujah memberikan kakitangan awam bonus raya kerana membantu mereka dalam menghadapi perayaan dalam keadaan kos yang meningkat juga memperakui kegagalan pengurusan ekonomi oleh regim. Namun tahun atau tidak kakitangan gred 1 yang bergaji tinggi (baca: amat tinggi) juga memperolehi RM500 tersebut. Regim tarik subsidi dari semua rakyat yang khususnya susah tetapi bayar bonus kepada golongan kaya yang tak terasa perit kenaikan harga.

Persoalanya di sini tiap kali kenaikan gaji atau pemberian bonus pasti mengakibatkan kenaikan harga barang. Jangan nak bohong kalau regim ini berkata harga barang tidak naik dan terkawal. Suruh menteri pergi pasar beli barang baru mereka tahu bagaimana kenaikan harga mendadak berlaku. Regim gagal mengawal harga dan pemberian bonus ini sedikit sebanyak juga telah menyuntik kenaikan harga lagi.

Bagaimana dengan mereka yang bukan kakitangan yang merupakan jumlah lebih ramai dari kakitangan awam. Mereka tidak punya bonus, mereka kini banyak yang tak mendapat peluang kerja lebih masa. Kos yang naik angkara pemberian bonus raya ini akan menjadi perangkap maut kepada pekerja - pekerja yang bukan kakitangan awam.

Menyokong seharusnya negeri - negeri yang buget mereka 'surplus' adalah wajar memberikan bonus raya tetapi kenapa pula negeri yang defesit memanjang turut nak beri....kenapa pula regim pusat juga ingin memberi bonus raya... adakah semata kerana saingan politik ? kan seharusnya regim pusat menumpukan penguatkuasaan dan kawalan harga yang sebenarnya lebih membantu rakyat.

Politik pemberian bonus raya ini berita gembira bagi 25% rakyat tetapi mungkin perangkap maut bagi selebihnya. Ini harus dicatat dalam merakam KPI Najib selaku Menteri Kewangan ternyata dia gagal lagi dalam mengurus ekonomi.

Selaku menteri kewangan Najib gagal. 'fdi', pelaburan terus asing ke negara ini menyusut teruk, kos hidup meningkat, buget terus defesit..... Najib harus letak jawatan sebagai Menteri Kewangan.

4 comments:

 1. Anonymous11:37 PM

  saya setuju bahawa harga barang kini tidak terkawal dan naik secara mendadak. pada dua bulan pertama setelah harga gula naik, memang restoran2 tidak menaikkan harga makanan sekali gus. Tapi, sekarang saya tengok banyak restoran yang telah menaikkan harga makanan. Roti canai 80 sen dah tak boleh tengok dah kat KL.

  ReplyDelete
 2. Anonymous6:21 PM

  selangor pun dapat surplus ka? idup rafizi...

  - parti jahat -

  ReplyDelete
 3. mkm x pandai mengurus ikut hati tidak mahu mengaku b.......l rakyat patut menolak bn

  ReplyDelete