Saturday, December 16, 2017

Syarikat guaman pemimpin PKR wakili syarikat perumahan projek bernilai RM1.181b yang berakhir dengan rundingan yang merugikan kerajaan

Catatan Umum

16 Disember 2017


1. Pada 27 Ogos 2017 che'GuBard telah membuat laporan korupsi ke atas satu skandal tanah (berkaitan Kerajaan Negeri Selangor) PKPS bernilai RM1.181billion yang terkait Azmin Ali dan Khairuddin A.Hassan klik rujuk http://chegubard.blogspot.my/2017/10/laporan-sprm-skandal-tanah-rm1181b.html . Kemudian beberapa pihak lain turut tampil membuat laporan SPRM berkenaan perkara ini.

Selepas pendedahan awal dan laporan SPRM Khairuddin antara yang 'meroyan' sehingga menghantar masej maki hamun kepada beberapa wartawan. Klik http://chegubard.blogspot.my/2017/10/khairuddin-panik-dan-lapor-polis-untuk.html

2. Tanah - tanah dibawah projek tersebut mulanya dimiliki oleh syarikat terkait kepentingan seorang yang dikaitkan dengan 'macai' Mahathir yang juga terkait dengan penerbitan buku fitnah yang menjatuhkan Anwar 1998 iaitu Khairuddin. Tanah ini telah diperolehi oleh syarikat tersebut ketika Umno Bn menguasai kerajaan Selangor. Namun pertikaian panjang termasuk tidak menjelaskan bayaran sepatutnya termasuk ramai penduduk kampung tertipu merasakan tertipu kerana projek syarikat berkenaan kerana tidak mendapat pampasan sepatutnya. Malah ada pihak yang turut terperangkap sebagai pembeli kepada projek bermasalah syarikat berkenaan. Akhirnya ketika Tan Sri Khalid Ibrahim menjadi Menteri Besar satu notis rampasan tanah telah dikeluarkan dan syarikat tersebut telah mencabar tindakan kerajaan negeri di mahkamah. Kerajaan Negeri telah menang di Mahakamh Tinggi dan kemudian juga di Mahkamah Rayuan jelas tindakan Kerajaan yang ingin menyelesaikan masalah mangsa yang terdiri dari pemilik tanah dan pembeli baru yang terperangkap adalah tindakan yang betul.

3. Malangnya apabila Khalid Ibrahim disingkirkan dan Azmin Ali menjadi Menteri Besar. Telah direkodkan berlaku penghakiman persetujuan maknanya tiada perbicaraan di peringkat Mahkamah Persekutuan walaupun kes telah difailkan di Mahkamah Persekutuan, settle out of court. Diyakini berlaku rundingan 'sulit' menyebabkan kerajaan negeri bersetuju menyerah kalah dengan menyerahkan tanah tersebut kepada syarikat tersebut. sebaik selepas itu syarikat itu pula menjual tanah tersebut kepada syarikat pemaju gergasi dengan Ecowolrd umumkan nilai RM1.181 billion.
Dalam keadaan kerajaan negeri boleh menang dan majukan sendiri tanah tersebut secara kerjasama dengan mana - mana pelabur besar mengapa tiba - tiba Azmin menyerah kalah (dalam keadaan menang). Apa rundinganya ? Berapa nilai kick back ? atau Azmin begitu bodoh dan lemah diperdaya pemodal besar serta gagal mempertahankan hak rakyat Selangor ?

4. Lebih menarik baru ini Penulis Facebook Lim Sian See dedahkan kerajaan negeri Selangor meletak syarat DAIm dan Garmany mewakili LCBN Development and Mujur Zaman Sdn Bhd untuk dapatkan kembali tanah dan seterusnya menjual tanah terssebutt kepada anak suarikat Eco World, Paragon Pinnacle Sdn Bhd. Petikan tulisan beliau berikut:

... public-listed company Eco World suddenly announced on Sept 2015 that they have signed a Sales and Purchase agreement to purchase the disputed land from LBCN and Mujur Zaman despite both of them having lost the High Court and Appeals court to claim back the land. 
bacaan lanjut klik http://disclosure.bursamalaysia.com/FileAccess/apbursaweb/download?id=68617&name=EA_GA_ATTACHMENTS
 EcoWorld is paying RM917mil to both LBCN and Mujur Zaman for part of the Ijok land that at that time was seized by the Selangor Govt.
More strange things happened later. Despite winning the High Court and Appeals Court case, the new Selangor Govt decided that they will lose in the Federal Court Case. This was the answer given by MB Azmin to a shocked MB Khalid in the Selangor DUN.
So, without actually fighting the case, the new Selangor Govt then signed a consent agreement in Federal Court dated 17 May 2016 agreeing to give back the land to both companies with the following two conditions:

1) The two companies can only sell the land to Paragon Pinnacle, which is a wholly-owned subsidiary of Eco World - and cannot sell to any others.
2) The two companies must hire the law firm of Daim and Garmany to help them with this letter - and cannot appoint any others.
Daim and Garmany principle lawyers are the likes of PKR's Latheefa Koya, Eric Paulsen and Sivarasa Rasiah.
Suddenly, LBCN and Mujur Zaman fortunes has turned around while the Selangor Govt under Azmin suddenly lost more than 2,000 acres of land to private companies worth billions which was previously gained back by Khalid.
At the same time, Daim and Garmany get to have new clients courtesy of the Selangor State Govt.


berikut ialah petikan antara dokumen yang saya sendiri pernah hantar kepada SPRM


Notis yang diserahkan LCBN dan Mujur Zaman kpada pejabat tanah adalah berikut:


Perjanjian izin dari kerajaan negeri Selangor kepada Mahkamah Persekutuan yang mendedahkan peguam Sivarasa, Latheefa Koya dan Eric Paulsen mewakili Daim dan Garmany bertindak untuk kerajaan negeri adalah berikut:
 Adakah N Surendran, Naib Presiden PKR dan juga seorang aktivis peguam yang sering kelihatan bersama Sivarasa, Latheefa Koya dan Eric Paulsen dalam menyuarakan isu-isu kontroversi ada bersama mewakili mana-mana pihakk dalam isu pampasan petani-petani PKPS yang telah diambil tanah mereka?

Satu persoalan yang relevan memandangkan kemungkinan petani-petani ini masih belum mendapat pampasan mereka setelah hampir 20 tahun.

Semuda dokumen ini sudah dihantar kepada SPRM namun ramai tentu tertanya tanya kepada SPRM tidak bertindak, klik http://chegubard.blogspot.my/2017/04/azmin-agen-najib-yang-dilindungi-sedang.html baca pendedahan tersebut untuk memahami kenapa SPRM tidak bertindak terhadap Azmin dan kartelnya.

Projek RM 1.181 billion yang hampir mustahil berjalan tetapi diberi kebenaran kerana 'pen emas' Pejabat Menteri Besar Selangor, berapa pula nilai komisyenya ?

Dokumen pendedahan lengkap yang dihantar ke SPRM turut dihantar kepada beberapa pemimpin utama PH namun semua bisu.

Dengan ini mendesak respon daripada semua yang ditulis nama dalam tulisan ini. Artikel ini ialah desakan pertanyaan untuk mendapatkan respon dan penjelasan serta respon yang diberikan saya akan siar dan tulis semula. Mohon juga pihak media untuk memberikan bantuan dengan memanjangkan artikel dan pertanyaan ini kepada mereka terbabit termasuk SPRM yang membisu.

catatan oleh ; che'GuBard, Solidariti Anak Muda Malaysia.

No comments:

Post a Comment