Tuesday, September 10, 2013

Saya Benci Harga Barang Naik!


NILAI matawang Ringgit kian makin merudum berbanding matawang negara jiran kita Singapura yang juga merupakan rakan seperdagangan dan juga PELABUR TERBESAR dalam negara kita, terutamanya dalam Wilayah Iskandar di Johor tu.

Dan seperti berita dari Singapura ini melaporkan, kejatuhan Ringgit berbanding dengan mata wang asing spt Dollar dan juga Dollar Australia adalah di sebabkan KEHILANGAN KEYAKINAN PELABUR ASING dalam Ekonomi Malaysia di mana Pelabur Aeing ramai mula meninggalkan Pelaburan Kewangan mereka dengan menjual Bon-Bon terbitan Malaysia samada korporat atau Kerajaan.

Bagi macai2 UMNO-BN yang MAJORITI BODOH ILMU KEWANGAN dan EKONOMI..."Bon" itu adalah Nota-Nota Hutang keluaran samada oleh Syarikat-syarikat Besar atau oleh Kerajaan sendiri yang lazimnya di terbitkan dalam jumlah nilai beratus juta ke atas atau sampai berbillion di Pasaran Kewangan.

Nak faham mudah, kau ada kawan yang kaya, ada rumah besar, kereta berbiji-biji, ada tanah dan ada kedai dia buat business. Tapi 'cash' atau duit utk operasi dia tak cukup jadi dia perlukan duit utk pakai hari-hari punya operasi kedai dia so dia perlukan pinjaman.

Dia boleh samada pergi Bank, atau dia terbitkan Nota Hutang atau Bon, di mana tempoh matangnya dalam 3 tahun katakan, di mana pada hujung tahun dia bayar Faedah beberapa % dari nilai pinjaman dia tu. Lepas tamat 3 tahun tu dia bayar balik Nilai pinjaman dia tu sepenuhnya termasuk kadar faedah terakhir. Dan awak memberikan pinjaman kepada kawan awak tu dengan membeli Nota Hutang atau Bon terbitan syarikat dia. Dan PENJAMIN bagi Nota Hutang dia tu adalah seorang Peniaga atau Tauke' kaya yang awak KENAL juga, jadi kalau sekirnya apa2 terjadi, pelaburan awak.tu kira masih selamat juga sebab di jamin oleh Tauke atau Peniaga tersebut. Dan sekiranya awak juga perlukan duit, anda boleh Menjual Nota Hutang atau Bon itu kepada orang lain sebab aliran wang bayaran balik pinjaman itu akan di bayar kepada sesiapa yang memegang atau memilki Nota Hutang atau Bon tersebut...memberikan ia 'KECAIRAN' dan menjadikan ia sebuah 'SEKURITI KEWANGAN' sebagai sebuah asset pelaburan.

Banyak syarikat2 besar seluruh dunia dan juga Kerajaan2 menerbitkan Bon, dan Bon-Bon ini lazimnya di terbitkan oleh 'Bank-bank Pelaburan' atau 'Investment Bank' contohnya seperti 'Goldman Sachs', 'Merryl Lynch, JP Morgan Chase', di arena antarabangsa yang mempunyai pelanggan terbesar dan pengalaman lebih 100tahun dalam bidang Permodalan Korporat. Kalau di Malaysia, CIMB, Maybank ran Public Bank pun ada bahagian 'Investment Banking' dia. REPUTASI Bank-Bank Pelaburan ini yang menjadi ibarat sebuah penjaminan yang MEYAKINKAN para pelabur antarabangsa utk melabur dalam sekuriti kewangan keluaran mereka, samada penjualan Ekuiti atau Saham, atau penjualan Debt Sekuriti atau 'Bon' macam contoh Peniaga Kaya atau Tauke yang menjadi penjamin yang saya sebutkan di atas tadi.

Apabila para pelabur antarabangsa HILANG KEPERCAYAAN dalam Ekonomi sesebuah negara, lazimnya mereka akan mula menjual Bon-bon kerajaan negara itu yang akan menyebabkan NILAI MATAWANG Negara tersebut mula jatuh sebab Bon-Bon ini lazimnya di terbitkan DALAM matawang negara pengeluar tersebut. Dan INI lah yang sedang terjadi pada negara kita Malaysia sekarang ni.

Bukan sahaja KENAIKAN KOS BAHAN API akan menyebabkan kenaikan harga barangan tempatan, tapi kejatuhan Ringgit JUGA boleh menyebabkan kenaikan harga barang-barangan IMPORT seperti Gandum, Susu, Susu Tepung dan juga Daging Lembu kerana Malaysia mengIMPORT 80% dari keperluan Daging Lembu tempatan dari Luar terutamanya AUSTRALIA. Sebab tu kerajaan dulu nak biat Projek NFC, sebab nak hilangkan KEBERGANTUNGAN Malaysia terhadap keperluan utk mengIMPORT Daging Lembu dari Negara Luar...tapi akhirnya projek tu di BERI kan kepada LEMBU juga dan yang menyokong Kerajaan UMNO-BN pun kebanyakan Melayu kita yang jenis OTAK LEMBU juga.

Jadi kalau harga Susu, Susu Tepung, Daging Lembu, Tepung Gandum dan Roti mula naik selepas ni...jangan marah yer.

TAHNIAH kepada Penyokong UMNO BN kami ucapkan kerana anda BODOH dan telah BERJAYA DI 'LEMBU' kan!

http://www.youtube.com/watch?v=chh4xTG-fTk

nota : dari  pembaca

No comments:

Post a Comment