Saturday, August 16, 2014

Majoriti Sudah Dicapai - Tamatkan Kemelut Selangor Segera!

Kenyataan Media
16 Ogos 2014

Majoriti Sudah Dicapai - Tamatkan Kemelut Selangor Segera!

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) ketika ini sedang mengadakan Rapat Kebangsaan 3/2014, dengan ini secara langsung mengumumkan Resolusi Khas menyentuh kemelut Selangor seperti di bawah;

1.      SAMM mewakili aspirasi anak muda dan rakyat progresif memperingatkan pakatan rakyat bahawa undi yang mereka perolehi bukan untuk rakyat menempuh krisis demi krisis. SAMM melihat krisis di Selangor telah dimulakan dengan kesilapan pengurusan PKR dan PR sendiri.

2.      Tindakkan beberapa ahli parlimen muda yang angkuh tidak membantu masalah ini selesai malah mengusutkan lagi suasana. Mereka harus lebih bijak dalam mengurus krisis. Janganlah sombong dan mendabik dada kerana kegagalan krisis ini mampu membawa perpecahan muktamad Pakatan Rakyat.

3.      Kini masanya krisis ini ditamatkan setelah satu pihak berjaya mendapat majoriti Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor. Pihak YB Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail telah berjaya menunjukkan sokongan majoriti anggota dewan secara bertulis dan fizikal, jika pihak YAB Tan Sri Khalid Ibrahim ingin menafikan satu sahaja jalan segera buka dewan untuk menunjukkan dia masih punya sokongan majoriti

4.      Sistem raja-raja Melayu khususnya pihak istana Selangor perlu bersama rakyat menjadi penyelesai masalah, bukan menjadi benteng kepada pihak-pihak tertentu. Maka SAMM mendesak pihak istana memberi laluan ‘penstrukturan organisasi’ di Selangor demi untuk mengelak pentadbiran negeri menjadi lebih bermasaalah. Pihak istana perlu panggil mengadap kedua – dua pihak dan selesaikan segera krisis ini.

5.      Dengan perlantikkan Menteri Besar yang dipilih ahli dewan secara demokrasi (majoriti), Pakatan Rakyat harus mengembalikan kepercayaan rakyat khususnya negeri Selangor dengan menghentikan londeh melondeh sesama sendiri. Semua pihak perlu akur dengan keputusan yang sudah dicapai.

6.      SAMM juga menegaskan bahawa tiba masanya beberapa pemimpin senior Pakatan Rakyat harus undur dan beri ruang dan peluang kepada pemimpin muda.

7.      Kesepakatan dan keberanian perlu di dalam suatu gagasan. Kegagalan Pakatan Rakyat didaftarkan dalam satu Logo atau satu agenda yang jelas akan menjadikan penentuan demokrasi (seperti krisis Selangor ini) tidak mampu ditangani dengan baik pada masa hadapan. Setakat ini tidak kelihatan kesungguhhan menjadikan agenda mendaftarkan PR dibawah satu nama dan logo dijadikan keutamaan.

8.      Antara yang diberikan perhatian oleh SAMM ialah penglibatan untuk kekal berkuasa menggunakan sokongan Umno. Atas semangat Asalkan Bukan Umno (ABU) , mengekalkan kuasa menggunakan pengaruh Umno ialah pengkianatan ke atas semangat PRU 13 dimana rakyat sudah menolak Umno / Bn di Selangor. Kekal kuasa dengan bergantung sokongan Umno yang minoriti hanya akan membuka ruang kepada Umno yang telah ditolak rakyat.


Sekian

Resolusi dibacakan oleh :

Che’GuBard
Pengasas
Solidariti Anak Muda Malaysia

6 comments:

 1. Anonymous10:16 PM

  Baguslah tu Che Gu Barg.....Tapi jangan lupa berwaspada pada Geng UG PAS yang meranapkan politik kamu di Sungai Acheh PRU13 lepas. Jangut-jangut Munafik mereka itu akan sentiasa busuk di mata rakyat....

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:34 AM

  Biarlah kak wan uruskan soal business Negri Selangor yang dokcakap ha I tu soap business jugs. Biarlah dia jadi mb yang jadi pemimpin tu PM

  ReplyDelete
 3. Anonymous6:19 AM

  What's up colleagues, how is all, and what you want to say concerning this article,
  in my view its in fact awesome designed for me.

  Feel free to surf to my site ... More Info

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:30 PM

  tak elok buat begitu... bab kata pepatah buat baik berpada2..

  ReplyDelete
 5. cucu pejuang12:25 AM

  syabas SAMM....

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:51 AM

  I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted
  at this website is really good.

  Feel free to surf to my web page ... blacksmith techniques

  ReplyDelete